Gå til hovedsiden

Slik unngår du feilansettelser

En feilansettelse koster både tid og penger, og kan i snitt koste bedriften mellom 700 000 og 800 000 kroner. Les hvordan du kan unngå feilansettelser.

Slik unngår du feilansettelser
Slik unngår du feilansettelser

Ikke er feilansettelser positivt for den rekrutterte heller, som gjerne bruker fra tre til seks måneder på å sette seg ordentlig inn i oppgaver og rutiner. Opplæring internt krever ressurser, og kanskje investerer man i kurs eksternt også. Etter introduksjonsfasen skal det skje ting.

Men, nei. Resultater uteblir og frustrasjon og fortvilelse melder seg. Så hva må du tenke på når du rekrutterer neste gang?

Reduser kostnader på rekruttering og bemanning

Slik unngår du feilansettelser

Adecco er leverandør av rekruttering- og bemanningstjenester i Visma Innkjøpssamarbeid og gir deg sine råd til hvordan du kan unngå feilansettelser.

Forberedelser

Først og fremst: Lag en god og grundig jobbanalyse for hva som skal til for å lykkes i stillingen. Hvilke oppgaver skal løses? Hva slags personlighet ser du for deg? Still gode spørsmål, og gjerne til nærmeste leder. Hva er viktigst? Å jobbe selvstendig eller bidra i team? Mange stillingsannonser krever begge deler, men de fleste foretrekker og mestrer det ene bedre enn det andre. Ta et valg, så treffer du målgruppen bedre. En god jobbanalyse gir det beste grunnlaget for å utarbeide en treffsikker kravspesifikasjon.

Les også: 4 tips til hvordan du kan rekruttere smartere og vinne de beste kandidatene. 

Under intervjuet

Sett av god tid, og gi rom for små «kunstpauser». Da får kandidaten anledning til å tenke seg godt om, og kanskje får du bedre og ærligere svar også. Man vil jo gjerne gi et så godt inntrykk som mulig, og det er fort gjort å pynte litt på virkeligheten i en slik situasjon der mentalt stress kan skygge for det man egentlig vil si.

Enkelte kandidater er svært flinke til å selge seg selv, kanskje i overkant flink. Får du en overkvalifisert på laget, så bommer du. En person som trenger utfordringer vil fort kjede seg. Og det betyr turnover. Er kandidaten svært optimistisk på egne vegne, vær tydelig på hva som kreves. Sjekk gjerne også ut om personen er endringsvillig, det er et stort pluss i dagens arbeidsmarked.

Etter intervjuet

Ta deg tid til å oppsummere inntrykk før du tar neste intervju eller går løs på andre oppgaver. Noter det mest positive, og hva som eventuelt mangler for å fylle stillingen. Kan realkompetanse kompensere?
Bruk tid på å sjekke referanser, og kontroller at all dokumentasjon er korrekt. Søk på sosiale medier, kommer det frem holdninger hos kandidaten som ikke harmonerer med bedriftens verdier?

Vær tro mot kravspesifikasjonen

Av og til blir man for opptatt av å sammenligne finalekandidatene – kanskje man har en favoritt (som egentlig ikke matcher så godt), og så kommer kravspesifikasjonen i bakgrunnen. Skummelt. Da ender du antakelig opp med feil kandidat.

En syretest til slutt

1: Kan personen gjøre jobben?
2: Vil personen gjøre jobben?
3: Passer personen inn i arbeidsmiljøet?
4: Er kandidaten ekte motivert?

Den du velger bør komme godt ut av denne. Da har du sannsynligvis en god kandidat i vente.

Få hjelp til rekruttering

Det å benytte seg av en rekrutteringspartner kan være en god løsning dersom du ikke ønsker å gjennomføre rekrutteringen selv. Visma Innkjøpssamarbeid samarbeider med flere av landets ledende rekrutteringsselskap slik at din bedrift får tilgang til best mulig avtale når du skal finne den riktige kandidaten. På denne måten er du sikret en kostnadseffektiv rekruttering.

Se våre leverandører på bemanning og rekruttering

Mest populære