Gå til hovedsiden

På besøk hos NAV: Et innblikk i det første året i traineeprogrammet til Visma Consulting

Frederik har sittet i prosjekt hos NAV med registrene i ti måneder, og har i den perioden sittet på to ulike leveranser. Her er et lite innblikk i hans bakgrunn og hva han tenker om perioden så langt.

Nytt Krutter 2017 Frederik

Den første måneden som Nytt Krutter i Visma Consulting deltar alle på et internt intensivprosjekt (som vi tidligere har blogget om her). Deretter havner alle på ulike prosjekter ute hos kunde. Vi har lyst til å gi et lite innblikk i hvordan de første seks månedene ute i prosjekt har vært, samt vise hvordan det er å være ny i Visma Consulting. Vi har intervjuet ulike personer fra Nytt Krutt 2017 som jobber hos våre største kunder, blant annet NAV, UDIR og UDI. Første intervju med Maja hos UDI kan du lese her. Andre intervju er med Frederik, som jobber på prosjekt hos NAV.

Visma har totalt 46 konsulenter ute på to ulike team hos NAV: Team Registre og Team Dokumentløsninger. Registre har ansvar for utvikling og forvaltning av NAVs fellesregistre (for eksempel Folkeregisteret). Her utvikler teamet i hovedsak masterdatatjenester med tilhørende funksjonalitet for å ivareta datakvalitet og informasjonssikkerhet, både i fellesregistrene og i konsumentsystemene. Team Dokumentløsninger jobber med lange og komplekse verdikjeder med felleskomponenter for elektronisk dokumenthåndtering i ulike fagsystemer, selvbetjeningstjenester og samhandlingsløsninger. Dokumentløsningene muliggjør sikker journalføring, standardisert flyt av dokumenteroppgaver til saksbehandlere, samt informasjonsutveksling med sluttbruker og samhandlere.

Det å starte med andre som er i samme situasjon som en selv var veldig fint og betryggende i overgangen til arbeidslivet

Frederik har sittet i prosjekt hos NAV med registrene i ti måneder, og har i den perioden sittet på to ulike leveranser. Han har fått jobbe med både løsningsbeskrivelse og full stack-utvikling relatert til både kommunesammenslåingen og moderniseringen av folkeregisteret til NAV. Her er et lite innblikk i hans bakgrunn og hva han tenker om perioden så langt.

 

Fortell litt om bakgrunnen din

Jeg er utdannet ved NTNU i Trondheim. Jeg har vært innom litt forskjellige studier, blant annet fysikk og matematikk og industriell økonomi, men jeg skrev master om kunstig intelligens på retningen datateknikk. Jeg ble ferdig høsten 2017, og jeg startet i Visma Consulting kort tid etter det. Sommeren 2016 var jeg summer intern hos Visma Consulting, og da jobbet jeg også på prosjekt hos NAV.

Hvordan er det å være ny i Visma, og hva vil det si å være en del av Nytt Krutt?

Det har vært en veldig fin opplevelse å starte i Visma. Som nyutdannet startet jeg sammen med andre som kommer rett fra skolen i programmet som kalles Nytt Krutt. Dette innebærer at vi hadde et felles introduksjonsprosjekt som varte en måned, i tillegg til kurs, reiser og mange sosiale sammenkomster. Det å starte med andre som er i samme situasjon som en selv var veldig fint og betryggende i overgangen til arbeidslivet. Det har også vært fint å ha andre nye som man kan bli kjent med og støtte seg mot, spesielt når man etter den første måneden blir spredt rundt til forskjellige prosjekter.

Fortell litt om din rolle i prosjektet så langt – hvilke oppgaver består arbeidsdagen din av?

Min rolle i prosjektene jeg har vært i har til nå vært som utvikler. Det innebærer at jeg til daglig skriver kode for å lage funksjonalitet som oppfyller ulike krav eller ønsker kunden skulle ha. Når det er sagt, så er det ikke slik at man ikke får være med å bestemme eller designe løsninger. Jeg har fått være med på kundemøter og diskutere løsningen, og jeg har kommet med egne forslag til endringer som blir tatt til betraktning. I mitt tilfelle er det typisk hvordan skjermbildene burde se ut.

 

Daglig standup
Daglig standup hos NAV

Hva er mest utfordrende ved å jobbe hos NAV?

For meg har det vært veldig spennende å få jobbe hos NAV. Det er mange systemer som kjører og som er under utvikling, og det er mange flinke folk som jobber her. Det er også mye ny teknologi som brukes, noe som jeg syns er veldig gøy å få jobbe med. Dette innebærer også at det er mye nytt som måtte læres, både av teknologi, ulike systemer som allerede eksisterer hos NAV og ikke minst all domenekunnskapen. Det kunne føles litt overveldende i starten å skulle lære om så mye på én gang, men jeg føler det har gått fint når jeg kan jobbe med flinke og hyggelige kollegaer.

Hva er dine beste tips til nyansatte som skal ut på prosjekt første gang?

Som nevnt synes jeg det kunne føles litt overveldende å først komme ut til et prosjekt. Det er mye nytt som skal læres, og ikke bare ny teknologi. Man vil nok i starten føle at man ikke kan så mye, hvertfall sammenlignet med de man jobber med. Jeg tror det er viktig å være tålmodig, for det blir bedre når man får prøvd seg litt. For å komme seg forbi den følelsen er det viktig å bruke folkene man har rundt seg, still spørsmål og diskutér løsningene. Jeg synes også det kan være lurt å utfordre valg som må tas med egne innspill. Som utvikler har man ofte et annet syn på hvordan en løsning burde være, noe som gjør at gode ideer kan komme fram. I tillegg vil det kunne gi en større eierskapsfølelse til det man lager og en morsommere hverdag – det har det hvertfall gjort for meg.

Til slutt, hvis du skal summere opp ditt forhold til NAV med fem #-tags, hva ville de vært?

#java #react #fredagskake #sammfunnskritiskeapplikasjoner #springboot

Få et innblikk i livet som konsulent hos NAV:

 

Nysgjerrig på å vite mer om traineeprogrammet i Visma Consulting?

Se mer om Nytt Krutt her

Mest populære