Gå til hovedsiden

Høydepunkter fra Tableau Conference 2019

Tableau er en av verdens ledende BI- og analyseverktøy. Visma deltok på deres konferanse i Las Vegas og her er høydepunktene som du bør få med deg!

Høydepunkter fra Tableau Conference 2019

Tableau er en av verdens ledende BI- og analyseverktøy i følge analyseselskapet Gartner, og de er kjent for sine vakre og brukervennlige datavisualiseringer. Hvert år arrangeres Tableau Conference, og de tiltrekker seg flere folk for hvert år.

Den store nyheten mange var spente på å høre om i forkant av årets konferanse var hvordan Tableau vil påvirkes av å ha blitt kjøpt av CRM-giganten Salesforce. CEO i Tableau fikk besøk av CEO i Salesforce under åpningen av konferansen. De trakk flere paralleller mellom selskapene, der begge parter fremmer sin visjon om å være kundeorienterte og begge ønsker å sette fart på kundenes digitale transformasjon. I tillegg trekker de frem likhetene mellom sine communities, og de konkluderte med at kultur alltid vil overvinne teknologi.

Nettopp organisasjonskultur var også et gjennomgående tema for hele konferansen – hvordan skal du bygge opp en datakultur i din organisasjon? Tableaus svar på det får du lengre ned.

Hva er de viktigste nyhetene i Tableau?

Konferansens høydepunkt er for mange fellessesjonen som var på dag to – «Devs on Stage». Her viser de unge utviklerne i selskapet frem nye funksjoner som akkurat har blitt lansert eller som blir tilgjengelig i nærmeste fremtid. Med en engasjerende demo tar de publikum gjennom nyhetene, og publikum svarer med samme entusiasme tilbake. Dette er et community som virkelig digger Tableau.

Devs on Stage under Tableau konferansen

Siden konferansen i 2018 har Tableau lansert over 200 nye funksjoner i løpet av året. Her lister vi opp noen av nyhetene de lanserte på årets konferanse, som alle vil komme i løpet av 2020.

Animerte objekter

En ny funksjon som gir muligheten til animering av objekter ved filtrering. Dette vil gi mer liv til dashboard og gir økte innsiktsmuligheter med bare ett klikk. Når animasjoner ikke er nødvendig, kan de slås av på sheet, workbook eller brukernivå.

Animerte objekter

Web authoring

Ved hjelp av den nye Explore-funksjonen kan du redigere en visualisering og raskt lage din egen visualisering, rett i nettleseren. Når du lagrer den redigerte visualiseringen, vil Tableau Public automatisk gi attribusjon til den opprinnelige forfatteren.

Forbedret datamodell

Tableau kommer endelig med støtte for en tradisjonell normalisert datamodell så man slipper å joine eller blande forskjellige datakilder. Man kan on-the-fly definere stjerneskjema, snowflake eller multifakta-tabeller med forskjellig granularitet i et grafisk brukergrensesnitt som gir brukeren større fleksibilitet og enklere analytiske muligheter.

Login-basert lisensstyring

Med denne nye funksjonen kan creators aktivere Tableau Desktop eller Tableau Prep ved ganske enkelt å logge på disse produktene med sin vanlige innlogging – ingen lisensnøkkel nødvendig lenger.

Tableau Prep 

Tableau Prep som er er Tableaus verktøy for datamodellering og datavask. Verktøyet fortsetter å utvikles og får blant annet:

  • Rank-mulighet 
  • Fixed LOD 
  • Gjenbrukbare komponenter
  • Inkrementell oppdatering av datakilde

Bufferberegninger 

Med bufferberegninger (“Spatial Buffers”) kan du gi Tableau tre parametere – plassering, avstand og måleenhet – og en buffer, eller grense, opprettes øyeblikkelig! I demoen som ble vist ble resultatet et interaktivt kart som viste hvor potensielle Airbnb-nettsteder krysser hverandre med eksisterende hoteller. Buffere er nøkkelen til å forstå nærheten mellom markeringer, og gir deg nye måter å filtrere og samle dataene dine på. 

Dynamiske parameter

Den mest etterspurte funksjonaliteten i Tableau Ideas forum kommer endelig! Med dynamiske parameter kan en utvikler stille den inn slik at Tableau vil oppdatere parameterverdien automatisk basert på en regel, for eksempel å oppdatere datoen til inneværende måned når workbooken åpnes. Dette var nok den funksjonaliteten som fikk aller mest applaus og oppmerksomhet under seansen og vil spare utviklere og brukere for mye hodebry.

Vil du lære mer om Tableau? Vi holder jevnlig gratis introduksjonskurs i moderne visualisering med Tableau!

Sjekk ut vår kurskalender

Bygg en datadrevet organisasjon med Tableau Blueprint

Tableau svarer på en av de viktigste business intelligence-trendene, nemlig demokratisering av data, og valgte å legge mye fokus på hvordan du kan skape en datakultur i din organisasjon. De har utviklet en metodikk de kaller “Tableau Blueprint”, som steg for steg skal hjelpe deg med å skape en suksessfull datadrevet organisasjon. Vi gir deg en oppsummering av metodikken. Ønsker du å dykke dypere ned i Tableau Blueprint, finner du mer informasjon fra Tableau her.

Datadrevet organisasjon med Tableau Blueprint1. Analysestrategi

Første steg i Tableau Blueprint er analysestrategi – du må starte med å tenke gjennom hva du faktisk ønsker å oppnå ved å innføre et analyseverktøy eller å opprette et nytt dashboard i din organisasjon.

I denne fasen samler du innsikt på tvers av organisasjonen for å identifisere kortsiktige og langsiktige mål og bli enige om en klar visjon for analyse. Ved å koble strategiske initiativer, beregninger og ønskede utfall av data og analyse sammen, kan du motivere organisasjonen til å drive endring.

2. Samle en prosjektgruppe

Deretter finner du personer i organisasjonen som skal ha en viktig rolle i å sette selskapets retning og å overvinne organisatoriske sperrer for å bli en datadrevet organisasjon. Disse personene bør være synlige forkjempere i organisasjonen og representere ulike faggrupper, slik at man får en tverrfaglig prosjektgruppe.

3. Smidighet

Når de to første grunnleggende stegene er på plass skal du rulle ut, overvåke og vedlikeholde analyseplattformen. Dette er typiske oppgaver for IT-avdelingen eller innleide IT– og BI-konsulenter som kan forstå de tekniske kravene og den overordnede forretningsstrategien.

4. Sørge for at alle har tilstrekkelig med ferdigheter

For at at alle i organisasjonen skal kunne bli datadrevet må man lære opp brukerne, måle påvirkningen og etablere best practices.For å få mest mulig ut av investeringene i analyseverktøyet og utnytte potensialet i data må alle, uavhengig av ferdighetsnivå, kunne gjøre data om til innsikt ved at data tilgjengeliggjøres for alle. Utover evner, ønsker man også at ansatte aktivt bruker data for å ta beslutninger fremfor å handle ut fra instinkt eller følelser.

5. Community som deler engasjement og kunnskap

Et fellesskap av brukere i organisasjonen som deler entusiasme for å sette data i sentrum vil bidra til å drive adopsjon og læring rundt analyse og innsikt. Hos oss i Visma brukes Tableau som analyseverktøy av mange, og her har engasjerte brukere skapt et community hvor de møtes for samarbeid og kunnskapsdeling. I tillegg har som nevnt Tableau er svært engasjert community av brukere fra hele verden som du kan finne og kommunisere med i ulike plattformer.

Oppsummering

Etter årets konferanse kunne vi dra hjem med en bekreftelse på at Tableau fortsatt leverer de vakreste visualiseringene. Det er et moderne verktøy som er enkelt å bruke og som hjelper bedrifter mot å bli en datadrevet organisasjon. 

Denne artikkelen er skrevet av Helene Rognskog og Stian Schea. 

 

Mest populære