Et steg nærmere Trans-Atlantic Data Privacy Framework

12 oktober, 2022

Mange har lurt på hvordan forhandlingene rundt det aktuelle Trans-Atlantic Data Privacy Framework går. Rammeverket skal muliggjøre overføringer av personopplysninger mellom selskaper i EU og USA igjen. Denne prosessen tok nylig et stort steg i riktig retning. USAs president, Joe Biden, undertegnet en presidentordre (executive order) den 7. oktober med formål om å rette på de manglene i amerikansk lovgivning som førte til at tidligere rammeverk/avtaler ble ugyldiggjort av EU-domstolen, blant annet gjennom Schrems-II.

Det har gått seks måneder siden EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Joe Biden kunngjorde at EU og USA hadde kommet til en politisk enighet om prinsippene for et fremtidig rammeverk for overføring av personopplysninger. Presidentordren som Joe Biden nå har signert er et stort fremskritt, og en forutsetning for at det nye rammeverket skal bli en realitet. Det hvite hus har sendt ut en pressemelding der de beskriver hva den nye presidentordren innebærer, og hvordan den oppfyller kravene som kom frem i EU-domstolens tidligere kjennelser.

EU-kommisjonen har også publisert et nytt faktaark med spørsmål og svar om temaet. Der står det blant annet at kommisjonen som neste skritt skal utarbeide et utkast til vedtak om tilstrekkelig beskyttelsesnivå.

Mange håper dette blir en realitet, men flere skeptikere gjør også stemmen sin hørt. Er presidentordren tilstrekkelig til å rette opp manglene som, sett fra et EU-perspektiv, finnes i amerikansk lovgivning? Flere i bransjen mener det er lite sannsynlig at dette er en løsning som holder til en rettssak i EU-domstolen. Kritikken fra noyb (organisasjonen ledet av blant annet Max Schrems) har for eksempel ikke latt vente på seg. De mener at USAs masseovervåking neppe vil endre seg i praksis og at EU-kommisjonen lukker øynene for dette.

Noe vi med sikkerhet kan si er at uansett hva utfallet blir, så gjenstår kjernen: Det er viktig å holde oversikt over overføringene sine og jobbe systematisk. Kontroll er et nøkkelord som innebærer at bedriften utvilsomt vil bli mindre sårbar. Kartlegg overføringene dine, hvis du ikke allerede har gjort det, og sørg for at du har en oppdatert protokoll der alt er dokumentert. Det arbeidet vil aldri bli forgjeves eller ugjort, uansett utfallet av den USA-spørsmålet.

Les mer

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev