Visma og Vipps digitaliserer Norge

Forrige uke lanserte DNB funksjonalitet for mottak og betaling av fakturaer i Vipps. Samtidig bygger Visma funksjonalitet i sine regnskapssystemer for direkte fakturering til Vipps, og gir dermed 120.000 enkeltpersonforetak, små og mellomstore bedrifter muligheten til å fakturere privatkunder direkte til mobilen. Forbrukerne betaler fakturaen med et tastetrykk i Vipps.

– Dette er en gamechanger. Alle hindre er nå ryddet av veien for å digitalisere fakturaflyten i Norge, med alle fordelene som følger med det, sier Erlend Sogn i Visma til Finansavisen i dag. 

Lovpålagt e-faktura i næringslivet fra 2018?

Han har lenge vært en pådriver for å pålegge bruk av e-faktura i stat og næringsliv. I dag er kun drøye 10 prosent av norske bedrifter registrert for mottak av e-faktura i registeret for mottak av e-faktura (ELMA), og hele 300 millioner fakturaer formidles hvert år fortsatt på annet vis enn som e-faktura. Regjeringen vurderer i disse dager om e-faktura skal bli obligatorisk for næringslivet og offentlig sektor fra 2018.

– Fakturahåndtering vil forbli en tidstyv og et pengesluk så lenge vi åpner for at fakturaer kan sendes på post og epost mellom bedrifter. Å finne fakturaer i dag er som å lete etter en nål i en høystakk. Da er e-faktura og digitalisering svaret. Med den nye Vipps-appen kan nå privatkunder motta og betale fakturaen direkte på mobilen, og dermed kaste papirfakturaer og e-postfakturaer på båten. Dermed har markedet i dag fremtidsrettede digitale løsninger for fakturaer både mellom bedrifter og til forbrukerne, sier Sogn.

Visma har selv gjennomført en sammenstilling av tall fra ulike norske og internasjonale undersøkelser knyttet til besparelsene ved full omlegging til e-faktura. Analysen viste at full omlegging til e-faktura vil gi besparelser på minst 27 milliarder i året.

Visma og Vipps

Alle regnskapssystemer som opererer i det norske markedet har i dag funksjonalitet for sending og mottak av e-faktura. Fra de aller minste til de aller største. Ifølge Sogn har spesielt de mindre bedriftene, hvor inngående og utgående fakturaer fremdeles ofte tas hånd om manuelt, et enormt uforløst potensial. Med muligheten for å fakturere privatkunder via Vipps, mener han at muligheten for digitaliseringen av fakturastrømmene nå er større enn noensinne.

– E-faktura er en gavepakke til enkeltpersonforetak, små og mellomstore bedrifter. De aller største bedriftene har jobbet i årevis med å få opp systemer og rutiner for automatisere fakturahåndteringen. I dag kan grasrota i norsk økonomi hoppe bukk over alt det arbeidet, og umiddelbart ta i bruk e-faktura ved å aktivere det i sitt regnskapssystem.

Samarbeidet med Visma innebærer for DNBs del at Vipps nå knyttes sammen med en stor andel av norske bedrifter.

– For DNB har det vært svært viktig å få med Visma. Nå knytter vi 120.000 små og mellomstore bedrifter sammen med tett opp mot to millioner Vipps-brukere, sier Vipps-sjef Rune Garborg til Finansavisen. 

About

Henrik Holte jobbet med tekst, video og animasjon på digitale flater i Visma Software.
Connect with Henrik: