Gå til hovedsiden

En siste ting du bør gjøre når årsoppgjøret er overstått (selv om det er smertefullt)

Kjære slitne regnskapsfører. Årsoppgjøret nærmer seg slutten. Du er sliten, lei og gleder deg over at det er “evigheter” til neste gang. Men følelsen av utmattelse glemmes fort, bare ferien kan starte der du får litt sand under føttene og et glass kaldt drikke i hånda. Nettopp derfor bør du nå tvinge deg selv til å reflektere over hva du faktisk har vært gjennom og hvordan neste år kan bli bedre.

Se for deg..

Det var i året 2021.. 

En velfortjent juleferie var over, det var nedslående nyheter om pandemien, samtidig som samvittigheten tæret på grunn av heftig matinntak gjennom de siste dagers feiring. Men det som skyldes det økende stressnivået, var ikke at vektpilen strakk seg mot høyre, men fjellet av arbeidsoppgaver som skulle løses med det kommende årsoppgjøret. 

Bekymringene hadde allerede tæret på energien din før det faktiske arbeidet var begynt. Akkurat som i fjor og årene før..

For i hodet ditt var du i full gang med å planlegge: 

  • “Vi må skaffe tilgang til årsoppgjørssystemet” 
  • “Er det kommet ny versjon?” 
  • “Har vi i så fall installert den nye versjonen”? 
  • “Har vi oppdatert lisens?” 
  • “Har alle brukerne tilgang til systemet?”
  • “Hva var passordet?” 
  • “Husker jeg hvordan jeg bruker systemet”?
  • “Hvor er klientdataene lagret”?

Bekymringene hadde allerede tæret på energien din før det faktiske arbeidet var begynt. Akkurat som i fjor og årene før..

Les også: Årsoppgjøret gjennom året – en bloggserie for deg som jobber med årsoppgjør

I denne bloggserien har vi tatt for oss alle faser i årsoppgjøret – alt fra hva du må huske på, hindre og irritasjoner du møter på og hvordan du kan effektivisere dette til neste år. I denne artikkelen oppsummerer Suzanne Fimreite alt du har vært gjennom, og hvordan du kan oppleve en bedre prosess til neste år.

Problemene og løsningene

En gladnyhet er at 2021 var det siste året du skulle ha det slik. For fra neste år allerede kan bekymringene nevnt over være eliminert.

Se for deg at du har ett system – uansett oppgaver relatert til årsoppgjøret. Det er kun dette systemet du bruker gjennom året, det er tilgjengelig i skyen og er alltid oppdatert med ny funksjonalitet. Så når fristen for aksjonærregisteroppgaven 31. januar begynner å nærme seg, har du allerede registrert hendelsene i systemet gjennom fjoråret etterhvert som de oppstod, så alt er klart til å sendes inn. Da har du mindre å bekymre deg for etter julefeiringen. 

Les om fremtidens system for årsoppgjør: Visma Periode & År

Avstemming og avslutning av fjoråret

Så begynner forberedelsene til årsoppgjøret: Fjoråret må avsluttes og avstemmes. Av gammel vane tenker du kanskje at du nærmest skal bestige et fjell av oppgaver. Men vent! Jobben ble jo allerede gjort gjennom fjoråret, fortløpende da aktivitetene skjedde. Så når du denne gangen starter årsoppgjøret, er regnskapet ferdig avstemt, dokumentert og dokumentasjonen er kopiert over til årsoppgjøret. Nå er det bare finpussen igjen der du som regnskapsfører kan briljere. Årsoppgjør er litt gøy, eller hva?!

Nå er det bare finpussen igjen der du som regnskapsfører kan briljere. Årsoppgjør er litt gøy, eller hva?!

Skattemeldingen og de andre RF-skjemaene

Visste du at det finnes omtrent 60 RF-skjemaer? Noen liker disse skjemaene, de fleste ikke. Uansett er realiteten at disse vil forsvinne i løpet av de nærmeste årene (Les mer om dette her). Da er vi nødt til å tenke nytt rundt skattemeldingen, der vi går fra skjema til tema. Det kan være en krevende omstilling for mange, men vi har testet den nye måten å jobbe på og er sikker på at du også vil oppleve det som enklere og mer oversiktlig. Og frykt ikke, enn så lenge ligger fortsatt de gamle RF-skjemaene der, slik at du kan bruke disse til å kontrollere data som er fylt ut.

Årsregnskapet

Til slutt kommer årsregnskapet med noter. Da du før måtte tilpasse noter og utseende, vil det nå automatiseres mye mer. Noter opprettes basert på notekrav og fylles automatisk ut, og du kan bruke tiden din på viktigere ting, eller bare jobbe litt mindre overtid på sene kvelder. 

..og du kan bruke tiden din på viktigere ting, eller bare jobbe litt mindre overtid på sene kvelder. 

Drømmen om et mindre stressende årsoppgjør

Kanskje du neste år er ferdig med årsoppgjøret i god tid før sommerferien og får en helt “ny vår”? Realiteten er at endringene kommer, uansett. Da gjelder det å omfavne nye systemer, slik at du allerede fra neste år kan jobbe på nye og bedre måter – og kunne bekymre deg om andre ting. 

Visma Periode & År støtter ny innsendingsmåte. Tidslinjen til Skatteetaten viser at alle må sende inn skattemelding for enkeltpersonforetak for inntektsåret 2022 på en ny måte. Når vi kommer til inntektsåret 2023 vil alle skattytere kun bruke den nye skattemeldingen. RF-skjema er dermed historie fra og med 2024 (Årsoppgjøret for 2023). 

Les mer på våre websider eller se en rask introduksjon av systemet.

Se systemet

Mest populære