Hva er avanse?

Avanse er forskjellen mellom selgers varekostnad og salgsprisen, og viser fortjenesten din, altså hvor mye du tjener på å selge en vare. Varekostnaden inkluderer eventuelle ekstrakostnader som toll og frakt, i tillegg til selve innkjøpsprisen. For å regne ut avanse brukes varekostnaden og salgsprisen uten mva.

Avanse kalles også påslag, og oppgis gjerne i prosent av varekostnaden. I tillegg til å regne ut avanse for enkeltvarer kan man også regne ut differansen mellom den totale inntekten og varekostnadene for en bedrift.

Utregning av avanse i kroner

Avanse i kroner regnes ut ved at varekostnad (innkjøpspris og ulike tillegg som frakt) trekkes fra salgsprisen.

Avanse i kroner = Salgspris – Varekostnad

En lav avanse vil si at varekostnaden er ganske høy i forhold til salgsprisen, og du tjener ikke så mye på varen. En høy avanse vil si at varekostnaden er relativt lav i forhold til salgsprisen, og du tjener mer.

Avanse i prosent

Avanse i prosent er mer brukt enn avanse i kroner og den beregnes slik:

Avanse i % = (Avanse / Innkjøpspris) x 100

Avanse i kroner er det samme som dekningsbidrag og bruttofortjeneste

Avanse kan også kalles dekningsbidrag eller bruttofortjeneste, når beløpet er regnet ut i kroner. Når avanse er utregnet i prosent vil avansen alltid være høyere enn bruttofortjeneste da avansen baserer seg på innkjøpspris, og bruttofortjeneste baserer seg på salgspris.

Eksempel på utregning av avanse

Du selger et par joggesko. Salgsprisen er 1.000 kr. og innkjøpsprisen er 500 kr:

1.000 – 500 = 500

Hvis du vil beregne avansen i prosent vil regnestykket se slik ut: (500 / 500) x 100 = 100. Avansen vil altså bli 100%.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Suksess med kortreist mat og ekstern regnskapsfører

Fulgte gründerdrømmen – Jeg har alltid hatt lyst til å drive for meg selv. Kokken Kristoffer Pedersen driver Sjøhuset og Bønder i byen sammen med Tom Helge Djuphagen. Det sier…

Les mer

5 tips til årsoppgjøret

Hva er egentlig årsoppgjør? Årsoppgjøret er ikke noe verre enn en status, oppsummering og oversikt over året som har gått. Det er en samlebetegnelse, og omhandler en årsavslutning av områdene…

Les mer

Endringen fra Skatteetaten som påvirker alle norske selskaper

Årsoppgjøret kan gjerne beskrives som nyttårsaften for regnskapet, selv om mange næringsdrivende assosierer det med alt annet enn fest og fyrverkeri. – Vi forstår at prosessen kan være tidkrevende og…

Les mer