Gå til hovedsiden

Visma og Vipps digitaliserer Norge

Om ikke lenge kan Visma-kunder sende fakturaer direkte til sine privatkunder i Vipps. Dermed blir papirfakturaene stadig mindre relevante.

I november 2016 lanserte DNB funksjonalitet for mottak og betaling av fakturaer i Vipps. Samtidig bygger Visma funksjonalitet i sine regnskapssystemer for direkte fakturering til Vipps, og gir dermed 120.000 enkeltpersonforetak, små og mellomstore bedrifter muligheten til å fakturere privatkunder direkte til mobilen. Forbrukerne betaler fakturaen med et tastetrykk i Vipps.

Lovpålagt efaktura i næringslivet fra 2018?

Han har lenge vært en pådriver for å pålegge bruk av efaktura i stat og næringsliv. Per november 2016 er kun drøye 10 prosent av norske bedrifter registrert for mottak av efaktura i registeret for mottak av efaktura (ELMA). Hele 300 millioner fakturaer formidles hvert år fortsatt på annet vis enn som efaktura. Regjeringen vurderer om efaktura skal bli obligatorisk for næringslivet og offentlig sektor fra 2018.

– Fakturahåndtering vil forbli en tidstyv og et pengesluk så lenge vi åpner for at fakturaer kan sendes på post og epost mellom bedrifter. Å finne fakturaer i dag er som å lete etter en nål i en høystakk. Da er efaktura og digitalisering svaret, sier Sogn.

Med Vipps-appen kan nå privatkunder motta og betale fakturaen direkte på mobilen, og dermed kaste papirfakturaer og epostfakturaer på båten. Dermed har markedet i dag fremtidsrettede digitale løsninger for fakturaer både mellom bedrifter og til forbrukerne.

Visma har selv gjennomført en sammenstilling av tall fra ulike norske og internasjonale undersøkelser knyttet til besparelsene ved full omlegging til efaktura. Analysen viste at full omlegging til efaktura vil gi besparelser på minst 27 milliarder i året.

Les også: Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

Visma + Vipps = sant

Alle regnskapssystemer som opererer i det norske markedet har i dag funksjonalitet for sending og mottak av efaktura. Fra de aller minste til de aller største. Ifølge Sogn har spesielt de mindre bedriftene, hvor inngående og utgående fakturaer fremdeles ofte tas hånd om manuelt, et enormt uforløst potensial. Med muligheten for å fakturere privatkunder via Vipps, mener han at muligheten for digitaliseringen av fakturastrømmene nå er større enn noensinne.

– Efaktura er en gavepakke til enkeltpersonforetak, små og mellomstore bedrifter. De aller største bedriftene har jobbet i årevis med å få opp systemer og rutiner for automatisere fakturahåndteringen. I dag kan grasrota i norsk økonomi hoppe bukk over alt det arbeidet, og umiddelbart ta i bruk efaktura ved å aktivere det i sitt regnskapssystem.

Samarbeidet med Visma innebærer for DNBs del at Vipps nå knyttes sammen med en stor andel av norske bedrifter.

– For DNB har det vært svært viktig å få med Visma. Nå knytter vi 120.000 små og mellomstore bedrifter sammen med tett opp mot to millioner Vipps-brukere, sier Vipps-sjef Rune Garborg til Finansavisen. 

Er efaktura en del av din digitale strategi?

Tradisjonelt har utgående fakturering vært tidkrevende arbeid. Ved å automatisere faktureringen, fordufter alt arbeid med sending av fakturaer, oppfølging av innbetalinger og purring/inkasso. Du trykker bare på fakturaknappen – og om ikke lenge er pengene inne på konto. Last ned vår gratis guide om fakturering, den er relevant for både deg som jobber med fakturering og deg som er ansatt.

Last ned gratis guide om fakturering du også!

Mest populære