Gå til hovedsiden

Slik unngår du skatt på gaver

Planer om å belønne dine trofaste medarbeidere med gaver i julen? Slik unngår du skatt på gaver til de ansatte.

En hyggelig oppmerksomhet til de ansatte i julen? Unngå skatt på gaver.
Unngå unødvendig skatt på gaver til ansatte.

Får dine ansatte gaver i år? Julebordet skal være en hyggelig samling som kan benyttes til å skape et styrket samhold i virksomheten. Årets julegave til de ansatte kan gjerne deles ut på julebordet. Da er det viktig å være klar over på at både julebordet og julegaven kan bety at dine ansatte må betale skatt på gaver.

Skattefritt under tusenlappen

Du står selvsagt fritt til å belønne dine flittige ansatte med en julegave – til en verdi du har bestemt på forhånd. Og la det være klart: Innenfor visse rammer kan gaver deles ut uten at den ansatte må skatte av verdien.

Den gylne regelen er at julegave til en verdi av inntil kr 1.000,- er skattefri. Da gjelder disse forutsetningene:

• Gaven gis som en generell ordning i bedriften
• Består av en naturalytelse
• Beløpsgrensen på 1000 kroner er samlet for hele kalenderåret

I klartekst betyr det at alle pengegaver er skattepliktige for mottakeren. Kanskje har du også planer om både sommer- og julegaver i løpet av kalenderåret? Det skal du selvsagt få lov til å dele ut, men pass da på at den samlede verdien ikke overstiges.

Finnes det unntak?

Det korte svaret er tja. Verdien av gaven kan en sjelden gang tas opp til diskusjon. Blant annet ser vi at klær med arbeidsgivers logo på vil kunne redusere markedsverdien. Vi anbefaler likevel ikke å utfordre reglene, men vær klar over at det er markedsverdien som legges til grunn ved vurderingen. Som arbeidsgiver får du ikke skattemessig fradrag i regnskapet for skattefrie gaver til de ansatte. Du får heller ikke fradrag for merverdiavgift.

Luksus eller billig variant?

Julebord er gratis for den jevne medarbeider dersom arrangementet vurderes som et «rimelig velferdstiltak». Men hva betyr det? Med «rimelig» måles du opp imot det som vurderes å være normal standard. Ikke minst spiller verdien og omfanget av virksomhetens samlede sosiale arrangementer igjennom året inn. Enten du velger lysekroner og hvite duker eller en litt enklere variant: Julebordet kan medføre skatteplikt for de ansatte!

Skatt på gaver til gode venner

Mange ønsker å takke for et godt samarbeid i året som har gått. Hva er vel bedre enn en liten gave til en god samarbeidspartner? Slike tiltak regnes oftest som representasjon og gir ikke bedriften skattemessig fradrag. Unntaket er at du har en aksept for å gi mindre oppmerksomhetsgaver – uten at det betyr at mottakeren må skatte. En blomsterkvast, en rimelig vin eller en konfekteske bør i de fleste tilfeller være greit.

Til slutt ønsker vi alle arbeidsgivere lykke til med å finne de optimale gavene til sine ansatte!

Var denne teksten nyttig for deg? Husk at vi tilbyr mer enn regnskapsfører. Vi kan også hjelpe deg med rådgivning innenfor regnskap, HR og økonomi.

Mest populære