Gå til hovedsiden

Forstår DU kommunalt regnskap?

I forbindelse med at jeg hentet min kjære ved Handelshøyskolen BI, tok jeg meg den frihet å spørre fem økonomistudenter i eksamensmodus et enkelt spørsmål, «Kan jeg føre avdrag på gjeld?».

«Nei, aldri!», lød det unisont fra morgendagens arbeidstakere, og med rette – avdrag skal aldri føres på gjeld, i et privat regnskap. Studentene bestod mine lille test, de er klare for arbeidslivet om ikke mange måneder – i alle fall det private.

Tidligere samme dag møtte jeg og mine kolleger Gunnar Engelsåstrø til en hyggelig prat. Gunnar er tidligere dekan og foreleser ved Høgskolen i Oslo og Akershus og har blant annet skrevet boken «Innføring i kommunalt regnskap».

Gunnar E«De kommer til å få sjokk!», sier Gunnar og referer til nyutdannede som får seg jobb i kommunal sektor, «forskjellene er så store og markante, noen ganger direkte motsatt fra det de lærer på høgskolene.»

Gunnar er kunnskapsrik. Han har stort engasjement for faget og han belyser problemene både nyutdannede og ansatte fra privat sektor møter når de starter i kommunal sektor med stor bekymring: «Finansielt orienterte kommunale regnskap uten resultatfokus er helt gresk hvis man ikke har jobbet med det før».

Han har rett. I løpet av den lille timen Gunnar har vært hos oss har han blant annet lært oss om viktigheten av finansielle reserver i kommunen, hvorfor man aldri skal overskride en kostnadspost med mindre man ønsker audiens hos kommunestyret – man kan ikke budsjettere med underskudd!

«Hvordan skal du lære bort dette på 2 dager, Gunnar?», spør min kollega mot slutten av møtet. «Med utgangspunkt i min egen lærebok, «Innføring i kommunalt regnskap», vil vi i plenum jobbe med oppgaver og føre regnskap gjennom hele kurset.»

«Jeg har lært bort regnskap i ulike former til studenter, private bedrifter og offentlige ansatte i lang tid. Jeg vet at elever med riktig innstilling vil få tilført en kompetanse de ikke kan få noe annet sted på 2 dager».

Jeg følger Gunnar til heisen etter et hyggelig og lærerikt møte. «Hvilken verdi har et kurs i kommunalt regnskap for de som deltar?», spør jeg på vei bort. «Enorm!», svarer han kontant. «Forståelsen man får for kommunalt regnskap etter å ha deltatt på et slikt kurs er vital kompetanse, det burde vært pålagt for å jobbe med økonomi og regnskap i kommunen».

Tilbake på Handelshøyskolen rusler jeg mot parkeringsplassen med min bedre halvdel. «Hvorfor spurte du om det? Alle som går her vet at man stryker hvis man fører avdrag på gjeld», sier hun. «Vet du hva jeg lærte på jobben i dag? I kommunen fører de avdrag på gjeld.».

Som de sier på BI, ikke bli en lettvekter! Gunnar hjelper deg å forstå kommunalt regnskap i våre flotte lokaler på Skøyen 6.-7.februar 2014.

Mest populære