Gå til hovedsiden

Hvor fleksibelt er ditt planleggingsverktøy?

Hvor fleksibelt er din organisasjons planleggingsverktøy og hvilke svar får du? Det er viktig at virksomheter investerer i et fleksibelt digitalt systemverktøy som systematisk sørger for en god flyt i virksomheten slik at du kan ta riktige avgjørelser.

Blogginnlegget er skrevet av Anders Levin, BI-spesialist i Visma bWise Sverige.

Behovet for å planlegge for fremtiden har økt etter at pandemien inntraff, og uten et fleksibelt digitalt systemverktøy er det vanskelig for virksomheter å raskt og enkelt kunne levere en plan basert på de siste kjente dataene om fremtiden. En slik plan skal besvare viktige spørsmål for virksomheten, som for eksempel:

  • Hvilke kunder eller markeder genererer salg og hvilke produkter kjøper de?
  • Hvilke kostnader er knyttet til salg?
  • Hvor fleksible er utgiftene og hvor raskt kan virksomheten omstille seg?
  • Hvilke investeringer skal gjøres og hvilke skal unngås?
  • I hvilken grad kan planen påvirke lønnsomheten til bedriften for fremtiden?
  • Kutter virksomheten utgifter på riktige poster eller finnes det bedre løsninger?

Dette er noen av de spørsmålene som mange bedrifter stiller seg og ønsker svar på. Å utarbeide en plan i Excel er mulig, men det er tidkrevende og krever mye av datakvaliteten. Å i tillegg skulle utarbeide scenarier fra dette og så sammenligne de er det ofte ikke tid til. Dette kan føre til at mange av beslutningene blir tatt på bakgrunn av magefølelsen, og magefølelsen varierer som kjent fra person til person.

For å minimere beslutninger tatt på bakgrunn av magefølelsen som varierer fra person til person og i tillegg spare tid i produksjonen bør virksomheter investere i et digitalt systemverktøy som systematisk kobler sammen flyten i virksomheten. Da kan man knytte sammen finansiell og operasjonelle data for å skape relasjoner som gir virksomheten svar på flere viktige parametere uten at arbeidsmengden blir for stor.

4 ting å se etter i en økonomisk planleggingsløsning

Når bedrifter fortsetter å investere i så mange områder av virksomheten, hvorfor er det ofte slik at budsjetterings- og planleggingsprosessene er manuelle og foreldede? I denne e-boken identifiseres fire sentrale spørsmål du bør stille før du kjøper en planleggingsløsning.

Trykk her for å laste ned e-boken

Riktige systemverktøy i verktøykassen

Å bare investere i et systemverktøy til planlegging holder ikke. Systemverktøyet er en del av verktøykassen som er nødvendige i en bedrift. Virksomheten må også forsikre seg om at verktøykassen inneholder verktøy som er kartlagt og identifisert slik at de ulike verktøyene utfyller hverandre og dekker ulike behov. Med verktøyene kan man skape forutsetninger for å oftere kunne oppdatere en fremtidsrettet plan uten at det skal oppleves som tidkrevende og personavhengig.

Se for deg et scenario hvor bedriften minimerer det som er personavhengig, jobber med kvalitetssikret output, jobber med faktabaserte planer og samtidig minimerer tiden for å sette sammen slike planer. Da får man frigjort tid til å identifisere hvilke avgjørelser som er kritiske for fremtiden. Mulighetene finnes hvis virksomhetene benytter seg av et systematisert planleggingsverktøy.

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan budsjettere og planlegge mer effektivt?
Tirsdag 20. april ser vi på hva et moderne budsjetterings- og planleggingsverktøy byr på og samspillet med økonomisystemet. Hvordan er dette sammenlignet med Excel?

Meld deg på webinaret her

Mest populære