Visma Blogg

Windows 10 skaper nye muligheter

Windows 10 core insider preview robot

Mange har brukt Windows 10 i ulike testversjoner en stund, og nå begynner det virkelig å ligne et solid produkt på tradisjonelle datamaskiner. Lanseringsdatoene er satt til 29. Juli så nå har vi utviklere det travelt med lære de konseptene og ikke minst rettighetsstyringen som trer i kraft. I forbindelse med NDC bestemte vi oss for å utforske mulighetene i Windows 10 og lage noe kult til standen vår. Windows 10 kan kjøre på de fleste enheter, og det er den samme kjernen i mobiler og datamaskiner. Vi ville se nærmere på dette og ble inspirert på BUILD og Ignite konferansene. Kravspesifikasjonen var:

  • Bygg denne roboten i en kulere utgave
  • Benytt https://www.projectoxford.ai/ på en eller flere måter
  • En registreringsapplikasjon for å delta i konkurranse på standen

Vi begynner ofte på ulike fagprosjekter som dette, men mange faller i grus allerede før vi har startet. Denne gangen hadde vi tre uker på oss. En uke til å skaffe deler og hardware, to uker til utvikling. Utviklingen foregikk hver for oss på kveldstid, og vi satt sammen i 3 timer siste dagen for å få alt til å kjøre sammen. Roboten ble veldig bra, ta en titt på videoen.

Windows 10 IoT Core Insider Preview Robot

Windows 10 core insider preview robotDet ferdige prosjektet til Microsoft fikk vi aldri til å kjøre mer enn et par meter, selv om vi hadde kjøpt de samme delene som Microsoft hadde brukt. På Raspberry Pi 2 med Windows 10 IoT Core Insider Preview utviklet vi kontroll systemet for fremdriften, automatiske kjørelys og en arm. Armen ble brukt til å trykke på en lysbryter som utløste et kamera. Mer om dette senere. Selve kontrollen av fremdriften ble løst signalbasert fra Raspberry Pi 2 til et Arduino kort som styrte elektronikken. Kontroll av servoer med så mye strøm som krevdes lot seg ikke gjøre direkte fra Raspberry Pi 2. Roboten vår fikk et fint skjermbilde for styring, men ingen skjerm. Dette gjorde det vanskelig å kontrollere den med mus. Ved hjelp av et trådløst tastatur fikk den rask og presis styring. Men gode tastatur drivere til Windows 10 IoT Core Insider Preview på ARM enheter er dessverre ikke utviklet enda. Vi laget derfor en nettverksprotokoll sånn at vi kunne styre roboten sikkert og presist fra alle tenkelige enheter. Det viste seg at trådløst nettverk ikke er ferdig utviklet for Windows 10 IoT Core Insider Preview enda, men heldigvis finnes det WiFi til Ethernet adaptere. Alt i alt ble Roboten noe høyere enn planlagt og den ble seende ut som på bildet.

Styring

Windows 10 app for å styre robotenVi utviklet native Windows 10 mobil applikasjon, Windows store applikasjon og en android applikasjon for å styre roboten. Disse applikasjonene benytter vanlig WiFi for å snakke med roboten. Da vi bare hadde 2 uker utvikling på kveldstid og teamet besto av 5 mann ble brukergrensesnittet på disse applikasjonen mindre pent, men funksjonaliteten er på topp.

Windows store Registreringsapplikasjon

Som nevnt tidligere så kunne roboten trykke på en lysbryter som utløste et kamera. Dette kameraet var koblet opp til en Windows 10 pc med en egen utviklet Windows store app.
Applikasjonen benytter Project Oxford for å gjenkjenne ansikter, anslå alder og kjønn på alle personene på bildet, og du kan se den i bildet underRegistreringsapplikasjon som anslår alder

Etter en post som dette er det nok på sin plass med en liten disclaimer: Visma er kanskje ikke mest kjent for å programmere roboter, og det er vel neppe forretningskonseptet i inneværende år heller. Det interessante her er hvordan Microsoft legger til rette for den store IoT trenden som nå velter inn over IT bransjen. Windows 10 kommer med økt sikkerhet og kan kjøre på alle enheter. Roboten vi har laget og mange andre fagprosjekter benytter morgendagens teknologi for å være klar for fremtiden. Enten vi ser mulighetene i ny teknologi eller ikke liker vi å prøve siste nytt på ettermiddagene.

Teamet som stod for dette prosjektet på to ukers kveldsprogrammering var:

  • Leif Hugo Vårum
  • Fredrick Strøm
  • Hovard Berg
  • Terje Hoås
  • Jan Ole Skotterud
  • Bjarne Muri

Mer om konsulenttjenester fra Visma Consulting

0