Gå til hovedsiden

Årsoppgjøret: Frister og utsettelser

Frister for 2023 er ikke tilgjengelige i øyeblikket, men kommer.

Våren er for alvor i anmarsj; fuglene kvitrer, parkene er overfylte av korona-leie ungdommer og Norge er klar for enda en norgesferie. Inne, under press, sitter en gjeng med regnskapsførere og revisorer å jobber med skattemeldinger og offentlig regnskap. I løpet av de siste månedene har jeg snakket med ca 50 regnskapsbyrå om årsoppgjør. Kommer de til å benytte seg at muligheten til å utsette fristen til august?

Rådgiver: Anders Tetlie
Rådgiver: Anders Tetlie

Utsatte frister

Dette skulle i utgangspunktet være et blogginnlegg for å heie frem de fantastiske menneskene som jobber i regnskapsbransjen nå som fristene for skattemeldingen nærmet seg! Men så ble det gode muligheter for utsettelser, og for noen var nok utsettelsene en kjærkommen gave som reddet årsoppgjøret. For andre kan det virke unødvendig da 2021 tross alt ikke har vært like krevende som 2020. Jeg heier fremdeles på de som er ferdig til de opprinnelige fristene. Da kan du jo ta sommerferie med god samvittighet og lade opp til en noe roligere høst! Men kommer de fleste til å gjøre dette?

Hva sier bransjen om utsettelsene?

Jeg kan selvsagt ikke snakke på vegne av hele bransjen, men i forbindelse med lanseringen av vårt nye periode og årsoppgjørssystem har jeg hatt gleden av å snakke med mange flere regnskapsbyrå enn jeg vanligvis gjør. Jeg har hatt oppstartsmøter og gode telefonsamtaler med ca 50 regnskapsbyrå, hvorav 20 har fått lov til å teste vår løsning før lansering. Da har jeg stilt alle det samme spørsmålet: “Når forventer du å være ferdig med årsoppgjøret?” Svarene varierer veldig!

Jeg har stilt alle det samme spørsmålet: “Når forventer du å være ferdig med årsoppgjøret?” Svarene varierer veldig!

Tidlig i 2021 begynte vi arbeidet med å skaffe kandidater til vår Soft Launch for vårt nye system og i den forbindelse tok jeg kontakt med et byrå jeg kjenner godt. De ble litt overrasket over forespørselen min og sa det uaktuelt å delta i testingen av produktet i april for da skulle de jo være ferdig med årsoppgjøret. Jeg snakket med dem igjen i midten av april og da var de var ikke helt i mål, men ikke langt unna heller! Ble du stresset nå? Det er det ingen grunn til, for.. ! 

…Siste uken i april ble jeg kontaktet av et regnskapsbyrå som trengte et årsoppgjørssystem. De måtte nemlig komme i gang med årsoppgjørene sine snart, og tok det hele med ro. 

Min erfaring fra dette er – om du ser deg nødt til å utsette en del av dine årsoppgjør, er du i godt selskap.

Min erfaring fra dette er – om du ser deg nødt til å utsette en del av dine årsoppgjør, er du i godt selskap.

Hev blikket og husk alt annet

Du vil kanskje ikke høre dette, men husk å heve blikket fra årsoppgjørsoppgavene og husk at kundene dine fortsatt er opptatt av løpende oppfølging for inneværende år. I forbindelse med både korona-restriksjoner og en nærstående feriepengeutbetaling er mange norske selskaper i en likviditetsskvis i disse dager. Hva endelig årsresultat for 2020 ble er kanskje ikke så viktig om selskapet går konkurs i sommer? Sørg for at du har hodet på riktig plass i riktig “periode” når kundene tar kontakt.

Sørg for at du har hodet på riktig plass i riktig “periode” når kundene tar kontakt.

Det er viktig om du vil beholde kundene dine og fremstå som en seriøs og god regnskapsfører. Hvordan i all verden skal du kunne levere kvalitet på alle fronter til enhver tid?

Spre arbeidsmengden

Enklere sagt enn gjort, men dette er vårt mantra når vi nå jobber med fremtidens løsning der periodeavstemming og årsoppgjør er i samme system. Det vil gjøre at du jobber mer effektivt, der all dokumentasjon er på samme sted og du slipper dobbeltlagring.

Avslutningsvis vil jeg ta opp et spørsmål jeg ofte møter når jeg snakker med regnskapsbyråer og deres “nye” hverdag. Er fristene tilpasset den moderne regnskapsføreren? Jeg ønsker innspill på dette om du har! Kanskje er det på tide med en revurdering av fristene?

Lær mer om fordelene med et skybasert årsoppgjørsystem
Med vårt nye skybaserte system, Visma Periode & År, er opphopning av arbeid historie. Systemet er oppdatert og med en avstemmingsmodul jobber du løpende i systemet gjennom året, noe som forenkler hverdagen og reduserer antall system du trenger i regnskapsbyrået. 

Les mer om vårt årsoppgjørsystem her, eller se en rask intro av systemet.

Se systemet her

Mest populære