Gå til hovedsiden

Barnehageopptaket – Kan et dataprogram gjøre det bedre?

Les om hvordan kunstig intelligens kan forenkle opptaket til barnehagene.

Barnehageopptaket - Kan et dataprogram gjøre det bedre?
Barnehageopptaket – Kan et dataprogram gjøre det bedre?

Flere foresatte fikk oppfylt sine førstevalg. En mer effektiv tildeling. Og ingen klager. Det var resultatet fra årets hovedopptak til barnehagene i Rana kommune.

– Noen av barnehagestyrerne var litt skeptiske i utgangspunktet. Kan et dataprogram gjøre opptaket bedre enn oss? var et spørsmål en del stilte seg. Men etter opptaket så de at dette absolutt har noe for seg, sier Britt Haugen, teamleder stab oppvekst og kultur i Rana kommune.

Rana er en av kommunene som har brukt tjenesten Optimert Opptak i skarp drift ved årets hovedopptak til barnehagene. Resultatene har vært meget gode, og taler for seg. Flere enn tidligere fikk oppfylt sine førstevalg for barnehageplass, og kommunen har i år ikke fått én eneste klage på opptaket. Av totalt 236 søknader fikk 206 tilbud om plass på sitt førstevalg.

– Gjøres det en god jobb i forkant med sjekk av data så blir resultatet bra. Tildeling av plasser går 100 prosent etter oppsatte kriterier, og de få barna som ble omrokert på var det en legitim grunn bak, sier Haugen.

En viktig gevinst med løsningen er en helt objektiv tildeling.

– En kan være sikker på en uhildet tildeling, der systemet søker å gi flest mulig sitt førsteønske. I tillegg er vi trygg på at arkiv og dokumentasjonsplikten ivaretas, sier Haugen.

Barnehageopptaket kan karakteriseres som en innviklet kabal der søkernes ønsker skal oppfylles uten å overstige kapasitetsbegrensningene til barnehagene. I tillegg er det en jungel av vedtekter som regulerer hva slags prioritet ulike barn har under opptaket, noe som gjør kabalen ekstra vanskelig. Les mer om hvordan kunstig intelligens kan forenkle opptak til barnehager her.

RanaBarnehage
– Som kommuneadministrator ser jeg bare fordeler og en bedre kontroll.

Styrerne fortsatt i førersetet

Under årets barnehageopptak sørget Optimert Opptak for at 100 prosent av barnehagenes definerte vedtekter ble overholdt. Haugen forteller at for Rana kommune er tjenesten kommet for å bli.

– Men noen vil alltid ønske å gjøre ting på gamlemåten, siden det er mest kjent. De forsøker vi å motivere og bistå slik at de blir tryggere på bruken av hele Visma Flyt Barnehage. Motstanden går mye på manglende kompetanse, og evne eller vilje til å lære programmet godt nok.

Og til de som eventuelt er skeptisk til tjenesten er det er viktig å forklare at Optimert Opptak kommer med et forslag, og ikke en endelig tildeling av plasser.

– Involver styrere tidlig og forklar hva programmet gjør. Samtidig er det smart å forsikre dem om at optimereren gir dem et forslag og at de kan justere på det. Styrerne sitter fortsatt i førersetet når det tildeles plasser, sier Haugen og legger til:

– I enden gjør Optimert Opptak barnehagestyrers jobb rett og slett mye enklere.

Raskere svar til foresatte

Men det er ikke bare kommunen som tjener på å bruke Optimert Opptak til å gjennomføre barnehageopptaket. De foresatte får også sin bit av kaka.

– Når det går raskere å gjøre opptaket kan vi også gi de foresatte raskere svar. Det er helt klart en ekstra gevinst. De foresatte kan også være trygge på at tildelingen skjer etter vedtektene, sier Haugen.

Hva vil du si til en kommune som vurderer å komme igang men er litt usikre?

– De bør gjøre et godt forarbeid for å sikre at alle søknadene er riktige. Det vil gi programmet rette data, som igjen fører til et best mulig resultat fra opptaket. En annen viktig ting er å ha tilgjengelige ressurser til forarbeid og bistand under tildeling, forteller Haugen.

Vil du vite mer om Optimert Opptak for barnehage? Ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi svarer gjerne på spørsmål du måtte ha om tjenesten.

Kom i kontakt med oss her

Mest populære