Gå til hovedsiden

Transition to cloud: Hvordan migrere til skyen?

Skybaserte verktøy spiller en større rolle en noensinne. I denne artikkelen vil du få vite mer om hvordan – og hvorfor du bør begynne å overføre virksomheten din til skyen.

Migrering til skyen - transition to cloud
Migrering til skyen – transition to cloud

Det er ingen tvil om at det i dagens teknologiske landskap er et stadig økende skifte mot cloud computing.

Gartner spår faktisk at det globale markedet for offentlige skytjenester forventes å vokse med 6,3% i 2020 til totalt 257,9 milliarder dollar, opp fra 242,7 milliarder dollar i 2019. Offentlige skytjenester er nesten det eneste området hvor selskapene kommer til å fortsette å investere i 2020 til tross for Covid-19.

Denne statistikken viser hvor viktig overgangen til skyen er, og hvor stor rolle skybaserte verktøy spiller i dag. Og med god grunn; når det er riktig utført, kan overgang til sky hjelpe bedrifter med å øke kundeengasjementet og inntektene samtidig som det forbedrer ytelse, sikkerhet og pålitelighet.

I denne artikkelen vil du få vite mer om hvordan – og hvorfor du bør begynne å overføre virksomheten din til skyen.

Hva er egentlig skyen?

Det er mange former for skytjenester der ute, inkludert SaaS, IaaS, privat sky, offentlig sky og PaaS. Som et resultat er det mye forvirring og feilkommunikasjon når det gjelder det å forstå skyen, hvordan den fungerer og hvordan du faktisk kan bruke den i din virksomhet.

Når vi snakker om skyen, snakker vi i virkeligheten om et nettverk av servere, som hver og en har en bestemt funksjon eller formål. Når enkeltpersoner eller selskaper flytter noe til skyen, bytter de vanligvis fra fysiske servere eller programvare som er lokalt installert til et nettverk av servere – eller mer spesifikt til skybasert infrastruktur-as-a-service eller software-as-a-service.

Guide: Anskaffelse av datavarehus i skyen

Denne guiden ser på alternativene for datavarehus i skyen, og hjelper deg å forstå viktige faktorer du bør vurdere for å velge riktig teknologi.

Last ned guiden her

Hvem benytter seg av skyen i dag?

Nesten alle benytter skyen på en eller annen måte i dag, enten vi innser det eller ikke. Hvis du for eksempel tar et bilde på smarttelefonen din, er det ikke i skyen – det er på din personlige telefon. Men laster du det opp til Instagram eller synkroniser det til iTunes, har du lastet det opp i skyen.

En fersk undersøkelse viser at de fleste bedrifter i dag faktisk allerede har en eller flere skykomponenter i infrastrukturen sin:

 • 84% av bedriftene har en multi-cloud-strategi, en økning fra 81% i 2018.
 • Andelen bedrifter som har tatt i bruk en offentlig sky plattform økte til 94% i 2019, 92% i 2018, opp fra 89% i 2017.
 • 31% av selskapene ser på den offentlige skyen som topprioritet.

Hvorfor sky: Fordeler ved å flytte løsninger til skyen

For bedrifter har skiftet til sky vanligvis viktige positive implikasjoner for økonomi, sikkerhet og generell effektivitet. Skyen gjør at selskaper oppnår:

 • Å bli mer effektive: Skyen lar alle på teamet få tilgang til informasjon via internett – uansett hvor de er lokalisert eller hvilken datamaskin de benytter.
 • Å spare penger: Med skybasert programvare trenger du ikke lenger å kjøpe kostbart hardware som må avskrives over tid.
 • Økt fleksibilitet: Det er enkelt å skalere i henhold til dine nåværende behov og båndbredde, slik at du får riktig mengde datakraft uansett størrelsen på virksomheten din.
 • Automatiske oppdateringer: Vanlige oppdateringer – inkludert sikkerhetsoppdateringer – skjer automatisk og reduserer stress og manuell oppfølging.
 • Katastrofegjenoppretting: Skybaserte sikkerhetskopierings- og gjenopprettingsløsninger kan være kostnadseffektive og ekstremt nyttige i en nødsituasjon.
 • Å stimulere til innovasjon: Skytjenester lanserer kontinuerlig ny funksjonalitet. I tillegg til at de tillater organisasjoner å skifte fokus fra drift og mot utvikling av fremtidsrettede områder som maskinlæring eller AI.

Hvordan begynne å flytte til skyen: Det grunnleggende

Det finnes ingen strategi som passer for alle når det gjelder å flytte til skyen og bestemme hvilke aspekter av virksomheten du vil omstrukturere. Når det er sagt, her er noen grunnleggende retningslinjer som kan hjelpe deg med overgangen:

1. Forstå landskapet innenfor sky

Først må du vite nøyaktig hva du har å gjøre med og om selskapet ditt er utstyrt for å håndtere det eller ikke. Dette betyr for det første at du må forstå fordelene, risikoen og fallgruvene som ofte er knyttet til skyløsningen din. Vurder deretter dine egne forretningsmodeller og prosesser: Har du IT-ferdighetene til å planlegge og implementere skyløsningen din? Vet du hva som vil skje med hensyn til personvern og dataeierskap? Har du de riktige sikkerhetstiltakene på plass? Har du bedriftskulturen til å gjennomføre skiftet? Å svare på disse spørsmålene på forhånd er viktig for en vellykket overgang til skyen.

2. Utvikle strategien din

Her finner du ut hva du skal migrere, hvor du skal migrere det, og hvorfor. Definer målene dine og bestem hvilke løsninger som vil hjelpe deg med å nå dine mål. Det handler om å finne den lykkelige middelveien mellom de funksjonene som firmaet ditt ønsker å flytte til skyen og funksjoner skyen faktisk kan ta på seg. 

Igjen, «ikke alle arbeidsprosesser er egnet for skymiljøer, og det er heller ikke sikkert at migrering til sky vil understøtte organisasjonens visjon.» Så vurder virksomheten din og finn ut hvor en migrering til skyen faktisk er fornuftig – og ta det derfra.

3. Implementere og migrere

Når du har utviklet skystrategien din, er det på tide å faktisk migrere til skyen. Dette betyr å flytte data, applikasjoner eller forretningsmodeller til skyserverne. Vi anbefaler at du forenkler og effektiviserer denne prosessen ved å bruke et effektivt verktøy for dataintegrering til å utføre disse overføringene. 

Det er forskjellige problemer som kan oppstå under og etter datamigrering – du må vurdere ting som:

 • Datasikkerhet
 • Søknadskompatibilitet
 • Databasekompatibilitet
 • Forståelse og bruk av selve dataene

Et verktøy for dataintegrering kan hjelpe deg med alle disse betraktningene og risikoen, og hjelper deg med å overføre dataene dine og bruke dem til analyse og innsikt.

4. Gjennomgå og utvikle deg kontinuerlig

Skytjenester er avanserte, skalerbare og svært fleksible – de lar bedrifter endre prosesser, skifte tankegang og prøve nye ting enkelt og med svært liten negativ innvirkning. Så det siste trinnet er å sørge for at du utnytter disse verktøyene og virkelig bruker dem til å forbedre virksomheten din.

I det store bildet må skyaktivering gå hånd i hånd med en veldefinert visjon og en modernisering av organisasjonsstrukturen (om nødvendig). Først da kan bedrifter gjøre en vellykket, lønnsom overgang til skyen.

Vil du finne ut hvordan Visma Consulting kan bidra til å migrere dine løsninger til skyen? Kontakt oss for å planlegge en gjennomgang av din IT arkitektur for vurdering av potensiale for en overgang til sky.

Vil du lære om anskaffelse av datavarehus i skyen?

Den digitale revolusjonen har skapt en vekst i datavarehusløsninger i skyen. I skyen er det to aktuelle alternativer for organisasjoner som ønsker å være analytisk ledende: datavarehus som en tjeneste (DWaaS) og ta-med-din-egen-lisens (BYOL) til skyen. Les mer om dette i guiden.

Last ned guiden

Mest populære