– Vi er blitt mindre skeptiske til nettskyen

Norske bedrifter er blitt mindre skeptiske til nettskyen, viser undersøkelse. – Det er fordi bedrifter nå har fått større forståelse for hva nettskyen er, sier Stian Estil, Product Director i Visma.

Nettskyen, eller cloud computing, er en samlebetegnelse for alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på servere som står i eksterne serverparker tilknyttet internett. Langt flere ser sikkerhet, tilgjengelighet og fleksibilitet som store fordeler med skytjenester. Det viser en spørreundersøkelse Perduco har gjort for Telenor blant 2000 norske toppledere.

Av bedriftene som bruker eller vurderer å bruke skybaserte tjenester, oppgir 31 prosent sikkerhet som en av de største fordelene. For ett år siden svarte bare åtte prosent det samme.

Sikrere på nett

– Jeg tror veldig få stiller spørsmålstegn ved nettskyen i seg selv, sier Stian. Han bruker nettbank som eksempel.
– Alle bruker nettbank, vi stoler på at våre egne sparepenger er trygge i nettskyen, sier Stian. Og han mener det er all grunn til å stole på nettbanken

– Nettskyen, altså teknologien, muliggjør sikker lagring av data. Det er aktørene det kommer an på. Når en seriøs aktør utnytter teknologien på en god måte, så er alle data lagret helt sikkert.

Stian tror økt forståelse av hva nettskyen er, og utvidet bruk av nettskyen på flere områder, gjør at stadig flere stoler på nettskyen.

Forretningsløsning i nettskyen

Visma leverer både jordbaserte og skybaserte forretningsløsninger. De fleste kundene har i dag ERP-systemet lokalt installert, men har tilleggsløsninger i skyen for å håndtere enkelte oppgaver som for eksempel CRM, Rapportering eller Reiseregninger. For de som ønsker en komplett forretningsløsning i nettskyen, ble Visma.net lansert i september i fjor.

– I de aller fleste tilfeller så er det sikrere å ha forretningsløsningen i nettskyen enn lokalt installert, forteller Stian.

Hvorfor?

– Da lar du store norske aktører, som har spesialisert seg på datalagring, ta seg av lagring og drift. Disse aktørene er flinkere enn den gjennomsnittlige norske SMB bedrift på dette. Dermed er også sikkerheten bedre ivaretatt, svarer han.

Tilgjengelighet og fleksibilitet

Hele 58 prosent av lederne i bedriftene som bruker eller vurderer å bruke skybaserte tjenester, mener tilgjengelighet og fleksibilitet er den største fordelen, mot 41 prosent for ett år siden.

– Det at nettskyløsninger ofte er tilgjengelig både på PC, MAC, nettbrett og mobil, det er en stor fordel, sier Stian. Her viser han Visma.net på iPad.

Stian2-liten

– Når det gjelder fleksibilitet, så er det ikke slik at systemene er mye mer fleksible, men de tilrettelegger for en fleksibel hverdag. Dette går både på mobilitet, at det er lav oppstartskostnad og at man overlater ansvaret for IT-drift til noen andre, slik at man kan fokusere på sin kjernevirksomhet, avslutter Stian.

Nysgjerrig på nettskyen? Sjekk ut Visma.net, en komplett forretningsløsning i nettskyen!

About

Maia Håland jobbet med innholdsproduksjon på digitale flater i Visma Software.
Connect with Maia: