Gå til hovedsiden

Bli med på skieventyret Visma Ski Classics

Straks smeller startskuddet for Visma Ski Classics 2015-2016. Her får du alt du trenger å vite – og noen gode grunner til å glede deg.

Denne sesongen kan du utfordre verdens beste langløpere.
De beste langløperne i aksjon.

Dette er Visma Ski Classics 2015-2016

Visma Ski Classics er langrennssportens langløpsmesterskap. Konseptet er enkelt: Flere av de mest kjente og kjære turrennene er samlet i et årlig mesterskap for profesjonelle utøvere på både herre- og kvinnesiden. I Visma Ski Classics finner vi 28 Pro Team, som er privat sponsede lag med profesjonelle utøvere som med stolthet og ære bærer «langløper» som yrkestittel. I mine øyne er flere av verdens vakreste skirenn på kalenderen i Visma Ski Classics. Følgende renn inngår i årets sesong:

  • 5. desember 2015: Lagtempo prolog. Livigno, Italia. 15 km.
  • 6. desember 2015: La Sgambeda. Livigno, Italia. 35 km.
  • 10. januar 2016: Jizerska Padesatka. Bedrichov, Tsjekkia. 50 km.
  • 23. januar 2016: La Diagonela. Engadin St. Moritz, Sveits. 65 km.
  • 31. januar 2016: Marcialonga. Trentino, Italia. 70 km.
  • 7. februar 2016: König Ludwig Lauf. Oberammergau, Tyskland. 50 km.
  • 13. februar 2016: Toblach – Cortina. Fra Toblach til Cortina, Italia. 50 km.
  • 6. mars 2016: Vasaloppet. Fra Sälen til Mora, Sverige. 90 km.
  • 19. mars 2016: Birkebeinerrennet. Fra Rena til Lillehammer, Norge. 54 km.
  • 2. april: Årefjällsloppet. Åre, Sverige. 65 km.

Poeng og trøyer på 1-2-3

I årets utgave av Visma Ski Classics vil utøverne og teamene kjempe om å vinne de enkelte skirennene – og ikke minst de fire trøyene som deles ut: Én gul trøye til den sammenlagte vinneren av Visma Ski Classics, én grønn trøye til den med flest sprintpoeng, én rosa trøye til beste utøver under 26 år og én blå lagtrøye til det laget som har tatt flest poeng totalt i løpet av hele Visma Ski Classics-sesongen. Det deles ut 200 poeng til vinneren (både på herre- og kvinnesiden) ved seier i ett enkelt løp.

Et skiminne for livet

Jeg gleder meg enormt til å følge langløpssirkuset denne sesongen. Det unike ved Visma Ski Classics er at du og jeg har muligheten til å utfordre verdens beste langløpere. Samtlige løp i Visma Ski Classics er åpne for alle. I Visma Ski Classics får utøverne i verdenscupen muligheten til å måle krefter mot de beste langrennsløperne. Duellene er prestisjetunge: Det er ikke lenger en selvfølge at våre tradisjonelle langrennsløpere er bedre enn langløperne når det skal stakes over flere mil. Men mens proffene gjør opp seg imellom og kjemper om poengene i Visma Ski Classics, kan du melde deg på hvilke renn du ønsker og legge ambisjonslista akkurat så høyt eller lavt du vil. Tren målrettet og sammenlign tiden din med verdens beste langløpere, eller gjennomfør en rolig søndagstur med startnummer på brystet. Uansett hva du velger: Deltakelse i et Visma Ski Classics-løp er et minne for livet!

Sprenger grenser

Visma Ski Classics har på mange måter bidratt til utvikling og innovasjon i langrennssporten. For det er ingen tvil: Utøverne i Visma Ski Classics er topptrente atleter – så vel mentalt som fysisk – som virkelig sprenger grenser. Tenk bare på hvor langt utøverne går. Vasaloppet er langt. Veldig langt. Det krever spesialisert trening over lang tid for å takle den enorme belastningen det er å stake de 90 kilometerne fra Sälen til Mora. Den ekstreme staketreningen har utvilsomt utviklet langrennssporten og bidratt til innovasjon. Selv utøverne som går verdenscup har lagt inn mer staketrening og blir stadig sterkere i overkroppen. I fjor kom eksempelvis den sveitsiske giganten Dario Cologna på pallen i tradisjonsrike Davos. Han staket hele veien i det som betegnes som en kupert kapasitetsløype. Mange mente at Cologna med dette startet en skirevolusjon. For langløperne i Visma Ski Classics kan det knapt kalles en revolusjon å stake 15 kilometer. Med Aukland-brødrene i spissen er det langløperne som over tid har banet vei og stått for en utvikling og fornying av den norske folkesporten. Langløperne har sprengt grenser og vist at det vi kanskje trodde var fysisk umulig faktisk er fullt mulig.

Se ekstra opp for disse råskinnene

Hvem bør du følge ekstra nøye med på i år? På herresiden er min knappe favoritt Tverrelvdalens stakemonster Petter Eliassen. Med den enorme styrken han viste i fjor, har jeg stor tro på at det også i år blir vanskelig å hamle opp med den beskjedne trønderen. Hakk i hæl følger mannen med pilotbrillene og bronsevinner fra femmila i Oslo-VM 2011, Tord Asle Gjerdalen. Ringerikes store sønn har virkelig fått sving på sakene etter at han meldte overgang til langløp og Team Santander. Se også opp for en ung mann ved navn Christoffer Callesen, en svært lovende utøver på Thomas Alsgaards tigerkledde Team LeasePlan Go. Med en sterk 2. plass i fjorårets La Diagonela, flere andre topplasseringer og ungdomstrøya på samvittigheten, er det ikke utenkelig at en hardt satsende Callesen tar steget helt til topps. På kvinnesiden blir Team Exspirits Tuva Toftdahl Staver og den sveitsiske langløpsdronningen Seraina Boner sterke. Den tidligere rekruttlandslagsløperen Toftdahl Staver har vist gode takter etter overgangen til langløp, og jeg er svært spent på hva hun kan få til.

I Visma er vi klare for en lang og actionfylt Visma Ski Classics-sesong. Selv kan jeg knapt vente. Nå håper jeg at du også er klar! Kanskje sees vi ute på arenaene denne sesongen?

Hva ønsker du å lese mer om fra Visma Ski Classics? Kommenter gjerne. 

Mest populære