Gå til hovedsiden

Hverdagen som økonomi trainee

I forrige innlegg fikk du høre om økonomi traineenes bakgrunn og hvorfor valget falt på Visma som arbeidsgiver. I dette innlegget vil to av oss fortelle deg hvordan hverdagen som økonomi trainee i Norges største regnskaps- og rådgivningsbedrift utarter seg.

Det har nå gått over tre måneder siden økonomi traineene gjorde sin debut innenfor Vismakonsernets fire vegger. Et godt tegn på at man ikke lenger er helt fersking på kontoret er velkomstblomsten vi fikk da vi startet, som nå har visnet og blitt et noe trist syn. Litt stas er det likevel med vissen blomst – kanskje fordi den minner om at vi nå er kommet godt i gang og fått litt erfaring.

Møt Benedicte Watvedt Skaug

Ja nå har julen for lengst fylt kontoret i Bjørvika, og litt ekstra koselig er det hver ettermiddag når vår kjære Morten går gjennom kontoret med nisselue og bjelle, for å annonsere dagens trekning av julekalenderen. Foreløpig har ikke nybegynnerflaksen vært på min side.

For meg har møtet med arbeidsliv og Visma stått til forventningene og vel så det, med høyt tempo og mange utfordringer. Avdelingen i Bjørvika består av flere team, som har ulike typer primærkunder. Vi seks traineene som er stasjonert i Oslo er plassert på ulike team, og selv arbeider jeg på et SME-team, som hovedsakelig arbeider med små- og mellomstore kunder.

I løpet av de to siste månedene har jeg fått min egen kundeportefølje, hvor jeg har det løpende ansvaret for vår leveranse til disse kundene. Noe som preger hverdagen er Vismas fokus på rådgivning for sine bedrifter. En regnskapskonsulent bruker ikke lenger 90 prosent av hverdagen på tradisjonell regnskapsføring. Automatisering og effektivisering av virksomhetsprosesser har ført til at disse dagene nå er forbi, og vi bruker derfor mye av tiden på å kontrollere regnskapet og rådgi våre kunder, med fokus på å gi de en merverdi. Denne uken har jeg blant annet hatt et kundemøte, der agendaen var å forbedre rutiner og finne effektive løsninger slik at vår leveranse blir skreddersydd på best mulig måte i samsvar med kundens ønsker. I tillegg til løpende oppfølging av mine kunder har jeg ansvar for å levere månedlige rapporter, der alt av balanseavstemminger og annen gjennomgang av regnskapet gjøres.

I tillegg til å arbeide med regnskap og regnskapsnær rådgivning for egne kunder, har jeg nå fått i oppgave å være prosjektkoordinator for et nytt prosjekt. Målet er å finne metoder for å implemente en bransjetilpasset løsning bestående av effektive systemer for en utvalgt bransje. Det skal bli veldig spennende å være med i et prosjekt fra start til slutt!

Læringskurven i Visma er bratt, men jeg opplever at jeg utvikler meg innenfor trygge rammer. I tillegg til hjelpsomme kollegaer rundt meg har jeg både en fadder og en mentor som har som mål å bidra med faglig støtte og opplæring, i tillegg til bevisstgjøring rundt personlige mål. Jeg opplever at Visma investerer i oss traineene, og tilrettelegger for at vi skal få så høyt læringsutbytte som mulig gjennom året. Traineeperioden handler i stor grad om å finne ens drivkraft. Man gjør lurt i å bruke året på å finne ut hva man mestrer, hva man synes er ekstra moro, og hva man kan tenke seg å jobbe med i fremtiden, da det er ingen tvil om at mulighetene er mange i Visma.

Møt Helge Selvik

Tiden fra vi begynte som traineer i Visma har gått veldig fort, men samtidig virker det som en liten evighet siden vi sto der som spente nyansatte, klare til første dag på fagsamling. Siden den gang har vi funnet ut en god del om hva det vil si å være ansatt som økonomi-trainee i Visma. Samtidig har nok samtlige funnet ut litt mer om seg selv, om hva man synes er interessant, og kanskje også om hva man kan tenke seg å arbeide med på sikt.

Min start på Visma-karrieren var ganske så rett på sak, da jeg ble kastet ut i et spennende prosjekt hos en stor kunde etter kun tre dager i jobb. Her jobbet jeg med opprydding og oppfølging av kundereskontro, hvor et nytt it-system hadde ført til mye rot. Visma har en stor og variert kundeportefølje, og med den kunnskapen som finnes i selskapet blir vi ofte kontaktet for å bistå og rådgi i ulike situasjoner. Dermed kan hverdagen bli svært variert for den som ønsker det, og som trainee får man virkelige muligheten til å prøve seg innenfor ulike fagfelt dersom man selv vil. Som ansatte i Norges største regnskapsbyrå er utgangspunktet vårt likevel regnskap, noe jeg har brukt mye av tiden min hittil på å bygge opp kunnskaper om. Rollen som regnskapsfører har endret seg mye for de ansatte i Visma, og vi fungerer nå mer som kontrollere og rådgivere enn som tradisjonelle bokførere. For å kunne gjøre en god jobb er det likevel utrolig viktig for oss å kunne regnskap ut og inn, og for meg som ønsker en finansrettet stilling i fremtiden er verdien av dette stor. Jeg har blant annet vært med på å etterføre siste års regnskap for en ny kunde, noe som virkelig har bidratt til økt innsikt, selv om det kanskje ikke er verdens mest spennende oppgave. For selv om man har tatt diverse regnskapsfag i løpet av utdannelsen, kan jeg skrive under på at man ikke er utlært ved endt studietid.

Noe av det fine med å være trainee er at man på sett og vis får en forlengelse av studietiden, og at man får jevnlig kursing og opplæring innen flere fagområder. I løpet av høsten har vi hatt samlinger annenhver fredag, hvor vi har diskutert og blitt kurset i temaer som internasjonal skatt, strategi, moms, arbeidsrett og regnskapsrådgivning. I tillegg har vi fått trening i presentasjonsteknikk, noe vi vil få god bruk for når vi skal ut og møte nye kunder. Vi har også fått prøvd oss i selgerrollen, hvor vi har ringt potensielle kunder for å booke møter, og samtidig fått følge opp og bli med på disse møtene.

Alt i alt føler jeg at starten på arbeidslivet og stillingen har svart til forventningene. Jeg føler meg virkelig verdsatt, og jeg blir utfordret og lærer hver dag. Det mest positive for min del er at man som trainee i stor grad er med på å forme sin egen arbeidshverdag, Vi har nå fått prøvd oss innenfor både regnskap, salg, og ulike andre prosjekter. Jeg var heldig og fikk bli med å presentere Visma under karrieredagen ved NHH, noe som var en veldig fin opplevelse og som ga et lite innblikk i hvordan det er å jobbe med HR. Hele denne pakken gjør det lettere å sikte seg inn på hva man ønsker å jobbe med i fremtiden, og er en av de største grunnene til at jeg vil anbefale andre nyutdannede å søke på stilling som økonomi trainee.

Vi håper med dette at dere har fått et godt innblikk i hverdagen som økonomi trainee i Visma, og vil samtidig benytte anledningen til å ønske dere alle en riktig god jul!

Hilsen Benedicte og Helge

 

https://www.facebook.com/VismaTrainee

 

 

Mest populære