Hva er egenkapital?

Egenkapital er den delen av kapitalen som eierne i virksomheten har skutt inn selv, og/eller som er opptjent gjennom drift og reinvestert i bedriften. Egenkapital kan også beskrives som en virksomhets eiendeler minus gjeld. Egenkapital består av innskutt og opptjent egenkapital som blir oppgjort hvert år i forbindelse med årsregnskapet. Dette vil si at i slutten av hvert år setter man opp hvor stor egenkapitalen er, som kan sammenliknes med året før.

Innskutt og opptjent egenkapital

Egenkapitalen deles inn i innskutt egenkapital og opptjent egenkapital. Hvor de to ulike egenkapitalene stammer fra ligger i navnet. Innskutt egenkapital er penger eller eiendeler som eierne selv plasserer, eller «skyter inn», i selskapet.

Dersom eierne bestemmer at tidligere års overskudd skal holdes igjen i selskapet og ikke tas ut som utbytte, kalles det opptjent egenkapital.

Egenkapital i aksjeselskap

I aksjeselskap inngår aksjekapitalen i den innskutte egenkapitalen. For aksjeselskap er det spesielle regler i forhold til hvor lav egenkapitalen kan være. Egenkapitalen kan ikke være mindre enn det som er forsvarlig. Hvilket nivå av egenkapital som er forsvarlig, vurderes ut ifra risikoen ved og omfanget av driften i aksjeselskapet.

Hvis egenkapitalen blir mindre enn det som bestemmes som forsvarlig, eller halvparten av selskapets aksjekapital, må generalforsamlingen samles og tiltak settes i gang for å bedre situasjonen.

Regnskapsloven om egenkapital

Regnskapsloven sier blant annet at opptjent egenkapital skal spesifiseres. Også alle endringer i egenkapitalen skal forklares nøye.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Permittering – regler og plikter for arbeidsgivere

Permittering kan være nødvendig for bedrifter som opplever økonomiske utfordringer, siden det gir en mulighet til å redusere lønnskostnader uten å avslutte ansettelsesforholdet. Når ansatte blir permittert, er de fortsatt…

Les mer

Skatter man av feriepenger?

Så, man skatter av feriepenger? Ja, man skatter av feriepenger. Feriepenger er skattbar inntekt på lik linje med all annen lønnsinntekt du har. Dette gjelder uansett om du tar ut…

Les mer

Skal du føre regnskapet selv? Dette må du vite

Artikkelen er skrevet av fageksperter i Sticos, Elin Petersen og Tor Magnus Olsen. Mange velger å føre regnskapet selv, uten å tenke over hva det betyr. Selv om regnskapsprogrammene blir…

Les mer