Regnskapsloven regulerer hvordan norske bedrifter skal føre regnskap.
Regnskapsloven inneholder fem grunnleggende regnskapsprinsipper. Disse prinsippene sier hvordan årsregnskapet skal utarbeides. Regnskapsprinsippene regulerer blant annet hvordan transaksjoner skal regnskapsføres, at inntekter skal resultatføres når de er opptjent, og at utgifter skal kostnadsføres i samme periode som tilhørende inntekt.
Regnskapsloven nevner også flere ganger at regnskapsføring i ulike tilfeller skal utøves i henhold til det som heter god regnskapsskikk, som gjelder ved tilfeller som ikke er direkte regulert av regnskapsloven.
Regnskapsloven sier hva årsregnskapet skal inneholde, og at årsregnskapet skal gi et rettvisende bilde av hvordan det står til med virksomheten. Den sier også hvem som er regnskapspliktige, og hvilke regler som gjelder for disse, i tillegg til hvilke unntak som er gjeldende.
Loven inneholder også informasjon om årsberetning, og at denne skal utarbeides i tillegg til årsregnskapet. Det må også gis noteopplysninger til årsregnskapet, som er nødvendige for å bedømme virksomhetens stilling og resultat.
Regnskapsloven inneholder detaljert informasjon om hvordan man skal oppstille resultatregnskap, balansen og kontantstrømoppstilling.
Hvis du vil vite mer om eksakt hvilke regler som er satt av regnskapsloven og mer utfyllende informasjon, henviser vi til selve regnskapsloven på Lovdata.
En kort innføring i det grunnleggende du må kunne rundt blant annet fakturering og merverdiavgift for å bokføre selv.
Gratis webinar for deg som vurderer Visma eAccounting
Meld deg på