Publisert:
11.12.2023
Sist endret:
18.4.2024
Anders Tetlie
Årsoppgjøret: Frister og utsettelser
Når må du ha alt klart?

Rundt om i landet sitter en gjeng med regnskapsførere og revisorer med øynene klistret til skjermen for å gjøre unna skattemeldinger og offentlig regnskap. Når må du ha alt klart?

Allerede utsettelser

Som følge av komplekse fagområder, regelverk og stadig endringer hos Skatteetaten, har noen skatteområder som skal utvikles hos mange forskjellige systemleverandører bydd på utfordringer, og Skatteetaten har allerede utsatt fristene for noen av disse områdene. Det er gitt ekstraordinære utsettelser av skattemeldingen for:

  • Petroleum: 24. mai.
  • Rederi: 30. juni.
  • SDF, USDF og NOKUS: 30. juni.
  • Frist for deltakerne følger selskapet.
  • Selskap på Svalbard: 30. juni.
  • Kraft: 30. august.
  • Havbruk: 30. august.

Frist for skattemelding - for alle andre

For skattemelding og næringsspesifikasjonen, er ordinær frist 31. mai 2024. Dette gjelder for alle selskaper og andre næringsdrivende som er skattepliktige i Norge. Har et selskap benyttet seg av regnskapsfører eller revisor, kan de søke om utsettelse på innleveringen til en mindre andel av sine klienter. Denne utsettelsen gis til senest 30. juni 2024, men for å unngå renteberegning på eventuell restskatt bør betalingen skje innen 31. mai 2024.

Frist for innsending av årsregnskap

Fristen for innsending av årsregnskapet er 31. juli 2024. Dette må skje senest en måned etter fastsetting av årsregnskapet, og leveres elektronisk gjennom Altinn. Dette gjelder alle regnskapspliktige, med unntak av indre selskaper og regnskapspliktige som setter opp sine årsregnskap etter internasjonal regnskapsstandard (IRFS). 

NB! Merk at det ikke er gitt utsettelse av fristen for årsregnskapet som skal sendes til regnskapsregisteret for særskattområdene, selv om de har fått utsatt frist for skattemeldingen.

Les også: Hva er et årsoppgjør?

Se på det som periodisering, og spre arbeidsmengden utover året

Fjoråret ble preget av utsatte frister og noenlunde kaotiske tilstander i innspurten. Fordelen med å bli ferdig til de opprinnelige fristene, er at du kan ta sommerferie med god samvittighet. Hvordan gjør du dette på best mulig måte? Ved å spre arbeidsmengden utover året! Se på det som periodisering, ved at du gjør 1/12 av årsoppgjøret hver måned.

Det er Visma Softwares mantra når vi jobber videre med utviklingen av systemet Periode og År, hvor periodeavstemming og årsoppgjør er i samme system. Da jobber du mer effektivt, med all dokumentasjon samlet på ett og samme sted. Da slipper du dobbeltlagring.

Kilder: Skatteetaten