Gå til hovedsiden

Fra Mgmt Trainee til Administrerende Direktør

Hva skjer når man er ferdig som Management trainee i Visma? Alicia Halaas var en del av trainee-kullet 2009/2010, og startet som Adminstrerende Direktør kort deretter. Her forteller hun litt om hvordan overgangen fra trainee til fast ansatt har vært.

Jeg tror ikke veivalget ditt i form av hva din første jobb blir, er det som teller. All erfaring er utrolig nyttig å ha med seg uansett hva slags stilling man ender opp i. Det som teller er hvordan du er som person og hvordan du fremstår. Det handler om innstilling, gjennomføringsevne og kompetanse. Min vei til lederrollen har vært kort, jeg har gjort mye riktig, samt hatt flaks! Jeg fikk i en alder av 25 år, etter kun 2 år i arbeidslivet, lov til å kaste meg ut i en administrerende direktør-rolle. Jeg fikk ansvar for 15 ansatte, en omsetning på 30 millioner, og hele verdikjeden fra salg til leveranse. Denne muligheten tror jeg at jeg fikk basert på at jeg hadde flinke ledere rundt meg, som pushet meg, støttet meg og som turte å gi meg muligheten.

Hva skal man bli når man blir stor?

Det er vanskelig å vite hva man skal bli når man blir stor. Jeg trodde at når jeg starter i et management trainee løp, så kjøpte jeg meg ett år på å finne ut hva jeg skal bli. Valget må jo være mye enklere når man er ferdig. Det er det dessverre ikke, i hvertfall var det ikke det for meg.

Drømmestillingen

Gjennom traineeperioden opparbeider man seg en bred erfaring i ulike avdelinger og selskaper. Det er nye mennesker, ny lokasjon, ny produkter og nye markeder annen hver måned gjennom et helt år. Man venner seg til et ekstremt høyt tempo, man har to måneder man skal bevise hva man er god for! Når man etter et intensivt og ekstremt lærerikt år er ferdig som trainee, og endelig er klar for å ta fatt på drømmejobben, sitter man med alle dørene åpne og fortsatt like forvirret på «hvor vil jeg?». Det man har sett gjennom året, er mange flere spennende stillinger enn det man hadde håpet på. I tillegg er ofte stillingen du anså som drømmestillingen, kanskje ikke så spennende som forventet. Så hvordan velger man karrierevei?

Hvordan nå ditt mål?

Når du går et management trainee-løp har du som regel et ønske om at en gang i fremtiden skal du bli leder. Det tenkte jeg, en gang i fremtiden håper jeg at jeg skal få muligheten til å være med å påvirke det store bilde, ta beslutninger på komplekse problemstillinger og å jobbe med å motivere mennesker. Jeg skjønte at dette ville ta tid, og at jeg måtte opparbeide meg erfaring og kompetanse for å havne der. Hva som er den riktige kompetansen vil variere på hva man blir leder for. Skal man innen et spesielt fagfelt, så er det jo ganske gitt at det er smart å starte med en jobb hvor man får den erfaringen som trengs. Men hvilken retning bør man ta hvis man ikke har bestemt seg for et spesielt fagområdet?

Det viktige er å velge en arbeidsgiver eller leder hvor man tror man får mulighet til å prøve seg, hvor det er en kultur for å gjøre en ekstra innsats og få lov til å være med på spennende prosjekter hvis man ønsker det selv. Hvor det er greit å feile, for det vil man gjøre. Dette, i kombinasjon av egen innstilling, innsats og det å jobbe aktivt for å tilegne seg mest mulig kompetanse på kortest mulig tid, er viktige faktorer som spiller inn for drømmejobben senere.

Mitt tips er; ikke tenk for mye på å ta det «riktige valget», sug til deg læring og jobb hardt, så vil det alltid åpne seg muligheter!

Mest populære