Egenkapital kan også beskrives som en virksomhets eiendeler minus gjeld. Egenkapital består av innskutt og opptjent egenkapital som blir oppgjort hvert år i forbindelse med årsregnskapet. Dette vil si at i slutten av hvert år setter man opp hvor stor egenkapitalen er, som kan sammenliknes med året før.
Egenkapitalen deles inn i innskutt egenkapital og opptjent egenkapital. Hvor de to ulike egenkapitalene stammer fra ligger i navnet. Innskutt egenkapital er penger eller eiendeler som eierne selv plasserer, eller «skyter inn», i selskapet.
Dersom eierne bestemmer at tidligere års overskudd skal holdes igjen i selskapet og ikke tas ut som utbytte, kalles det opptjent egenkapital.
I aksjeselskap inngår aksjekapitalen i den innskutte egenkapitalen. For aksjeselskap er det spesielle regler i forhold til hvor lav egenkapitalen kan være. Egenkapitalen kan ikke være mindre enn det som er forsvarlig. Hvilket nivå av egenkapital som er forsvarlig, vurderes ut ifra risikoen ved og omfanget av driften i aksjeselskapet.
Hvis egenkapitalen blir mindre enn det som bestemmes som forsvarlig, eller halvparten av selskapets aksjekapital, må generalforsamlingen samles og tiltak settes i gang for å bedre situasjonen.
Regnskapsloven sier blant annet at opptjent egenkapital skal spesifiseres. Også alle endringer i egenkapitalen skal forklares nøye.
En kort innføring i det grunnleggende du må kunne rundt blant annet fakturering og merverdiavgift for å bokføre selv.
Gratis webinar for deg som vurderer Visma eAccounting
Meld deg på