OKTOBER 2020

HRprat

Den vanskelige samtalen

Vi inviterte Camilla Bakkeng til en prat om rus- og avhengighetsproblematikk i arbeidslivet. En samtale mange gruer seg for å ta. Det er ulike faktorer som kan gjøre dette krevende, så hvordan skal HR ledere gå frem for håndtere denne type problematikk?

Camilla Bakkeng er fagleder hos Akan kompetansesenter. Det å gjøre ledere trygge til å gjennomføre vanskelige samtaler på et tidlig tidspunkt, og virksomheter til å formulere en konstruktiv policy for rusmiddelbruk og spill er essensen i arbeidet til Camilla og Akan.

Du kan også høre episoden på Spotify eller Apple Podcast

Siste episoder av HRprat

#30 Fordommer - et hinder for mangfold og inkludering

Vi har invitert Merete Medle til en prat om fordommer hun og mange andre tidvis møter på på jobb. Hvilken respons har hun fått av å sette dette på agendaen og hvilke effekter ser hun?

Merete Medle er Customer Experience Manager hos Ice. Hun brenner for likestilling og mangfold, og produserer podcasten ''Tvillingrådet''.

#29 Arbeidsmiljø og psykisk helse

I denne episoden tar vi en prat med Live Bakke Finne om studien hun og hennes kollegaer i Stami har gjennomført, nemlig hvordan ulike faktorer i arbeidsmiljøet påvirker den psykiske helsen. Hun deler gode råd for HR ledere som ønsker å gjennomføre arbeidsmiljøkartlegginger.

Live Bakke Finne er forsker i arbeidsmiljø ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, Stami.

#28: Hverdagsledelse

Det finnes enormt mange teorier på hva ledelse er. Vi har invitert Tom Karp inn for en prat om det å være en god leder i hverdagen. Hvordan skal en bli god på å mestre hverdagen og hvilke barrierer møter man på? Og hvordan utvikler vi gode ledere?

Tom Karp er professor i ledelse. Han har en doktorgrad i endringsledelse og en mastergrad i ledelse. Han har jobbet mye med mental trening, mestring, prestasjoner og utvikling.

#27: Styrk virksomheten for fremtiden

Denne våren ble virksomheters hverdag og arbeidsform snudd på hodet, men det var ikke bare negativt for alle. Hva gjorde de som utnyttet situasjonen og fikk et positivt utfall? Arne Krokan er professor ved NTNU der han forsker på hvordan teknologi, og spesielt digitale tjenester, endrer samfunnet.

#26: Smykker du deg med regnbueflagget??

Når firmalogoen igjen blir grå og glitteret er vasket vekk- hvordan gjør virksomheter dette til mer enn en festtale? 
Vi har tatt en prat Med Mathias Holst om 
hvordan kan virksomheter være flinke på kjønns- og seksualitetsmangfold 365 dager i året, og ikke bare under Pride.
Mathias Holst er leder i Rosa Kompetanse og skolerer det profesjonelle Norge på denne type tematikk slik at de møter sine elever, brukere, pasienter m.m på en god og hensiktsmessig måte.

#25: Hvordan jobbe datadrevet med Employer Branding?

Mange mennesker har sterke relasjoner til de ulike merkevarene deres, hvilken betydning har det for hvordan Orkla jobber med employer branding? 
Vi har tatt en prat med Kate Aunaas Ingram om hvordan jobbe datadrevet og strategisk i en bedrift med så mange ansatte i ulike land. Kate Aunaas Ingram er vice president for employer branding and recuitment i Orkla. Hun er en employer branding ekspert som elsker å utvikle talent, finne nye måter for bedrifter å være attraktive på og få ansatte til å virkelig tro på selskapet de jobber for.

#24: Koronakrisen fra et arbeidsrettslig ståsted

De fleste virksomheter har blitt stilt overfor mange nye problemstillinger den siste tiden. Vi har invitert advokatene Ragnhild Nakling og Kristian Foss Aalmo for å svare på spørsmål fra lytterne om blant annet ferie, permittering og oppfølging på hjemmekontor. Kristian Foss Aalmo jobber som advokat i SBDL og har erfaring fra et bredt spekter av arbeidsrettssaker, blant annet omstilling og nedbemanning. Ragnhild J. Nakling er partner og advokat i SBDL. Hun har bred og langvarig erfaring med rådgivning og rettssaker innenfor hele arbeidsrettsfeltet.

#23: Kriseledelse for HR & ledere

I denne episoden har vi tatt en prat med Synnøve Nesse, hun er psykolog og har en doktorgrad innen kriseledelse. Hun deler gode råd for å håndtere de utfordringene man kan stå ovenfor i en tid preget av mye usikkerhet og endring. Hva er det viktigste man kan gjøre som leder nå og i tiden som kommer? Og hvordan kan HR støtte ledere og ansatte best mulig? Synnøve Nesse er psykolog og har en doktorgrad i kriseledelse fra institutt for strategi og ledelse på Norges handelshøyskole. Hun jobber på NHH som forsker i SNF, og konsulent i AFF.

#22: Styringsrett - når det eneste konstante er endring

Hvor store endringer kan arbeidsgiver gjennomføre i kraft av styringsretten? Og hvilke råd gir en arbeiderettsadvokat til arbeidsgivere om å involvere ansatte i endringsprosesser? Jan Fougner er gjest i denne episoden av HRprat, og tar for seg en rekke spørsmål knyttet til arbeidsgivers styringsrett. Hvilke råd han har til HR-ledere der ute som vil være med på å forme fremtidens organisasjoner? Jan Fougner er advokat og partner i Wiersholm, og er spesialist på prosedyre og arbeidsrett. Han har bred erfaring med ledelse og endringsprosesser der kollektive arbeidsrettslige rammevilkår og gjenvinning av arbeidsgivers styringsrett står sentralt.

#21: Datasikkerhet - når ansatte utgjør den største risikoen

Å finne nye kandidater til rekrutteringsprosesser kan gjøre HR spesielt utsatt for cyberangrep. Hvem er det som angriper og hvor utsatt er egentlig den jevne norske virksomheten? Vår sikkerhetsekspert Even Lysen svarer på dette og litt mer i denne episoden av HRprat. Even Lysen er sikkerhetskonsulent i Visma Consulting AS.

#20: Hvordan lede i den nye normalen?

Hva betyr det at ledelse nå må utøves digitalt? Og hvordan påvirker dette hverdagen til ansatte og ledere? Kristin Sætevik er gjest i denne episoden av HRprat og forteller om hvordan FINN har tilpasset seg ''den nye normalen''.

#19: Hvordan drive forretning når alle spilleregler endres?

I denne episoden har vi tatt en prat over linje med Ellen Marie Nyhus, HR direktør i Visma. Hun deler sine erfaringer fra de siste litt spesielle ukene, og deler refleksjoner om tiden som ligger foran oss. Hva tror hun er viktig for at virksomheter skal komme godt ut av dette?

#18: Mangfold og inkludering - kun en festtale?

I 2020 skulle en tro at inkludering og mangfold er en selvfølge hos norske bedrifter. Men er det egentlig slik? Hvor langt har vi kommet?
Wenche Fredriksen forteller om hennes arbeid med nettopp dette, og deler noen gode råd.

 

#17: Blir HR automatisert bort?

Vet du forskjellen på robotisering og digitalisering? Har du hørt om churn prediction? I denne episoden av HRprat forteller Ken Graham om ulike områder hvor robotisering kan benyttes, om det er knyttet noen etiske spørsmål til robotisering samt noen tips for å komme i gang.

 

#16: Å teste eller å ikke teste?

I denne episoden av HRprat snakker Espen Skorstad om bruk av tester i arbeidslivet. Hva kjennetegner god bruk av tester i rekruttering og hvilke fallgruver bør man være oppmerksom på? Espen går gjennom Lenes testresultat og gir sin vurdering.

 

#15: Du har mottatt en varsling

Vi har tatt en prat med Kristian Aalmo for å finne ut hvilket forhold norske arbeidsgivere har til varsling. De nye endringene i arbeidsmiljøloven gjør at mange bør ta en gjennomgang av egne varslingsrutiner. Hva er viktig å være obs på for at man skal oppfylle kravene?

 

#14: Teknologi og HR

I denne episoden tar vi en prat med Erik Norman Hansen om teknologi. Hvor digitale er de fleste av oss i hverdagen? Og hva betyr det for HR? 

 

#13: Organisasjon i endring - Live

I denne live-episoden tar vi en prat med Hanne Løvli som er HR-direktør i Stendi og Anne Hellandsjø som er organisasjons- og personaldirektør fra nye Lillestrøm Kommune.

Se denne episoden av HRprat her.

 

#12: Fremtidens arbeidsliv

I denne episoden tar vi en prat med Line Finstad som er Nordic Recruitment and Employer Branding Leader i EY. 

 

#11: War for talent

I denne episoden tar vi en prat med Arne Loktu som er partner og konsulent i Capus#10: Treffsikker rekruttering

I denne episoden tar vi en prat med Joar Sæterdal Vik som er seksjonsjef i avdeling for ledelse i Direktoratet for forvaltning og ikt. #9: Medarbeiderundersøkelsen 2.0 

I denne episoden tar vi en prat med Irene Leleand som er Corporate HR manager i Visma

 

#8: Kan alle bli gode ledere 

I denne episoden tar vi en prat med Ellen Marie Nyhus som er HR Direktør i SMB divisjonen i Visma#7: Endring - Når HR havner i midten 

I denne episoden tar vi en prat med Hanne Lise Kvidal som er teamleder for Managed Services i Visma#6: Pensjon - trenger arbeidsgiver kvie seg for å snakke om dette? 

I denne episoden tar vi prat med Beate Fahre som daglig leder i rådgivningsfirmaet BeateFahre AS

 

#5: Hvordan løfte medarbeiderengasjementet 

I denne episoden tar vi en prat med Selja Zernichow som er HR Direktør i Visma Custom Solutions#4: Ubevisst diskriminering og likestilling (#HunSpanderer) 

I denne episoden tar vi en prat med menneskene bak #HunSpanderer - Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde

 

#3: Fra støttefunksjon til sentrum av forretningen 

I denne episoden tar vi en prat med Merete Hverven som er Deputy CEO og CHRO i Visma#2: GDPR; praktiske konsekvenser for HR

I denne episoden snakker vi med Lars Ottersen som er Data Protector Officer i Visma#1: Arbeidstid, reisetid og bonuspoeng 

I denne episoden snakker vi med Trine Bjerke Welhaven som er Legal Director i Visma

Om HRprat

I denne podcasten intervjuer vi HR-ledere, ledere og andre spesialister på sitt felt for å diskutere utfordringer dagens HR-ledere står overfor.

Vi tar for oss mange temaer innenfor ledelse, organisasjon, arbeidsrett og praktiske utfordringer innen HR. Hver episode skal inspirere, utfordre og gi deg noen konkrete tips du kan ta med deg videre i ditt arbeidet med HR i din organisasjon

Lytt til HRprat på Apple podcast

Lytt til HRprat på Spotify

Lytt til HRprat på Soundcloud

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Da vil du motta de de nyeste HRprat-episodene rett i din innboks.

Vi trenger ditt samtykke.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Da vil du motta de nyeste HRprat-episodene rett i din innboks.

 

Vi trenger ditt samtykke.