Gå til hovedsiden

På traineeprosjekt i Amsterdam

Et av de store godene, blant mange, ved å være Management Trainee i Visma er muligheten til å ta et prosjekt ved et av våre utenlandskontorer, og endelig var min tur kommet. I to måneder skulle jeg jobbe på på et tungt internasjonalt prosjekt for Visma Software BV i Amsterdam.

Mitt prosjekt var å forberede implementeringen av et stort nytt abonnementshåndtering- og faktureringssystem på tvers av hele Vismas SMD-divisjon (små og mellomstore bedrifter).  Markedet flyttes i bråfart fra årlige  lisenser til månedlig abonnementsfakturering, litt på samme måte som musikkbransjen har gått fra å ta seg betalt per CD til å tilby månedsabonnement på Spotify. Samtidig har Visma et behov for en restrukturering av måten vi tar betalt for vår software, da stadige oppkjøp i vår portefølje bidrar til mye manuelt arbeid. Målet med det nye programmet er å redusere manuelt arbeid, og skape større fleksibilitet for bundling av produkter med ulike vilkår, uten at det skal medføre en hel masse ekstraarbeid.

Med den bakgrunnen var det med stor glede jeg ble mottatt på kontoret i Amsterdam, og det er høye forventninger til prosjektet. Det er gøy å føle at man jobber med noe av stor verdi for selskapet og de som jobber her, og at prosjektet er svært aktuelt. Jeg kan heller ikke si annet enn at nederlendere generelt er svært åpne og imøtekommende, noe som hjelper mye når man ankommer som ny. De er også veldig direkte og delvis litt brå, eller lite fintfølende basert på øynene som ser, men det er ganske befriende når man venner seg til det. Et godt eksempel var når jeg ble invitert på familiebesøk hos en kollega i en annen by, og jeg svarte høflig at jeg gjerne ble med om det ikke var for mye bry. Til dette svarte min kollega med all selvfølgelighet at han aldri ville kommet med tilbudet om det hadde vært til bry. Kort sagt kan man forvente seg litt mindre påtatt høflighet.

Det er mye positivt knyttet til et slikt utenlandsprosjekt, og det gir en ekstra trygghet ved å gjøre det gjennom trainee-programmet. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at ved store endringer kommer også utfordringer og omstillingskrav. Ny leilighet, ny by og land, nytt språk, nye tradisjoner og sedvaner, nye kolleger og venner. Det er spennende og jeg koser meg, men man savner også gode venner og kolleger på Skøyen-kontoret. Det er definitivt ikke like god lunsj- og fika-kultur her som på Oslo og Stockholms-kontoret, men det er også koselig å gå til “het winkelcentrum” for å kjøpe lunsj på en solfylt mai-dag.

Et utenlandsopphold er en fantastisk opplevelse og erfaring, og er absolutt nyttig å ha med seg. Utover personlig utbytte har også Visma som selskap mye igjen for slike utvekslingsopphold, da vi har svært mye samarbeid på tvers av land, både kommersielt og på utvikling. Dette er uten tvil en erfaring du ikke lar gå fra deg om muligheten byr seg, og det har vært en fantastisk opplevelse å jobbe to måneder i Amsterdam. Hverdagen blir definitivt ikke den samme uten den daglige dosen med sykkelkaos, zoetedrop og pannekoeken!

– Martin Roa Skramstad

Mest populære