Likestilling, mangfold og å skape en god bedriftskultur kan noen ganger virke som et stort og uhåndterlig fagfelt. Alle arbeidsgivere har et ansvar for å forebygge og forhindre diskriminering på arbeidsplassen. Arbeid for god internkultur, bedre likestilling og økt mangfold også i ledelsen, kan også øke sannsynligheten for en forbedring i profitt med 27 %. Nedenfor finner du HRprat-episoder om ubevisst diskriminering, fordommer, og internkultur. Disse tror vi at kan være nyttige for både HR og ledere. 

HRprat-episoder om likestilling, mangfold og kultur

#4: Ubevisst diskriminering og likestilling (#HunSpanderer)

I denne episoden tar vi en prat med menneskene bak #HunSpanderer – Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde. Vi snakker om ubevisst diskriminering og hvordan kulturelle normer påvirker likestillingen.

 

#18: Mangfold og inkludering – kun en festtale?

I 2020 skulle en tro at inkludering og mangfold er en selvfølge hos norske bedrifter. Men er det egentlig slik? Hvor langt har vi kommet?
Wenche Fredriksen forteller om hennes arbeid med nettopp dette, og deler noen gode råd.

 

#26: Smykker du deg med regnbueflagget?

Når firmalogoen igjen blir grå og glitteret er vasket vekk – hvordan gjør virksomheter dette til mer enn en festtale? 
Vi har tatt en prat Med Mathias Holst om hvordan kan virksomheter være flinke på kjønns- og seksualitetsmangfold 365 dager i året, og ikke bare under Pride.

Mathias Holst er leder i Rosa Kompetanse. Han skolerer bedrifter slik at de møter sine elever, brukere, pasienter og lignende på en god og hensiktsmessig måte.

 

 

#30: Fordommer – et hinder for mangfold og inkludering

Vi har invitert Merete Medle til en prat om fordommer hun og mange andre tidvis møter på jobb. Hvilken respons har hun fått av å sette dette på agendaen og hvilke effekter ser hun?

Merete Medle er Customer Experience Manager hos Ice. Hun brenner for likestilling og mangfold, og produserer podcasten ''Tvillingrådet''.

 

#33: Den Internasjonale Jentedagen

Siden den internasjonale dagen for jenter i 2017 har Plan stått i regi for at jenter har tatt over lederstillinger for en dag. Hva er hensikten bak dette initiativet?

Achol Dhieu Kaul Dhieu (16) tok over lederstolen i Visma Enterprise. Derfor inviterte vi henne og generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuol, til en prat. Vi pratet med dem om arbeidsliv, fremtid og utfordringer jenter møter på både globalt og i Norge.

 

#39: Inkludering og mangfold – business eller bullshit?

I denne episoden har vi invitert Marte Albertine Indergård til en prat om å skape en inkluderende og mangfoldig kultur på arbeidsplassen. Hvordan kan man jobbe med å skape det trygge rommet for annerledeshet?

Marte Albertine Indergård er Head of HR Business Support and Diversity Leader i PWC. Hun er overbevist om at en inkluderende kultur gjør det gøy for alle å gå på jobb. Marte mener også at en mangfoldig kultur er det beste for bunnlinja i en enhver organisasjon.

 

#40: Tillitsbasert kultur

Vil folk slutte å komme på kontoret og bare jobbe på hytta? Det nærmer seg ett år siden mange ble sendt på hjemmekontor på ubestemt tid. Vi har pratet med Mette Hopsdal om arbeidet med tillitsbasert kultur som ICE begynte med for tre år siden. De innførte blant annet et aktivitetsbasert kontor.

Mette Hopsdal er Norges første DNA direktør og jobber for ICE Norge. Hun har bred erfaring innen ledelse, kultur og mennesker.

#50: Diskriminering av foreldre i arbeidslivet

Hvordan behandles egentlig arbeidende foreldre i forbindelse med graviditet og uttak av foreldrepermisjon? Hva kan HR-ledere gjøre for å unngå diskriminering?

Vi har tatt snakket med Eirin Pedersen. Hun er prosjektleder og bidragsyter på rapporten «Diskriminering av foreldre i arbeidslivet – forekomst av og erfaringer med negativ forskjellsbehandling». Denne rapporten ble lansert på oppdrag fra Likestillings- og diskrimineringsombudet. Eirin jobber som forsker hos Oslo Met.

 

#51 Norsk seniorpolitisk barometer for 2021

Mer enn 6 av 10 ledere foretrekker å ha yngre med på laget når de skal innføre ny teknologi eller nye arbeidsmetoder. 1 av 4 sier de har opplevd at eldre blir forbigått ved forfremmelser og intern rekruttering.

Vi har invitert med oss Linda Hauge, seniorrådgiver i Senter for seniorpolitikk, til å ta oss gjennom norsk seniorpolitisk barometer for 2021. Årets undersøkelse er gjennomført blant ledere i arbeidslivet og har et ekstra fokus på forskjeller mellom privat og offentlig sektor.

 

#52 Hvordan skape et miljø hvor det er trygt å være annerledes?

I denne episoden har vi invitert Olav Resser fra Statnett og Christian Ursin-Holm fra Unicus, som har inngått et spennende samarbeid. Unicus er et norsk konsulentselskap som spesialiserer seg på å ansette mennesker med Asperger syndrom. Hvordan skaper man et miljø hvor det er trygt å være annerledes, og hvordan har statnett lagt til rette for dette?

Olav Resser jobber som seksjonsleder for digital utvikling i Statnett, og Christian Ursin-Holm er daglig leder i Unicus.

 

Relevante kilder

Ønsker du mer informasjon? Her er noen gode kilder:

Vil du vite mer om likestilling, mangfold og kultur?

Meld deg på vårt nyhetsbrev