Starte bedrift?

På denne siden har vi samlet mye av den informasjonen du trenger i en oppstartsfase.

Lykke til med egen bedrift!

Hva bør jeg tenke på før oppstart?

Allerede før oppstart er det mange ting du bør ta stilling til og mange spørsmål du bør ha besvart for din egen del. I denne guiden loser vi deg gjennom disse spørsmålene steg for steg.

 • Hva slags foretak skal jeg starte?
 • Hva er egentlig forskjellen på ENK og AS?
 • Hvordan bør jeg legge opp planleggingen?
 • Hvilken forretningsmodell bør jeg velge?

Råd om hva du bør tenke på før du starter bedrift

Forretningsplan for deg som skal starte bedrift

Hvordan lage en god forretningsplan?

Noe av det viktigste for deg som skal starte bedrift er forretningsplanen. Planen beskriver forretningsideen og hvordan du skal tjene penger på den. Hvis du skal skaffe investorer, søke om lån eller støtte til oppstart, må du også legge frem en god forretningsplan.

Med en god forretningsplan i bunn øker du sannsynligheten for å lykkes, så enkelt og så vanskelig er det. Men hvordan lager du en god forretningsplan? Da kan du for eksempel bruke vår nettbaserte plan - helt gratis.

Hva med finansieringen?

Hva gjør du hvis du mangler penger til investeringer? Hvis du ikke har solid kapital å ta av, må du på et eller annet vis få finansiert det du ønsker å kjøpe eller investere i.

For oppstartsbedrifter med lite penger i kassen, er det vanligste alternativet å gå til banken og spørre om lån. Men også leasing kan være aktuelt.

Last ned vår praktiske guide og lær mer om disse to alternativene.


Finansiering ved oppstart av bedrift

Nyttige løsninger

Når du kommer så langt at du har behov for produkter eller tjenester som støtter opp om bedriften din, så kan vi tilby det meste. Under får du en smakebit på hva vi tilbyr.

 

Regnskapsprogram og regnskapsfører

Før regnskapet selv, la våre regnskapsførere gjøre det for deg eller overlat deler av regnskapet til oss.

Hos oss har du tre valg, slik at du kan velge det som passer best for deg.

 
 
Opprett nettbutikk og hjemmeside
Nettbutikk og hjemmesider

Få dine produkter eller tjenester synlig på nettet. Lag og administrer din egen nettside - akkurat slik du vil ha den.

Du setter også enkelt opp en profesjonell nettbutikk når du er klar for det.

Gunstige innkjøpsavtaler

Skal du starte bedrift kan det komme godt med å få solide rabatter på innkjøp av mobil, bredbånd, flyreiser, hotell, leiebil, drivstoff, strøm, frakt og mye mer.

Se våre innkjøpsavtaler

Praktisk regnskapsføring

Trenger du å øke kunnskapen om regnskap nå som du startet egen bedrift? Det er tross alt det økonomiske som skal få bedriften til å gå rundt. Da kan vårt kurs grunnkurs i regnskapsføring være aktuelt.

Les mer og meld deg på

Tips fra en gründer 

Eilert Hanoa er gründeren bak Visma Mamut og vi kan trygt si at han har klart å lykkes. Eilert startet allerede som 15-åring og hans første bedrift hadde som mål å forenkle hverdagen til mindre virksomheter. Han bakgrunn fra software-bransjen og ser software og kunnskap som middelet for å oppnå økt effektivitet.

Han har gjort seg mange tanker og erfaringer om hva som skal til for å lykkes. Se filmen under til høyre og hør noen av Eilert sine tips.

Noen ekstra tips for å lykkes når du starter bedrift

Hør hva Vismas økonomiske rådgivere mener er viktig for å lykkes. Du lykkes best hvis du klarer å ta de riktige valgene både før, under oppstart og etter at du har kommet i gang.

 1. Ha oversikt over private og offentlige støtteordninger (f.eks. Skattefunn og Innovasjon Norge). Det kan være nyttig spesielt i en oppstartsfase.

 2. Selv om grunnprinsippet er at vi har full etableringsfrihet i Norge, bør du undersøke regelverket med tanke på den tjenesten eller produktet du skal selge. Gjør deg også kjent med de lover og regler som gjelder innenfor den aktuelle virksomheten du skal drive.

 3. Du bør velge selskapsform på bakgrunn av den virksomhet du tar sikte på å drive. Selskapsform kan for eksempel få betydning for muligheten for innhenting av kapital.

 4. Hold fokus på virksomhetens visjoner og målsetninger i det daglige arbeidet, det kan bidra til å oppnå målene du har satt.

 5. Ikke bland næringsvirksomhetens økonomi med din private økonomi, det kan blir både kostbart og tidkrevende å rydde opp i senere.

Ønsker du mer kjøtt på benet? Du finner flere tips her

Starte en ungdoms- eller studentbedrift?

Hvis du skal starte en ungdoms- eller studentbedrift har du muligheten til å benytte deg av gratis programvare fra Visma gjennom vårt samarbeid med Ungt Entreprenørskap. Vi tilbyr alle ungdoms- og studentbedrifter nettbasert regnskapsprogram og verktøy for å sette opp en nettbutikk.

Noe for deg eller noen du kjenner? Les mer om tilbudet


 

Merkedagskalender

Hvilken dato var det igjen?

Ikke nok med at du skal starte bedrift, i tillegg må du huske på ting som viktige økonomiske merkedager.

 • Når skal a-meldingen leveres?
 • Når skal jeg innbetale forskuddsskatt?
 • Når skal årsoppgjøret leveres?

Vi har gjort det enkelt for deg og samlet de viktige datoene i en merkedagskalender. For å gjøre det enda enklere for deg å huske disse merkedagene, så kan du overføre alle datoene, eller de som er mest aktuelle for deg, til din egen kalender.

Se merkedagskalenderen 

Er det noe du lurer på?

Kontakt oss gjerne ved å fylle ut skjemaet under.

JA, jeg gir samtykke til behandling av mine personopplysninger som beskrevet her og vil at Visma sender meg relevant informasjon på e-post basert på mine interesseområder.