
DigiHelsestasjon
Digital innbyggerkommunikasjon for helsestasjonen
DigiHelsestasjon leverer digitale tjenester for helsestasjons- og skolehelsetjenesten, inkludert helsestasjon for ungdom. Tjenesten tilgjengeliggjør enkel, digital kommunikasjon mellom innbyggere og helsestasjons- og skolehelsetjenestene på en måte som ivaretar sikkerhet og personvernet. Innbyggerne får oversikt over avtaler de har med tjenesten, mulighet til å avbestille disse og sende meldinger direkte til helsestasjonen.
Dette gjør at innbyggerne slipper å ringe eller møte personlig opp for å kommunisere med helsestasjon og skolehelsetjenesten. DigiHelsestasjon vil også bidra til at færre brev sendes via post. Prosjektet har en beregnet gevinst for samfunnet til 800 millioner kroner over ti år.
Løsningen integreres med kommunens helsestasjonløsning. Helsesykepleier og andre fagpersoner får melding direkte inn journalen, lagret som en del av lovpålagt dokumentasjon.
Omsorgsarbeid og forebyggende arbeid for ungdom handler om å tilrettelegge for et godt oppvekstmiljø som fremmer psykisk helse og forebygger psykiske helseplager. Det innebærer også, å lytte til ungdommens ønsker og behov, styrke deres ressurser og mestringsevne, samt tilby ulike former for støtte og veiledning.
Kommunens helsetjenester møter imidlertid flere utfordringer i dette arbeidet; som lav tilgjengelighet, manglende brukermedvirkning, begrenset kapasitet og kvalitet. DigiHelsestasjon og Ungdomsløsningen er nyttige verktøy kommunens tjenester kan ta i bruk for å løse flere av disse utfordringene, og ivareta omsorgsarbeidet og det forebyggende arbeidet for ungdom på en bedre måte.
Se visning av DigiHelsestasjon
Innslaget ble sendt som en del av NRK Radios sending 'God Morgon Hordaland' den 29.04.2021. Du kan høre hele sendingen her »
DigiHelsestasjon er en app som gir ungdom mellom 16 og 30 år tilgang til egne tjenester tilpasset denne målgruppen. I appen kan de blant annet bestille time hos helsesykepleier eller lege, få informasjon om ulike temaer knyttet til helse og livsstil, samt delta i grupper som for eksempel skilsmissegrupper.
Ungdomsløsningen er en app som gir ungdom mellom 13 og 15 år mulighet til å kommunisere med skolehelsetjenesten anonymt, og uten at foreldrene vet om det. I appen kan de også få informasjon om ulike tilbud og tjenester som skolehelsetjenesten har, som for eksempel artikler om psykisk helse eller kartfunksjoner for å finne nærmeste helsestasjon for ungdom.
Applikasjonene DigiHelsestasjon og Ungdomsløsningen bidrar til:
For innbyggerne vil det være nyttig å:
For helsestasjonen vil det være nyttig å:
Områdene som skal dekkes av DigiHelsestasjon er:
Skolehelsetjenesten kan være et viktig tilbud for ungdommer som har det vanskelig. Ved å kontakte skolehelsetjenesten kan ungdommer få støtte og veiledning fra helsesykepleiere som har kunnskap og erfaring med ulike helseutfordringer. Helsesykepleiere kan hjelpe ungdommene med å sortere i følelser, finne løsninger og mestre hverdagen.
Det kan være verdifullt for en ungdom som ikke har det bra, å vite at de kan henvende seg anonymt til skolehelsetjenesten, i stedet for å risikere å sitte alene med sine problemer. Dette bidrar til at ungdommene føler seg sett, hørt og trygge. Det kan også ha positive effekter på deres læring og sosiale liv. Å ta kontakt med skolehelsetjenesten kan være et skritt mot å redusere og forebygge utenforskap.
Derfor er det viktig at skolehelsetjenesten er synlig, tilgjengelig og imøtekommende for alle ungdommer som trenger det. Det er også viktig at skolehelsetjenesten samarbeider med andre instanser som skolen, foreldre og spesialisthelsetjenesten for å sikre en helhetlig oppfølging av ungdommene.
For å sikre samarbeid på tvers kan kommunen ta i bruk Visma Flyt Samspill. Samspill er et verktøy i skyen som bidrar til enklere tverrfaglig samhandling i kommunen.
Vurderer du våre løsninger og ønsker en uformell prat? Vi hjelper deg gjerne!
Har du problemer med logg inn, ta kontakt med systemforvalter i din enhet. Visma har ikke tilgang til å administrere påloggingsrutiner for den enkelte bruker.