Hva er inkasso? Og hvordan fungerer det i praksis? Finn svar på dine spørsmål her.
Ofte stilte spørsmål om inkasso
Inkasso er en oppfølging som gjøres når en faktura ikke blir betalt innen betalingsfristen. Dette gjøres vanligvis ved å sende et inkassovarsel i form av et brev med to ukers betalingsfrist.
Når du som leverandør av et produkt eller en tjeneste ønsker å sende en forfalt faktura til inkasso, er kravet at det må sendes et inkassovarsel før inkasso iverksettes. Når inkassoprosessen starter, sendes en betalingsoppfordring som må ha 14 dagers forfall. Omkostninger vil påløpe, basert på disse satsene.
Parallelt med dette, vil en saksbehandler i inkassobyrået prøve å komme i kontakt med kunden. 17 dager etter at betalingsoppfordring er sendt ut, vil kunden deretter motta et varsel om at rettslig behandling vil vurderes i saken, og på dag 43 dobles salæret.
Et inkassosalær er en kostnad som påløper hvis du betaler for sent. Har du mottatt et inkassovarsel og ikke betalt beløpet til forfall, kan det påløpe inkassosalær.
Størrelsen på inkassosalærene bestemmes av Justis- og beredskapsdepartementet. Satsene for inkassosalærer og andre gebyrer finner du her og på hjemmesiden til virke.no.
Rettslig inkasso kan bli iverksatt dersom deres kunde ikke responderer på våre henvendelser og at kredittsjekk viser at det finnes midler hos skyldner. Rettslige skritt kan innebære trekk i lønn eller pant i bolig, løsøre osv. Det rapporteres også betalingsanmerkning ved rettslige skritt.
En faktura foreldes tre år etter forfallsdato.
Hvis kunden har anerkjent kravet ved å eksempelvis be om en nedbetalingsplan før foreldelsesfristen, utvides den med enda tre år fra kravet ble akseptert og avtalen ble opprettet. Foreldelse kan også brytes ved å velge å sende kravet til rettslig oppfølgning. Her gjelder andre regler for foreldelse.
Dette er avhengig av hvilket økonomisystem bedriften bruker. Hvis du benytter Visma AutoCollect som er integrert med ditt Visma økonomisystem vil bokføringene automatisk bli kontert. Dette gjør at du slipper manuell punching ved mottak av inkassooppgjør og sparer deg for tidkrevende arbeid.
Det er flere ting som må være med for at et inkassovarsel skal være gyldig.
Et inkassovarsel må ha overskriften “Inkassovarsel”
Purregebyr på inkassovarsel er bare tillatt dersom inkassovarsel sendes tidligst 14 dager etter forfall på faktura. Purregebyret er kr 35,- (1/10 del av inkassosatsen) og man kan maks legge på kr 140,-, men dette fordrer at man har sendt 2 varsler ihht reglene.
Et inkassovarsel skal ha minimum 14 dager forfall. (fra det postlegges)
Tekst som må være med på et inkassovarsel: “I henhold til inkassoloven §9 gir vi deg en betalingsfrist på 14 dager til å innfri kravet. Ved manglende betaling vil inkasso bli iverksatt og ytterligere omkostninger kan påløpe“
Dersom man har sendt et inkassovarsel som ikke oppfyller formkravene til Finanstilsynet, kan man risikere å måtte starte prosessen med innfordring på nytt. Vi anbefaler å bruke en leverandør da det er lett å gå i fella.
Det er kun krav om ett inkassovarsel før et krav kan sendes til inkasso.
Med EUs standardkompensasjonsordning står du fritt til å belaste kunden et høyere gebyr (opp til EUR 40) for sen betaling sammenlignet med et tradisjonelt purregebyr. I tillegg tillater modellen for Standardkompensasjon utsendelse av inkassovarsel med gebyr på et tidligere tidspunkt. Du er ikke lenger bundet av de minimum 14 ventedagene etter forfall på faktura for å sende et inkassovarsel med gebyr.
EU-gebyret er fastsatt i Lov om renter ved forsinket betaling m.m (forsinkelsesrenteloven) §3a
Det er viktig å understreke at Direktivet for standardkompensasjon kun gjelder for B2B-markedet.
Fyll inn skjemaet og bli kontaktet for en uformell prat!