Gå til hovedsiden

På blanke ski inn i fremtiden

Er staking i ferd med å utkonkurrere den tradisjonelle, klassiske langrennsteknikken? I Visma Ski Classics går samtlige skirenn i klassisk stil. Men stadig færre har festesmurning under skiene.

Langløp er en fascinerende idrett. Ekstrem utholdenhetsidrett på toppnivå kombineres med folkefest og sirkus. Men de voldsomme kraftanstrengelsene er definitivt ikke for pyser. De utmattende skirennene i langløpssirkuset Visma Ski Classics stiller store krav til både fysisk kapasitet og mental styrke. Mil etter mil skal tilbakelegges i høyt tempo. Taktiske vurderinger skal gjøres både i forkant og underveis av hvert enkelt løp. Den råeste mannen og kvinnen av dem alle – både fysisk og mentalt – står igjen som vinneren av Visma Ski Classics etter en lang og innholdsrik sesong.

I Visma Ski Classics går samtlige skirenn i klassisk stil. Men stadig færre har festesmurning under skiene.

Steile fronter
Vil staking på blanke ski ta fullstendig over for tradisjonelt, klassisk langrenn? Det er tilsynelatende et av de aller viktigste spørsmålene i langrenns-Norge om dagen. Den tidvis opphetede debatten om staketeknikken versus den tradisjonelle, klassiske langrennsteknikken (som også inkluderer diagonalgang og dobbelttak med fraspark) lever i beste velgående. De fremste forkjemperne for staking mener vi bare kan hamre den siste spikeren i tradisjonskista først som sist, mens de såkalte tradisjonalistene frykter utviklingen og mener drastiske tiltak må til for å bremse utviklingen. Samtidig satser stadig flere eliteløpere målrettet mot langløp og Visma Ski Classics, og mange av rennene har høy status blant mosjonistene.

Ekspertene svarer
Hva tenker så ekspertene om utviklingen? Magnar Dalen har lang fartstid innenfor langrennssporten. Dalen ble hentet inn som manager for Team Santander, etter å ha vært landslagssjef for Finland de siste årene. Emil Weberg Gundersen er den unge og fremadstormende, men allerede erfarne, Team Leaseplan Go-sjefen. Han hadde allerede tre år som sjef for Team Norgeshus på baken, da han ble tilbudt rollen som teamsjef av selveste Thomas Alsgaard allerede som 27-åring. I et forsøk på å ta temperaturen på rekrutteringen til Visma Ski Classics, den store stakedebatten og hvordan langløpssporten kan utvikles ytterligere, har vi stilt de to herrene følgende spørsmål:

  1. Hvordan står det til med rekrutteringen til langløp blant de yngre langrennsløperne?
  2. Får vi se enda flere landslagsløpere fra World Cup satse langløp på sikt?
  3. Kan tradisjonelt, klassisk langrenn dø ut, til fordel for ren staking? Hva vil dette i så fall bety for langrennssporten? 
  4. Hvordan kan Visma Ski Classics utvikles ytterligere?

Magnar Dalen:

  1. Vi merker at flere og flere begynner å satse mot langløp i tidlig alder. Det er en spennende utvikling.
  2. Ja, det tror jeg. Det er gode lønninger å hente for de beste utøverne i privatlagene. Det er dessuten større prestisje å vinne ett av de store langløpene enn mange av løpene i verdenscupen. Langløp får dessuten god tv-dekning.
  3. Det synes jeg i så fall ikke er helt bra for sporten. Selv ønsker jeg meg rene motbakkeløp i klassisk stil.
  4. Håper på enda flere løp som starter ett sted og går i mål et annet. Gjerne over fjellpass og høye åser i tunge løyper. Det vil gi enda mer spenning og variasjon.

Emil Weberg Gundersen:

  1. Stadig flere løpere fra cirka 25 år og oppover flytter fokus over på langløp. Du har også de som satser fra veldig ung alder. Det er som regel folk med et talent for å gå langt. Teamene i Visma Ski Classics holder et høyt nivå, så du trenger en bred base og må være robust for å tåle belastningen.
  2. Ja. Kapasiteten til sprinterne har stått godt til langløp. De har styrken og de raske avslutningene – rett og slett mye av det som trengs for å få gode resultater. Jeg tror også noen av landslagsløperne fra allroundlaget synes det er spennende med langløp på sikt. Nivået har utviklet seg enormt mye de siste få årene.
  3. De lærde strides om dette. I langløp er det utvilsomt staking som gjelder. Det eneste rennet som fortsatt kan vinnes med feste, er Birken. Det krever dessuten et føre som er fordelaktig for feste og løpere i den ypperste verdenseliten. Mange yngre vokser nå opp med staking og trigges av utviklingen på elitenivå. Stakingen får mye fokus, og diagonalgang vil nok svinne mer hen. For å bevare hele teknikkspekteret i klassisk stil, må det iverksettes løypereguleringer og andre drastiske tiltak.
  4. Antall renn kan gjerne økes betraktelig. Det er mulig for løperne å gjennomføre to renn på én helg – med et mosjonsrenn imellom. Da blir utøverne mer synlige og tilgjengelige for mosjonistene. Vi bør heller ikke avvikle renn kortere enn fem mil. Løpene i Visma Ski Classics skal være lange, harde og unike. Jeg ser for meg skirenn på 110-120 kilometer. Vi må tørre å være innovative og satse!

La deg inspirere av Marcialonga
Får du ikke nok av Visma Ski Classics? Allerede nå på søndag braker en av de store klassikerne løs, nemlig Marcialonga. Og både Dalen og Weberg Gundersen har god grunn til å være optimistiske. Under forrige helgs La Diagonela, stakk Petter Eliassen (Team Leaseplan Go) av med seieren, tett fulgt av Tord Asle Gjerdalen (Team Santander).

Med start i Moena og målgang i Cavalese, strekker skieventyret i Italia seg over 70 seige kilometer i flatt terreng. De siste to kilometerne stiger imidlertid nokså kraftig, før man endelig kan passere målseilet og strekke hendene i været. Én ting er sikkert: Du kommer til å se horder av både superspreke og totalt utslitte skiløpere. Og en langløpselite som staker på blanke ski.

Du kan se Marcialonga direkte på nett, på Tv2 eller Tv2 Sumo fra kl. 0730 søndag 31.januar.

Mest populære