Gå til hovedsiden

Tidsklemme? Fem tips for en bedre dag på jobben

I en hektisk hverdag der tidsklemma er et faktum, kan litt sunt bondevett på jobben gjøre hverdagen din litt mindre stressende.

Fjeldstad forklarer hvordan hans kolsrammede far løsningsorientert laget en rekke av stoler for å kunne nyte kaffen på favorittplassen på tunet

Businessfolk har mye å lære av bøndene, og med litt sunt bondevett på jobben har du stor sjanse for å lykkes, mener lederekspert og bondesønn Amund Fjeldstad. Ifølge ham selv kan sunt bondevett faktisk brukes til å få en bedre dag på jobben.

På frokostseminar hos Visma Academy i november fortalte Fjeldstad, med utgangspunkt i sin ferske bok, levende om livet på gården der han er vokste opp. Han fortalte ivrig om hvordan muttern og fattern takler de mest usedvanlig og utfordrende hendelser ved å bruke litt sunt bondevett. Men det var først som direktør med en hektisk hverdag at han begynt å reflektere over hvorfor og hvordan han selv taklet presset.

Hva er ditt wienerbrød?
Fjeldstad fortalte at det handler om hvordan du forholder deg til omgivelsene dine. Bonden tar seg ikke nær av om det regner en dag – det kan han jo ikke gjøre noe med, og bruker heller kreftene på det han kan gjøre noe med. Vi tar nok ting mer personlig og dveler lengre ved det negative. Det har jo ingen virkning. Tror vi. Men Fjeldstad minner oss på at sinnsstemning faktisk smitter og spres til de rundt deg.

Muttern er alltid blid, forteller han, og jeg har et inntrykk av at hun aldri har en dårlig dag. Men da jeg en dag spurte henne nettopp om dette fortalte hun at også hun hadde dårlige dager. Men muttern til Fjeldstad hadde en løsning. Hun  tar nemlig på seg finstasen kjører til Hønefoss for å gå på kafé og kjøper seg et wienerbrød. Da er jeg i så mye bedre humør når jeg kjører hjem igjen, forklarer muttern.

Dette er et eksempel på å kjenne sin egen sinnsstemning å gjøre noe med den, påpeker Fjeldstad. Muttern tar konsekvensen av det å ha en dårlig dag og gjør noen med det. Hvor godt kjenner du deg selv, og hva er ditt wienerbrød, spør han retorisk?

Fem tips
Gjennom en times foredrag spredte Fjeldstad latter og visdomsord i skjønn forening.
Under har jeg oppsummert timen med Fjeldstad i fem tips:

  1. Vi tiltrekker oss muligheter gjennom måten vi er på – smil tiltrekker seg positiv oppmerksomhet, så smil!
  2. Hev blikket – og se ting i et større perspektiv – man kan velge å fokusere på sin egen misnøye eller se muligheter og ting i et større perspektiv
  3. Vær bevisst rundt egen sinnsstemning – den fanges opp og sprer seg til de rundt oss – Hva er ditt wienerbrød?
  4. Ha fokus på egen holdning – vær løsningsorientert og fokuser på det du kan gjøre noe med
  5. Vær tilstede der du er – unngå kaosdager der du skal gjøre alt på en gang. Har du kun to minutter til en kollega, så vær tilstede i de to minuttene

Kurs er avholdt. Du finner en oversikt over alle våre kurs her.

Mest populære