Gå til hovedsiden

Kjenn din bedrift

Selskaper med velutviklede skybaserte ERP-systemer sitter på en gullgruve av relevante data, som hele bedriften kan dra nytte av. Øystein Moan, konsernsjef i Visma, mener det er en viktig grunn til å løfte ERP-systemet opp i skyen.

Visma.net ERP

Verdien av data

– I dag akkumulerer IT-systemene i enhver bedrift et datavolum som vi bare kunne drømme om før i tiden. Nettskyen sørger for at vi til enhver tid har tilgang til dataene i sanntid, og transport av data til og fra systemer er betydelig forenklet. Samtidig blir verktøyene vi har for å blinke oss inn på relevante forretningsdata stadig mer sofistikerte, sier Moan.

Resultatet er et nytt mulighetsrom. Ikke minst på ERP-feltet, hvor vi finner dataene som forteller aller mest om bedriftens ve og vel. Et blikk inn et velutviklet skybasert ERP-system, gir ifølge Moan et unikt sanntidsbilde av bedriftens tilstand.

– I dag er det en dyd av nødvendighet for alle bedriftsledere å sørge for at bedriften utnytter innsiktene som ligger i ERP-dataene. Til å drive forretningsutvikling, identifisere risiko og se muligheter. Bedriftsledere og økonomisjefer må ikke tenke på ERP-systemet som bare et rent driftssystem. Like mye er det et uvurderlig informasjonsverktøy.

Læring og forbedring i sanntid

Det gjelder også i det daglige. I dag vet mange norske bedrifter altfor lite om tingenes tilstand før de er ved slutten måneden, kvartalet eller året, mener Moan. Da setter økonomisjef seg ned, henter ut relevante tall og regner seg frem til resultatet på kritiske KPIer. Vanligvis i Excel. Men på det tidspunktet kan toget egentlig allerede ha gått.

– Med et skybasert ERP-system ligger alle muligheter åpne for å overvåke de samme KPIene i sanntid. Direkte i systemet. Dermed slipper du å se tilbake på tapte muligheter når dommen endelig faller. Isteden kan du gjennomføre nødvendige justeringer og prioriteringer underveis. Læring og forbedring må skje kontinuerlig – ikke bare retrospektivt, sier Moan.

I et system som Visma.net kan du organisere og visualisere dataene som du selv ønsker. Du kan til enhver tid sjekke oppdaterte tall, på mobil, nettbrett eller i nettleseren, uansett hvor du er. Du kan velge å bli varslet dersom egendefinerte grenser brytes. Og alle ansatte som behøver det, kan få tilgang til relevante dashbord.

– Med verktøy som dette er det enkelt å foreta små og store retnings- og temposkifter i det øyeblikket behovet melder seg. Etterpåklokskapen kan vi legge død. Den er erstattet med «der-og-da-klokskap».

Behov for kompetanseheving

Forutsetningene har aldri vært bedre for at bedrifter kan benytte data som høyre hånd og beslutningsstøtte. Samtidig er det ingen tvil om at effektiv bruk av data krever kompetanse. Du må sortere bort det som er irrelevant, se dataene som har relevans i sammenheng, og trekke de rette konklusjonene ut fra av datagrunnlaget.

– Før i tiden lå utfordringen i å finne relevante data. Resultatet var at synsing og magefølelse ble tillagt altfor stor vekt. I dag derimot ligger utfordringen i å bruke og lese dataene korrekt. Her må næringslivet, utdanningsinstitusjonene og systemleverandørene alle jobbe for utvikle og styrke kompetansen ute hos norske bedrifter, sier Moan.

Vil du vite mer om Visma.net? Meld deg på gratis webinar!

Mest populære