Gå til hovedsiden

Årsoppgjøret: Frister og utsettelser

Våren er for alvor i anmarsj! Rundt om i landet sitter en gjeng med regnskapsførere og revisorer med øynene klistret mot skjermen for å gjøre unna skattemeldinger og offentlig regnskap. Når må du ha alt klart?

Rådgiver: Anders Tetlie
Rådgiver: Anders Tetlie

Jeg vil starte med å skryte av de fantastiske menneskene som jobber i regnskapsbransjen! I løpet av de siste månedene har jeg vært i dialog med regnskapsbyråene om årsoppgjøret. Noen skal være ferdig innen 30. april, mens andre håper på enda et år med utsendelser. Det forstår jeg, for den nye skattemeldingen er uvant. Det tar tid å tilpasse seg, og på toppen av det hele har vi også ny regnskapsførerlov og GRFS.

Frist for årsregnskap

Årsregnskap og årsberetning har frist seks måneder etter regnskapsårets slutt. Dette tilsvarer 30. juni 2023 for foretak med alminnelig regnskapsår, og fristen generalforsamlingen skal forholde seg til når det gjelder behandling av årsregnskapet og årsberetningen. Her er det viktig å notere seg at årsregnskapet må ferdigstilles i god tid før fristen, om regnskapet skal revideres.

Les også: Hva er et årsoppgjør?

Frist for skattemelding

For skattemelding og næringsoppgaven, er fristen å forholde seg til 31. mai 2023. Dette gjelder for alle selskaper og andre næringsdrivende som er skattepliktige i Norge. Har et selskap benyttet seg av regnskapsfører eller revisor, kan de søke om utsettelse på innleveringen til en mindre andel av sine klienter. Denne utsettelsen gis til senest 30. juni 2023, men for å unngå renteberegning på eventuell restskatt bør betalingen skje innen 31. mai 2023.

Les også: Hva innebærer ny skattemelding for deg som regnskapsfører?

Frist for innsending av årsregnskap

Fristen for innsending av årsregnskapet er 31. juli 2023. Dette må skje senest en måned etter fastsetting av årsregnskapet, og leveres elektronisk gjennom Altinn. Dette gjelder alle regnskapspliktige, med unntak av indre selskaper og regnskapspliktige som setter opp sine årsregnskap etter internasjonal regnskapsstandard (IRFS). De må sende inn regnskapene til regnskapsregisteret via e-post.

Spre arbeidsmengden med Visma Periode og År

Fjoråret ble preget av utsatte frister og noenlunde kaotiske tilstander i innspurten. Fordelen med å bli ferdig til de opprinnelige fristene, er at du kan ta sommerferie med god samvittighet. Hvordan gjør du dette på best mulig måte? Jo, det skal jeg fortelle deg: Du kan spre arbeidsmengden utover året! 

Det er vårt mantra når vi jobber med fremtidens løsning, hvor periodeavstemming og årsoppgjør er i samme system. Da jobber du mer effektivt, med all dokumentasjon samlet på ett og samme sted. Det beste? Du slipper dobbeltlagring.

Avslutningsvis vil jeg ta opp et spørsmål jeg ofte møter når jeg snakker med regnskapsbyråer og deres “nye” hverdag. Er fristene tilpasset den moderne regnskapsføreren? Jeg ønsker innspill på dette om du har! Kanskje det er på tide med en revurdering av fristene?

Lær mer om fordelene med et skybasert årsoppgjørsystem
Med vårt nye skybaserte system, Visma Periode & År, er opphopning av arbeid historie. Systemet er oppdatert og med en avstemmingsmodul jobber du løpende i systemet gjennom året, noe som forenkler hverdagen og reduserer antall system du trenger i regnskapsbyrået. 

Les mer om vårt årsoppgjørsystem her, eller se en rask intro av systemet.

Se systemet her

Mest populære