Gå til hovedsiden

Nordmann i Storbyen

Victoria er på sitt prosjekt nummer 2 i sitt år som Management Trainee. Denne gangen har arbeidshverdagen flyttet seg til Stockholm. Les her om hvordan hun synes det er å jobbe to måneder i nordens mest folkerike by.

Foto: Jeppe Wikström, visitstockholm.com
Foto: Jeppe Wikström, visitstockholm.com

Stockholm er en herlig stad å jobbe i. Det bugner av spennende restauranter, hippe thriftshops, champagnebarer og brune barer, nydelige turstier, vann på alle kanter, flotte museer og et yrende liv hver dag hele dagen. Svenskene vet å komme seg ut og det får resten av oss nyte godt av. Kollektivtransporten tar deg over alt på behagelig vis, ja det er godt å være turist i Stockholm.

Hverdagen er rimelig luksus med en liten enmannsleilighet midt i sentrum som Visma fikset, treningssenter i nabobygget fra jobben, lunsjkuponger som kan brukes i både kantina og ute, og et prosjekt som sørger for å holde meg underholdt gjennom hele kvelden. Å være på prosjekt i utlandet fullbyrder reiselysten samtidig som jeg er her lenge nok til å føle meg som hjemme.

Livet på Stockholmskontoret er varmt og inkluderende. Kulturen for å ta en lengre lunsj og investere tid i kaffepauser og jobbe litt lengre bidrar til en sosialt dynamisk hverdag. Dessuten virker terskelen lav for å slenge seg med på det som skjer og hyle ut åpne invitasjoner til kaffepause. Lunsjrestauranter fra alle verdens hjørner klynger seg rundt næringsdistriktene og lunsj er et stort felles prosjekt for hele kontoret. «Hvem er med på lunsj!?» og «hvem er med på fika?» er gode ord å høre i hverdagen som trainee på et nytt sted.

Jeg har prøvd hardt å finne kulturelle stereotyper for svenskene, men jo hardere jeg prøver å finne likhetstrekk jo mer ulike virker de. Stereotypen jeg har kommet fram til hittil er at i forhold til nordmenn er svenskene mye mer blandet drops. Som de sier, «en nordmann er en nordmann, og de oppfyller alltid stereotypene». Vi oppfører oss likere enn svenskene, vi går våre turer og reagerer med våre høfflige smil. Servitører er trivelige, intet mer eller mindre. I Sverige derimot er det flust av hyperentusiastiske vitseslengende folk i alle yrker, samt en pottesur gjeng som ikke later som noe annet. Variasjonen fryder! Jeg tar av hatten for svenskene, de kjører sin egen stil.

Jeg smiler fra øre til øre på veien fra og til jobb hver dag. Utenlandsprosjekt som trainee i Visma er et fenomenalt tilbud.

– Victoria Værnø

Mest populære