Gå til hovedsiden

Arbeidstillatelse – her er reglene du må kunne

Har dine ansatte papirene i orden? Som arbeidsgiver må du sjekke at arbeidstakerne dine har gyldig oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge.

Har dine ansatte papirene i orden? Oppholds- eller arbeidstillatelse i Norge er essensielt.

Vi har per i dag ulike regler for hva som kreves av tillatelser. Det skilles mellom borgere fra nordiske og EØS/EU-land og borgere fra land utenfor EØS/EU. Det er derfor svært viktig at du som arbeidsgiver har oversikt over i hvilke land dine ansatte har statsborgerskap – og hvilke regler som gjelder.

Fritt frem for nordiske og EØS/EU-borgere

Nordiske beboere og borgere fra EØS/EU-land trenger ikke å søke om oppholdstillatelse. Denne gruppen kan fritt søke arbeid i Norge. Det er enkelt å sjekke om arbeidstakeren er EØS/EU-borger: be vedkommende vise frem pass eller nasjonalt identitetskort fra hjemlandet.

Statsborgere uten norsk fødselsnummer må først henvende seg til et skattekontor. Her utføres ID-kontroll, og man må derfor kunne legitimere seg med godkjent ID-kort. For å få tildelt et norsk identifikasjonsnummer (D-nummer) og skattekort, må et arbeidsforhold kunne dokumenteres (arbeidskontrakt eller et ansettelsesbevis). Har personen fødselsnummer fra tidligere og vært igjennom ID-kontroll, kan vedkommende sende inn søknad om skattekort. Dette gjøres enten på RF-1209 per post, eller som skannet vedlegg på e-kontaktskjema.

EØS/EU-borgere kan flytte til Norge og begynne å jobbe med en gang. Men, for å få utstedt et registreringsbevis må man registrere seg hos politiet senest tre måneder etter ankomst til Norge.

Oppholdstillatelse er inngangsbilletten

Innbyggere fra land utenfor EØS/EU må ha oppholdstillatelse i Norge for å kunne jobbe her. Søknaden må leveres i Norge ved oppmøte hos politiet, et servicesenter for utenlandske arbeidstakere i Norge eller på nærmeste utenriksstasjon i hjemlandet.  Det er forskjellige grunnlag for å innvilge oppholdstillatelse. En forutsetning for opphold er vanligvis at arbeidsgiver har gitt et konkret arbeidstilbud. Her er UDIs arbeidstilbudsskjema et aktuelt og mye brukt verktøy. Arbeidstakeren kan som regel ikke begynne å jobbe uten en oppholdstillatelse. I noen tilfeller kan imidlertid en bekreftelse fra politiet om tidlig arbeidsstart gi arbeidstakeren grønt lys.

Ikke glem utløpsdatoen

Hvis arbeidstakeren har fått oppholdstillatelse, vil den ha en utløpsdato. De fleste oppholdstillatelser kan fornyes. Da er det viktig å beholde alle rettighetene sine. Derfor må arbeidstakeren søke om fornyelse senest én måned før tillatelsen utløper. Vi anbefaler at arbeidstakeren søker to-tre måneder før tillatelsen utløper – for å være på den sikre siden. Fra 3. juni 2012 skal alle som får oppholdstillatelse for arbeid i Norge ha et såkalt oppholdskort (plastkort i kredittkortformat) som bevis på dette.

Gi bedriften et konkurransefortrinn

Vil du vite mer eller har andre spørsmål om HR og personalledelse, eller har andre spørsmål om oppholds- og arbeidstillatelse? Effektive HR-prosesser kan styrke driften og gi deg et forsprang på konkurrentene dine. Våre erfarne rådgivere kan hjelpe deg med et bredt spekter av HR-oppgaver.

Mest populære