Teste regnskapsprogram

Hvordan finne den beste løsningen for deg?

Forutsetningen for å lykkes med å drive en liten bedrift er at du har kontroll på regnskapet og forstår bedriftens økonomiske. Det er derfor helt avgjørende å finne et regnskapsprogram som passer din bedrift nå, og i framtiden. Det er imidlertid ikke alltid like lett å vite hva man skal se etter. Med denne guiden hjelper vi deg med noen ting du bør tenke på når du skal teste regnskapsprogram.

Avhengig av bransjen du jobber i, hvis du har ansatte eller er en nybegynner i regnskap, kan det hende du må stille spesielle krav til regnskapsprogrammet ditt. Vår guide hjelper deg med å teste regnskapsprogram på egenhånd og sammenligne regnskapsprogram fra forskjellige leverandører. Tenk på disse tingene når du tester regnskapsprogram:

Gjør regnskapsprogrammet noe for meg?

Uansett om du er en nybegynner i regnskap eller er godt kjent med regnskap og økonomistyring, er det få småbedriftseiere som synes at regnskap er den morsomste delen av det å drive din egen bedrift. Derfor har mange av dagens regnskapsprogrammer en rekke funksjoner som forenkler og automatiserer regnskapet så mye som mulig. I dag kan de beste regnskapsprogrammene til og med gjøre mye av regnskapsarbeidet for deg. Dette er derfor et viktig aspekt når du sammenligner regnskapsprogrammer.

På hvilke måter hjelper programmet deg med ulike føringer i regnskapet? Er det noen automatiske funksjoner, for eksempel automatiske kontoforslag som hjelper deg med å velge riktig konto? Og kanskje en av de viktigste funksjonene for å forenkle: Har regnskapsprogrammet en kobling til nettbanken din? Ved å få regnskapsprogrammet til å sende og motta informasjon til nettbanken din, kan du spare mye tid.

Det er også verdt å sjekke om regnskapsprogrammet tilbyr en mobil app som lar deg gjøre enkel oppgaver som å ta bilde av kvitteringer som sendes rett til regnskapet, eller sende faktura mens du er på farten.

Trenger du mer enn bare et regnskapsprogram?

Når du tenker på regnskapsprogram, bør du også vurdere hvilke andre behov din bedrift trenger i tillegg til å administrere regnskap. Vil du kunne fakturere? Administrere kunderegistre? Lage rapporter for et styre, banken, leverandører eller investorer?

Lag en liste over alle dine økonomiske behov, og sørg for å sjekke av de tilsvarende funksjonene i det regnskapsprogrammet du tester. Spesielt dersom du ser etter et gratis regnskapsprogram, der det ofte er reelle begrensninger i funksjonalitet og som kan vise seg å være utilstrekkelige den dagen du trenger en spesiell funksjon.

Kan regnskapsprogrammet vokse i takt med bedriften?

I dag kan du være selvstendig næringsdrivende uten ansatte eller ha relativt enkle prosesser i din bedrift. Hva skjer hvis du en dag bestemmer deg for å ansette noen, eller hvis du begynner å utvide med eksport utenfor EU? Et viktig krav du bør kunne stille til et moderne regnskapsprogram, er muligheten til utvide med funksjonalitet i takt med at bedriftens behov endres.

Hvis du tror at bedriftens behov kan endre seg i fremtiden, bør du finne ut om det er mulig å utvide med ny funksjonalitet i regnskapsprogrammet. Se også på hva oppgraderinger og tilleggsfunksjonalitet koster samt hvor enkelt det er å legge til funksjonalitet. Nettbaserte regnskapsprogrammer bør være enkle å oppgradere, mens lokalt installert programvare kan trenge en ny installasjon eller en lengre prosess for å oppdatere.

Hva koster regnskapsprogrammet, og hvordan gjøres betalingen?

Hvis du er en ny bedrift, har du ofte noen utgifter i forbindelse med oppstart, og inntektene har kanskje ikke begynt å rulle inn enda. Da bør du kanskje tenke ekstra på prislappen når du sammenligner regnskapsprogrammer. Det kan være lurt å velge en løsning der du unngår å betale høye oppstartskostnader og i stedet velge et fast månedsabonnement – som er en del av regelen for nettbasert regnskapsprogrammer. Du kan også se på om leverandøren har en enkel og rimelig variant du kan begynne med, for så å utvide etter hvert som behovene utvikler seg

Hvor god er brukerstøtten?

Ikke test bare selve regnskapsprogrammet! Du vil garantert ha behov for brukerstøtte og support. Da er det viktig at leverandøren har kompetanse til å hjelpe deg med både programvaren og regnskapsspørsmål. Og det er viktig å teste at du får kontakt med selskapet både på telefon og chat, men også gjennom digitale kanaler som et hjelpesenter. Dersom det ikke er hjelp å få, kan det fort få store konsekvenser for din bedrift.

Selvfølgelig bør du også sjekke om leverandøren tilbyr oppstartshjelp og hvor godt hjelpetilbud de har for deg som er en ny bruker av regnskapsprogrammet. Både i skriftlig form, men også gjennom videoer på selskapets hjemmeside.

Kan regnskapsprogrammet integreres med andre systemer?

Du har kanskje allerede satt opp en nettbutikk, eller har planer om det? Eller du bruker kanskje allerede et system for timeføring, booking eller betaling? Uansett. Det er viktig å sjekke om regnskapsprogrammet kan integreres med andre løsninger. Dersom du kan integrere løsninger du allerede bruker eller har planer om å bruke, vil det spare deg for dobbeltarbeid gjennom å automatisere informasjonen mellom ulike systemer. Dette vil spare deg for mye tid.

Kan du enkelt samarbeide med et regnskapsbyrå?

I enkelte tilfeller kan det være lurt å overlate deler av regnskapet eller andre deler av økonomien til et regnskapsbyrå. Du har kanskje allerede en regnskapsfører, da er det viktig at du enkelt kan invitere dem inn i ditt program. Dersom du ikke har en regnskapsfører er det viktig at leverandører kan henvise deg til en regnskapsfører som kan samarbeide med deg i regnskapsprogrammet dersom du har behov for det.

Trenger du et regnskapsprogram?

Prøv eAccounting gratis i 30 dager. Helt uforpliktende!