Hva er fortjeneste?

Fortjeneste er det man tjener, altså forskjellen mellom de samlede inntektene og de samlede kostnadene.

For at man skal få fortjeneste på salg av noe, om det er varer eller tjenester, så er det nødvendig at de samlede inntektene er større enn de samlede kostnadene. I motsatt tilfelle vil man ha negativ fortjeneste og det kalles da underskudd eller tap.

Fortjenestemargin

Fortjenestemarginen viser hvor mye av hver omsetningskrone som representerer overskudd.

Fortjenestemarginen viser hvor stor fortjenesten er per omsetningskrone. Det er altså forskjellen mellom det du har solgt for og kostnadene for å produsere de tjenester eller produkter du har solgt.

Det kan også bli definert som størrelsen på overskuddet før rentebærende utgifter, noe som betyr at fortjenestemarginen beregnes før skatt. Ved beregning av fortjenestemarginen tas det ikke høyde for hvordan selskapet har finansiert virksomheten, og man ser derfor ikke hvor godt selskapet har lyktes. Fortjenestemarginen er derfor mest nyttig for å måle fortjenesten i et helt marked eller i en analyse av konkurrenter.

Å beregne fortjenestemarginen

Formelen for beregning av fortjenestemarginen er som følger:

Fortjenestemargin = (Salg – Kostnad) / Salg

Resultatet viser da på andelen, dvs. prosenten, hvor stor fortjenesten er.

Hvis et selskap har solgt produkter for 20 000 kroner og hadde en kostnad på 15 000 kroner, beregnes fortjenestemarginen som (20 000 – 15 000) / 20 000 = 0,25. Svaret blir da at fortjenestemarginen for selskapet er 25 prosent, tilsvarende en fjerdedel av salget.

Fortjenestemarginen varierer veldig fra bransje til bransje, men en tommelfingerregel er å huske at fortjenestemarginen burde overstige fem prosent.

Hva skal fortjenesten brukes til?

Når en virksomhet får fortjeneste på sin drift, så er det eierne som bestemmer hva man skal gjøre med de ekstra pengene til gode. Det er hovedsakelig to ting man pleier å gjøre med fortjenesten.

Det er vanlig at fortjenesten blir skutt inn i virksomheten igjen som innskutt egenkapital. Da får altså virksomheten ekstra ressurser. Disse kan for eksempel brukes til å utvide produksjonen, ved å leie større lokaler, ansette flere medarbeidere, kjøpe nye maskiner og så videre. Man kan også bruke de ekstra midlene til å investere i for eksempel aksjer.

Det er også mulig at fortjenesten tas ut som utbytte til eierne. Det vil si at eierne får ekstra penger som et utfall av at virksomheten har gjort det godt.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Permittering – regler og plikter for arbeidsgivere

Permittering kan være nødvendig for bedrifter som opplever økonomiske utfordringer, siden det gir en mulighet til å redusere lønnskostnader uten å avslutte ansettelsesforholdet. Når ansatte blir permittert, er de fortsatt…

Les mer

Skatter man av feriepenger?

Så, man skatter av feriepenger? Ja, man skatter av feriepenger. Feriepenger er skattbar inntekt på lik linje med all annen lønnsinntekt du har. Dette gjelder uansett om du tar ut…

Les mer

Pensjon for bedrifter – dette må du vite om OTP og lovpålagt pensjon

Stort sett alle bedrifter med minst én ansatt i tillegg til bedriftseieren, er pålagt å etablere en pensjonsordning. Dette gjelder også selskap som ikke er skattepliktige. Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er…

Les mer