Gå til hovedsiden

PWA – hva er det og hvorfor vil vi ha det?

Progressive Web Apps (PWA) er nettbaserte applikasjoner som får superkrefter fra moderne API-er. Litt forenklet sagt er det nettsider, men som ligner veldig på appene du har på mobilen.

Jente, sittende i sofa, som surfer på mobilen sin.

PWA er et samlebegrep for løsninger basert på HTML, CSS og JavaScript for å implementere dynamiske nettsider, der nettsiden oppleves i større grad likt som en app på mobilen. På mange måter blir det en hybrid mellom tradisjonelle nettsider og moderne apper.

Gjennom bruk av API-er oppnår PWA-er bedre og mer stabile opplevelser for brukeren. Siden de samtidig er nettbaserte, er de tilgjengelige for alle, hvorhen man er, hvilken enhet man tar i bruk. Som en bonus kan de også lastes ned, og da fungerer de ganske likt som en app.

Dette betyr blant annet:

  • Ikon på Hjem-skjermen, Start-menyen eller skrivebordet.
  • Den dukker opp når du søker etter apper.
  • Den kan åpnes i sitt eget vindu, separert fra nettleserens brukergrensesnitt.
  • Bedre integrasjon med operativsystemet.
  • Den funker uten nett!

I tillegg kan den utnytte alle fordelene til en vanlig nettsiden, slik som synlighet i søkemotorer, URL-er man kan linke til og responsivt design som tar seg godt ut på mobiler, dataskjermer og, til og med, fjernsyn.

Sømløs handling

Se for deg: I stedet for å trykke på ikonet til nettleseren, trykker du på favorittbutikken din. Vipps, har du hele katalogen foran deg, også hvis du skulle være på bussen gjennom en tunnel. Du betaler for bestillingen, med det ekstra laget med sikkerhet PWA-er gir, og en halvtime senere får du varsel på mobilen at den er klar for henting i butikken du valgte.

PWA-er betyr også lavere lastetider, så det hele skjer raskere når du allerede har besøkt siden én gang før. Mens tradisjonelle apper må installeres på nytt med hver minste endring av innholdet, trenger PWA-er bare å bytte ut det som er endret.

Les også: Hvordan vi bygde PWA-løsningen til Friluftsmagasinet

– Et solid fundament

Minh Bui utvikler PWA-er for Visma Digital Commerce, og er med på å bygge nettbutikker som Magasinet og United.no. I tillegg er han med på videreutviklingen av PWA-fundamentet vårt, som er sentral i alle leveranser av Visma Aurora.

Utvikler hos Visma Digital Commerce, Minh Bui

– Det tok litt over en måned å bruke PWA effektivt. Det er intuitivt og ganske enkelt, hvis du bare bruker litt tid på det. Jeg er selv en ganske fersk frontend-utvikler, så det var ganske mye å ta inn samtidig.

Verktøyet Minh bruker mest for å levere PWA-løsninger for Adobe Commerce er PWA Studio fra Adobe.

– Det jeg liker med det er å kunne installere et prosjekt, og starte med et solid fundament. Det får opp tempoet på utviklingen, som også kan bli en utfordring. Man må kjenne til hvordan prosjektet er bygd opp for å utnytte teknologien fullt ut.

Han forklarer også at det kan være litt vanskeligere å finne dokumentasjon. Det finnes løsninger, men du må vite hvor du må lete.

– Det er fremdeles en del man må utforske og prøve seg frem på siden PWA oppdateres fortløpende. Det er nye metoder og syntaxer som kommer. Det kan være å overskrive en eksisterende mal eller erstatte en klasse. Det er ikke helt bentfrem, men har du lært det en første gang, kan du det.

Visma Digital Commerce hjelper nordiske nettbutikker å nå ambisjonene sine for vekst og kundenære opplevelser. Med vår standardiserte prosess, Visma Aurora, lanserer dere raskt med forutsigbare kostnader på verdens ledende plattform – Adobe Commerce Cloud.

Om Visma Aurora

Mest populære