Gå til hovedsiden

Skalerbar Business Intelligence med Qlik på Kubernetes

Nye måter å levere tjenester på åpner for at din BI-løsning tilpasser seg bedriftens behov på minuttbasis. Qlik Sense på Kubernetes gir den fleksibiliteten du trenger, og skaper bedre brukeropplevelser samtidig som det kan redusere kostnadene. 

Skalerbar Business Intelligence

Kubernetes er en Open-source løsning for elastisk ressursallokering på servere i skyen. 

Bruk av tjenester som Qlik har sjeldent en stabil etterspørsel. Naturlig nok brukes de i mye større grad i de timene hvor folk er på jobb, og spesielt rundt månedsslutt og andre viktige hendelser. På samme måte går bruken ned om natten, og eksempelvis sommermånedene, når det gjerne er litt færre mennesker på jobb. Men hvis bruken varierer, hvorfor skal ikke selve løsningen tilpasse seg også?

Alle bedrifter trenger skalering av servere i noen grad. Hvis man har løsningen sin på fysiske maskiner så må man gjerne legge til flere maskiner, eller i verste fall skru opp og sette inn mer RAM eller CPU-kjerner. Ved å bruke skytjenester har dette blitt litt enklere, da man kan skru opp og ned virtuelle maskiner som man vil.

Et problem med denne måten å levere på, er at for å skalere så må man planlegge grundig, ha nedetid og legge mye tid og ressurser inn. Disse problemene kan løses med bruk av containere og kubernetes.

Bruk av containere gjennom f.eks. Docker har revolusjonert måten tjenester leveres på, og sammen med Kubernetes åpner det muligheten for å skalere tjenester med et tastetrykk. Det er lagd fra grunnen av for å kunne automatisere distribusjon og skalering av software, og ved riktig konfigurasjon kan man helautomatisere denne prosessen. Ved et fullt oppsett på Kubernetes, så vil ikke brukerne engang merke at det logger på hundrevis av brukere på morgenen. I tillegg vil man kunne skru kapasiteten helt ned på natten, og slippe å betale for kapasitet som ikke anvendes.

Kubernetes kjøres gjerne på en av de store cloud leverandørene, Qlik støtter i dag Azure, AWS, GCP og OpenShift. Verktøyet er opprinnelig utviklet av Google, som en konsekvens av deres behov for å respondere på svært variabel trafikk. I dag er løsningen Open-source og tilgjengelig for alle.

 

Nysgjerrig på å vite mer om Qlik og andre visualiseringsverktøy? Bli med på gratis seminar!

Sjekk ut vår aktivitetskalender

Mest populære