Slik starter du din egen nettbutikk

person som jobber på mobiltelefonen sin

Slik starter du

Du skal alltid starte med forretningsidéen din – hva tilbyr du kunden? Nettbutikken din må gjennomsyres av forretningsidéen din. Det er viktig både for deg som næringsdrivende når du utvikler bedriften din, og så klart enda viktigere for kundene som besøker siden din. Start med å presentere forretningsidéen din på startsiden. Presenter forretningsidéen skriftlig slik at søkemotorene indekserer alt, spesielt søkeord som er kritiske for din forretningsdrift.

Struktur og navigasjon

Vi lever i en tid hvor flere og flere kunder får tilgang til nettsteder gjennom søkemotorer og sosiale media som sender dem dypt inn i hierarkiet til nettsidene. At brukerne kan finne riktig kategori og relaterte produkter uavhengig av hvor de er på siden er kritisk i hele brukeropplevelsen.

Uansett hvor mye tid du bruker på estetikk, produktbilder og optimalisering av landingssider - om basis elementene som struktur og navigasjon på sidene ikke er solide, vil kundens totale opplevelsen svikte - og du mister kunden. Derfor er det ekstra viktig å tenke nøye gjennom oppbyggingen av nettside- og nettbutikk strukturen.

“Om kundene ikke kan finne det de leter etter, kjøper de ikke”

Hva er viktig å få med på startsiden?

Kunder er veldig utålmodige i dag. På tre sekunder skal jeg som besøker kunne få svar på tre spørsmål: Hva kan jeg kjøpe? Hva gjør nettbutikken unik? Hvordan handler jeg her?

Vær ærlig på startsiden om hva du tilbyr kundene dine. Hvordan du presenterer tilbudet ditt er opp til deg, men du må gjerne bruke både tekst, bilde og video. Det viktigste å få med er kontaktinformasjon, bedriftens navn, bedriftens logo og en lenke til en side som forklarer hvordan siden håndterer ”cookies” – tekstfiler som lagrer informasjon om besøkende.

Produktbildene er egentlig de viktigste bildene du har på nettsiden din. Du må presentere minst ett produkt som kan selges på startsiden. Du bør beskrive produktene med både tekst og bilde, gjerne med flere bilder fra ulike vinkler for å øke tydeligheten for kunden. Du behøver ikke å bruke enkle bilder på hvit bakgrunn for å gi et profft inntrykk. Det kan for eksempel fungere utmerket å fotografere produktene med smarttelefonen i et hjemmemiljø som på terrassen.

Hva mer må jeg ha med på siden?

Du må opplyse kunden om hvilke frakt- og betalingsløsninger du tilbyr. Du bør også være helt tydelig på hvordan kunden kan reklamere på produkter og hvilke vilkår som gjelder for angrerett.

Dette er veldig viktig for at kunden skal kjenne seg trygg og våge å ta steget til et kjøp.

Dessuten sparer det deg for tid som ellers går til å svare på spørsmål om hva som egentlig gjelder ved kjøp på siden.

Design og utseende

Lær deg først og fremst å fokusere på de riktige tingene. Ikke alle deler av en side på nettet kan få oppmerksomhet – det viktigste bør alltid ta mest plass. Mange tenker ”det jeg la ut på siden akkurat nå er det aller beste, det skal virkelig synes”. Men spør deg selv om det virkelig er det viktigste for kunden. Tenk også på å bruke få farger og få fonter på siden, slik at den føles sammenhengende. Myke fargekontraster fungerer ofte best.

Teksten på en side skal leses fra venstre til høyre, så unngå å sentrere tekst – det er vanskeligere å lese. Man kan si at mye handler om at ”less is more”. Bruk for eksempel ikke for mange hovedmenyvalg, legg i stedet inn undermenyer.

Sist, men ikke minst: uansett hvor kul siden din er – ikke glem innholdet! ”Content is King”. Sats på gode og informative tekster som både opplyser besøkere og gir masse godis til søkemotorene.

Våre tips for å få din nettbutikk til å selge bedre

 • Selg inn forretningsidéen din allerede på startsiden.
 • Løft fram én eller flere av dine bestselgende produkter på startsiden. Da kan du øke salget enda mer, og du gjør det veldig tydelig for kunden hva du har å by på.
 • Sosiale medier er din venn når det gjelder markedsføring.
 • Få mer gjentagende besøk ved å lage en nyhetslinje på siden.
 • Blogginnlegg kan inneholde produktnyheter, bilder fra din bedriftshverdag og informasjon om messer du har vært på.
 • Legg til et interaktivt Google Maps-kart på kontaktsiden din med kontaktadressen markert.
 • Gi nettsiden større spillerom ved å bruke bildegallerier, for eksempel for å vise fram ukens salgsvarer.
 • Presenter betalingsløsningen i nettbutikken din så tydelig som mulig.
 • Beskriv hvordan kunden kan reklamere på en vare.

Feil du ikke kan gjøre i nettbutikken din

 • Alt for små artikkelbilder.
 • Har du en kjempestor logo eller firmanavnet i gigantiske bokstaver øverst på siden? Tenk på at kundene ikke skal trenge å scrolle på siden for å se hva du selger.
 • Tekst lagt i bildefilen blir ikke indeksert i søkemotorer. Dette betyr at færre besøkende finner siden din via Google. Legg i stedet viktig tekst i <img alt="text">.
 • Kjempestore bilder av deg selv på forsiden. Det er alltid viktigere å løfte fram hva du tilbyr kundene framfor å løfte fram deg selv. Når kundene surfer inn på nettbutikken din skal de forstå hva du selger med det samme. Vi snakker tre sekunder.
 • Siden din handler ikke om det du liker eller vil ha, men om hva kunden din liker eller vil ha.
 • Bakgrunnsbilder som tar opp all oppmerksomhet på siden.

Sosiale medier

Facebook, Youtube og Twitter er kult på fritiden, men hvorfor ikke også tjene penger til bedriften din når du først er innlogget? Sosiale medier kan være bra for å huke inn nye kunder til bedriften din. Det er gratis, enkelt og effektivt!

FACEBOOK står støtt og stadig meget sterkt. Du kan begynne med å lage en Facebookside til bedriften din og markedsføre den til vennene dine. Deretter handler det om å poste engasjerende innhold på siden og få oppmerksomhet. Godt bildemateriale og korte, personlige tekster fungerer ofte best for å få likes og delinger. Vær varsom med å publisere innhold du tror kan være følsomt. Alle innlegg du poster bør formidle en idé eller følelse som underholder eller engasjerer målgruppen din.

INSTAGRAM er en bildekanal hvor et bilde virkelig skal si tusen ord. Du trenger ikke å ha en billedskjønn bedrift for å bruke kanalen til markedsføring. Det handler om å prøve å beskrive hverdagen i bedriften og gjør inntrykk på mennesker. Du tror kanskje ikke at akkurat det du pusler med er så morsomt, men hvis du tenker etter inneholder nok hver eneste dag flere utfordringer og mye latter. Fang øyeblikkene på bilde, så kan du skape engasjement rundt bedriften som kan øke salget.

YOUTUBE Hvis et bilde sier tusen ord kan en video si tusen bilder. YouTube er en utmerket videokanal for bedriften din. Du kan for eksempel produsere produktdemonstrasjoner, informasjonsfilmer og kunnskaps klipp. Dette skaper både merverdi for kundene dine og du kan pryde nettsiden din med multimedia. Og i tillegg får du økt synlighet i søkemotorene. 

Spor kjøp og andre konverteringer i nettbutikken ved hjelp av Google Analytics for å kjenne til adferden til kundene dine og hva de kjøper.

Opphavsrett

 • Du må ha tillatelse eller eie rettighetene til alle bilder du publiserer på siden din. Å søke etter bilder på Google, laste ned bildene og publisere dem på siden din som om de var dine egne er altså ikke ok.
 • Prøv å ta egne bilder. Dagens smarttelefoner og nettbrett har kameraer som duger til både produktbilder og bedriftspresentasjon, men det er enda bedre å bruke et bra digitalkamera eller et skikkelig speilreflekskamera.
 • Bruk bilder som er tillatt for allmenheten å bruke. Regelverket som styrer frie bilder kalles Creative Commons. Du kan søke etter Creative Commons-bilder på blant annet Google, Flickr og Wikimedia Commons.
 • Lisensene for Creative Commons-bilder kan se ulike ut, men det viktigste er at du få lov til å bruke bildene kommersielt. Vanligvis må du alltid oppgi opphavsmannen til bildet og hvilken lisensform som gjelder. Når du publiserer bildet på nettet bør du i tillegg lenke til bildets kilde og lisensforklaringen.

Søkemotoroptimalisering (SEO)

Det finnes en del man bør tenke på for å optimalisere siden sin slik at den havner så høyt opp som den kan på Google. Slik optimalisering kalles søkemotoroptimalisering, og forkortes til SEO (etter det engelske begrepet Search Engine Optimization). Det finnes bedrifter som har spesialisert seg på dette, og tilbyr nettsider hjelp til å få bedre plassering i søkemotorer. Men med ganske små grep kan du selv påvirke resultatet ditt på Google.

Å havne høyt oppe blant Googles søkeresultater blir viktigere og viktigere for alle bedrifter. Google er ikke bare et kraftig søkeverktøy, men tilbyr også en stor mulighet for markedsføring. Det er derimot ikke helt enkelt å havne på topp og man får ofte konkurranse fra andre som er ute etter akkurat det samme.

Tips

 • Google har et verktøy for webansvarlige som du finner på www.google.com/webmasters/. Der kan Google sjekke hjemmesiden din, men du kan også få oversikt over hvor mange andre sider som har lenker til din hjemmeside, se hvor ofte siden din vises i Google-søk og andre morsomme fakta.
 • For å analysere dine besøkende kan du bruke Google Analytics
 • Google tilbyr og søkeannonser der du kan betale for å synes i visse søk – Google Ads. Les mer om hvordan søkeannonser fungerer i Google.
 • Med Google Trender kan du avgjøre hvilket budskap som fungerer best til hvilket tidspunkt på siden din. Du kan blant annet hente fram statistikk for søkeord og se når de er mest populære.

Organiske treff og sponsede lenker

Når du søker på Google får du opp to typer resultat: Sponsede lenker og organiske søkeresultater.

Øverst vises de sponsede lenkene merket med "Sponsored". Det er lenker som er kjøpt via Google Adwords, et verktøy for å kunne kjøpe ord og setninger som folk søker på.

Under de sponsede lenkene øverst på siden vises de organiske søkeresultatene. Disse resultatene kan du ikke kjøpe deg til. Slik løfter Google fram relevante nettsider som leserne selv liker. Vi kommer til å fokusere på hvordan du kan få bedre plassering i de organiske søkeresultatene.

Hvordan vises siden din på Google?

Når du søker på Google vises en tittel, hjemmesideadressen og en beskrivelse av hvert søkeresultat. Dette er informasjon du selv kan påvirke.

Velg en beskrivende tittel

I tittelen kan det være bra å oppgi nettsidens eller firmaets navn, og du kan dessuten ta med informasjon om bedriftens geografiske beliggenhet eller andre spesielle hendelser eller tilbud.

Det er også viktig å prøve å få med viktige og relevante ord i tittelen. Med viktige og relevante ord tenker jeg på ord eller setninger som du vil at dine sider skal plasseres i blant søkeresultater. Derfor bør du prøve å få dem med når du skal beskrive siden din.

Beskriv sidene dine

En beskrivelse av siden din gir Google et sammendrag av hva siden handler om. Dersom sidens tittel kun inneholder et par ord eller setninger, vil en beskrivelse inneholde en forklaring på sidens innhold. I de fleste tilfeller vises beskrivelsen av en side i søkeresultatet. Skriv derfor en beskrivelse som både er informativ og som vekker interesse.

Tenk over hvilke ord du vil synes på

Når du vil optimalisere siden din for Google er det viktig å tenke over hvilke spesifikke ord eller setninger du ønsker å ha en god plassering på blant Googles resultater. Du må med andre ord sette deg inn i dine potensielle kunders hoder og tenke: ”Hvis jeg er kunden, hvilke ord ville jeg søkt på for å finne akkurat denne bedriften eller disse produktene”?

Velg et domenenavn

Adressen til hjemmesiden din, det som kalles domenenavn, har stor betydning for søkeresultatet. Du bør ha en personlig.no-adresse.

Det vanligste er at man bruker bedriftens navn som adresse. Når du jobber med å optimalisere siden din for Google er det likevel viktig å alltid ha i bakhodet at siden din skal fungere bra for de besøkende. Det skal være en adresse som dine besøkende kan forbinde med deg og som er enkel å huske.

Skriv for dine besøkende

Innholdet er så klart det viktigste på siden din. Det må være et innhold som besøkende finner interessant og som gjør at de vil bli på siden din, og selvfølgelig også komme tilbake.  

Når du legger ut innhold på siden din skal du i utgangspunktet tenke på å gi de besøkende en god opplevelse. I bakhodet bør du likevel ha med deg søkemotoroptimalisering. Vi gir deg noen tips om hva du bør tenke på.

Tenk først og fremst på at du skal skrive innhold for kundene dine, ikke for Google. Har du brukervennlige tekster så kommer Google også til å like siden din.

Overskrifter (H1, H2, H3 osv.)

Når man snakker om rubrikker i søkemotoroptimalisering, snakker man om noe som heter H1, H2, H3 og så videre. Dette er ulike tagger som man setter på rubrikkene sine, som skrives inn i koden bak det man ser når man besøker hjemmesiden.

H1 er den øverste rubrikken, og den aller viktigste for Google. Du bør ha en slik på hver side, men du bør derimot ikke ha mer enn én på hver side. Denne rubrikken bør inneholde de viktigste søkeordene / søkefrasene for akkurat den siden. H2 og H3 er underrubrikker og de kan du ha flere av på hver side.

Hva skal jeg skrive i rubrikkene mine?

Igjen: først og fremst skal du skrive slik at det ser bra ut for kundene dine. Det er selvfølgelig viktig å ha en kort og slagkraftig rubrikk som lokker besøkende til videre lesning. For å optimalisere for Google bør du derimot prøve å ha med søkeordene dine i rubrikkene, og framfor alt i H1, som er den viktigste rubrikken.

Hvordan skriver jeg gode tekster?

De søkeordene du ønsker skal synes hos Google bør være representert flere ganger på siden din. Det er viktig at du også tenker på at de ikke kan legges inn hvor som helst, men bør komme fram i en korrekt sammenheng.

Hvis du for eksempel selger fotballer og skriver inn: ”fotballer, fotballer, fotballer, fotballer”, vil det sannsynligvis gi deg dårligere plassering hos Google. Men hvis du vever inn ”fotballer” i en naturlig sammenheng, for eksempel: ”Hos oss finner du gode og billige fotballer”, gir det bedre resultat. Google er faktisk så smart at du til og med kan bruke synonymer, og dermed få en mer leservennlig tekst for de som besøker siden din.

Som sagt, tenk i første rekke at du skal skrive innhold for kundene dine, ikke for Google. Har du brukervennlige tekster vil også Google like siden din. Du må likevel tenke på at søkeordene dine er representert på siden din, helst flere steder.

Hvor ofte skal jeg oppdatere siden?

Google tar hensyn til hvor mange besøkere du har, så for at de skal komme tilbake med jevne mellomrom er det lurt å prøve å oppdatere siden relativt ofte. En side som oppdateres ofte blir selvfølgelig mer interessant for kunder som vil komme tilbake. Men du må tenke på at det du oppdaterer virkelig skal ha nytteverdi og være interessant, slik at du ikke bare oppdaterer for å oppdatere.

SEO for bilder

Å søkeoptimalisere bilder er ofte undervurdert og kanskje ikke det første man tenker på. Det er derimot noe man burde ha i tankene, for det er tross alt mulig å få besøkende til siden via Googles bildesøk også. Bilder inkluderes mye oftere i vanlige søk på Google og havner da midt blant søkeresultatene.

Få med søkeordene dine - også på bilder

Akkurat som når du skriver tekst og rubrikker på siden din bør du forsøke å ha bilder som matcher søkeordene dine slik at du kan skrive inn søkeord i bildebeskrivelsen. 

Den teksten kommer også til å legge seg i noe som kalles for ALT-attribute, og er viktig for Google, men synes ikke for besøkende.

En beskrivelse av bildet er også viktig for at besøkende med synsskader, som ikke har mulighet til å se bildet skal kunne forstå hva bildet symboliserer, siden de har programmer som leser opp innholdet.

Øk bildets verdi med tekst

Du bør prøve å ha bilder som er relevante for innholdet på siden hvor bildet er plassert.

Dersom teksten på siden der bildet ligger handler om samme emne og inneholder de samme søkeordene som du har skrevet på bildenavnet, vil bildet få høyere treff på Google.

Det som av mange anses som det viktigste for å komme høyt opp på Google er at andre hjemmesider lenker til din side. At andre lenker til siden din ser Google på som at andre synes siden er god, og derfor vil dele den. Det øker sannsynligheten for at din side skal klatre i Googles søkeresultater og rangering.

Hvordan får jeg andre til å lenke til siden min?

Dette kan være vanskelig. Helt grunnleggende gjelder det å ha en god og interessant side som gjør at andre mennesker lenker til den. Det gjelder derimot ikke bare å ha kvantitet på antall lenker, innholdet må også ha kvalitet og relevans. Med andre ord er det ikke bra om hvilke sider som helst lenker til siden din.

Ha et såkalt ”lenkeagn”: Det innebærer at du har noe på siden din som vekker oppmerksomhet og skaper interesse, for eksempel en konkurranse eller en morsom videosnutt.

Kan jeg skape lenker selv?

Ja, du bør prøve å få spredd siden din via ulike medier. Bruk gjerne sosiale medier, som Facebook og Twitter for å reklamere for siden din og lenke til den.

Med et interessant innlegg og en interessant side kan du håpe at innlegget spres videre og at flere dermed lenker til det.

Du kan til og med legge opp materiale på Googles tjenester og lenke til siden din derfra. Du kan for eksempel registrere bedriften på Google Maps, Google Places eller legge ut filmer på Youtube med lenker til siden din. 

Tenk hvordan du lenker internt på siden din

I tillegg til at andre sider lenker til siden din, er det vanlig at man har interne lenker på nettsiden sin. Med interne lenker menes en lenke som går til en side innenfor samme nettsted.

Når du for eksempel lenker fra førstesiden til en annen side på nettstedet oppfatter Google den siden du lenker til som viktigere enn de andre, og den kommer høyere opp i Googles søkeresultater når du sammenligner med andre undersider. Tenk selvfølgelig på å ikke overdrive, men å lage lenker som gjør det enklere for de som besøker siden din.

Regler

Det er viktig å holde seg oppdatert over de ulike lover og regler som gjelder for drift av et virksomhet, og dette gjelder også netthandel.

E-handelsloven

Loven beskytter forbrukere som handler på nettet. Les mer om loven her.

Fjern- og hjemmesalgsloven

Lov om opplysningsplikt og angrerett m.v. ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted (angrerettloven). Les mer om loven her.

Cookies

De fleste nettsteder har cookies som sporer hvordan besøkende oppfører seg på siden. Pass på å informere besøkende om hvordan dere bruker cookies. Det er lovregulert i dag. 

Kunderegister

Kunder som handler i nettbutikken din må oppgi informasjon om seg selv for at du skal kunne fakturere dem. Les mer om virksomhetens plikter når personopplysninger samles inn og brukes hos Datatilsynet.

Betalingsløsninger

Hvordan velger man den beste betalingsløsningen? Vi presenterer fordeler og ulemper med noen vanlige måter å ta seg betalt på.

Kortbetaling/NETS eller PayPal

 • Rask flyt på innbetaling, enkelt.
 • Egen avtale gjøres med ønsket leverandør.

Faktura

 • En kjent og tryggere måte for enkelte kundegrupper.
 • Litt mer usikkert siden du ikke har noen garanti på å få betalt.

Kontant

 • Sender du ikke ut varer, men har henteordning? Da er kontantbetaling et trygt alternativ.
 • Det er ikke så mye ”nettbutikk” over denne betalingsmåten.

Denne guiden er basert på den svenske e-boken "Starta webbshop" fra Visma SPCS.

Du er kanskje også interessert i

 
Visma eAccounting på Facebook Visma eAccounting på Instagram Visma eAccounting på YouTube Visma eAccounting på Linkedin

© Visma eAccounting AS 2022
Karenslyst allé 56, 0277 Oslo