Økonomi for ikke – økonomer

Regnskap balanse

Forstår du forskjellen på en utgift og en kostnad? Kan du forklare sammenstillingsprinsippet i regnskapsloven? Har du noen gang blitt spurt om å rapportere med EBITDA, uten egentlig å skjønne hva denne summen forteller?

Du er helt klart ikke alene om du ikke kan svare på spørsmålene over, det er mange av oss som til vanlig ikke har regnskap eller økonomi som hovedarbeidsoppgave, som må forholde seg til økonomers vokabular og som det forventes at vi skal forstå. Jeg har utdannelse fra BI og det første året på BI er likt for alle som starter der, regnskap og bedriftsøkonomi er noe alle må i gjennom. Men hvordan var nå dette med dekningsbidrag og hvordan kan du finne lønnsomheten i en ny ordre som kommer inn?

I fjor høst deltok jeg på kurset «Økonomi for ikke-økonomer», hvis formål er å gi deltakeren økt økonomiforståelse. To dager for å lære regnskap og bedriftsøkonomi, tvilsomt? Tja, men allikevel så er det veldig mye du klarer å plukke opp i løpet av to dager med en kursholder som Ingebrigt Aasbø. Enten du har en bakgrunn fra økonomi eller ikke så vil du kunne få mye ut av et slikt kurs, i det minste så vil mye av det du tidligere har lært dukke opp igjen og det er jo ganske moro! Personlig fikk jeg lyst til å jobbe videre med emnene som ble gjennomgått, det slo meg at man glemmer veldig mye på tre år, så jeg ville forstå mer!

Tro meg, jeg er langt i fra et tall-menneske, men det er noe med å forstå hva som foregår i omgivelsene, skjønne hvorfor sjefen maser om at det skal være lønnsomt og ikke minst kunne tenke «Aha, det er hva EBITDA er» istedenfor å late som om man har skjønt det. Hvis du ikke vet det så er EBITDA driftsresultat før avskrivninger og forskjellen på en utgift og en kostnad er at utgifter er knyttet til anskaffelse, mens kostnad er knyttet til forbruk. Så hvis du ønsker å få bedre økonomiforståelse, om du er mellomleder, har budsjett ansvar eller bare vil forstå hva de snakker om i Finansavisen og DN vil jeg anbefale en tur på kurset Økonomi for ikke-økonomer!

Vi holder nye kurs i høst, se kursdatoer: 

Økonomi for ikke-økonomer del 1: Oslo, 8. oktober og Oslo, 5. november

Økonomi for ikke-økonomer del 2: Oslo, 19. november

Markedskoordinator i Visma Academy AS.
Connect with Anders: