Skyløsninger i AWS Cloud

Som AWS-partner leverer Visma løsninger som støtter og benytter seg av moderne tjenester i skyen.

Tre hovedkategorier av tjenester

AWS Cloud leverer tjenester innenfor tre hovedkategorier; infrastruktur som en tjeneste (IaaS), plattform som en tjeneste (PaaS) og software som en tjeneste (SaaS).

 

Infrastruktur som en tjeneste (IaaS)

Infrastruktur som en tjeneste kan til dels sammenlignes med tradisjonell "On-premise" drift. Her kan virtuelle maskiner (VM) velges ut i fra et titalls forskjellige pakker med hardware, enten dedikert eller delt med andre. Kostnader påløper per minutt maskinen er slått på, så om en VM er avslått er det ingen kostnader utover disklagring. Som administrator har man full kontroll og det innebærer ansvaret for oppsett av VM, operativsystem og patcher, disker og nettverksinfrastruktur. Denne modellen egner seg godt for eldre legacy applikasjoner, men drar ikke full nytte av tjenesteprinsippet i nettskyen slik som tjenester innenfor PaaS og SaaS. En tradisjonell datamaskin med operativsystem er ikke laget for kontinuerlig drift, det kreves ofte omstarter ved programvareoppdateringer, eller utvidelse av kapasitet. For å sikre tilgjengelige systemer kreves det derfor mer avanserte lastbalanseringsoppsett ut fra hvilke rolle den enkelte maskin har.

Plattform som en tjeneste (PaaS)

Først når du kommer til plattform som en tjeneste (PaaS) drar man virkelig nytte av nettskyen. I PaaS-løsninger drar man nytte av prekonfigurerte plattformer med ferdig oppsatt operativsystem og tjenester slik at du ikke trenger å drifte og vedlikeholde denne delen selv – det gjør spesialister hos AWS for deg. Paas inkluderer:

  • Enkelt grensesnitt for utvikling
  • Skalerbarhet
  • Arbeidsflyt
  • Tilgangskontroll for plattform
  • Tjeneste-aktivert integrasjon
  • Opprette utviklermiljø
  • Opprette replikering av utviklermiljø
  • Monitorering og varsler
  • Gjenoppretting
  • Oppgraderinger og plattform fixer

Software som en tjeneste (SaaS)

Software som en tjeneste (SaaS) er tjenester og applikasjoner sluttbrukere kan bruke mer eller mindre direkte. AWS Cloud har et stort antall applikasjoner som kan kjøpes, de fleste av disse er tjenester som Visma kan bake inn i en løsning.

Sikkerhet

AWS er designet for å være det mest fleksible og sikre cloud computing-miljøet tilgjengelig i dag. AWS’ kjerneinfrastruktur er bygget for å tilfredsstille sikkerhetskravene til militæret, globale banker og andre meget følsomme organisasjoner. Dette støttes av et stort sett med skysikkerhetsverktøy, med 230 tjenester og funksjoner for sikkerhet, samsvar og styring. AWS støtter 90 sikkerhetsstandarder og samsvarssertifiseringer, og alle 117 AWS-tjenester som lagrer kundedata gir muligheten til å kryptere disse dataene.

Vil du vite mer? Ta kontakt i dag.

 

 

Pedersen, Ola Skuland.png

Ola Skuland Pedersen

Director Emerging Technology, Visma Consulting

Anbefalt innhold fra Visma om teknologi og BI