Gå til hovedsiden

Regnskapsførerens verdi i et årsoppgjør

Har du tenkt over verdien du skaper når du påtar deg ansvaret for årsoppgjøret, skattemeldingen og årsregnskapet?

Rådgiver: Anders Tetlie
Rådgiver: Anders Tetlie

Hei og velkommen til min bloggserie! Mitt navn er Anders Tetlie. Her vil jeg rådgi deg gjennom alle faser i årsoppgjøret. Hva må du huske på? Hvilke hindre og irritasjoner finnes? Og hvordan kan du effektivisere dette til neste år? I denne artikkelen tar jeg for meg verdien din som regnskapsfører i årsoppgjørsprosessen.

Verdien du skaper og hvorfor den koster

Jeg skulle ønske regnskapsførere skrøt av seg selv litt oftere, for det burde de! Men her skal i alle fall jeg skryte av dere. For din jobb er kritisk for samfunnsøkonomien – og kundene vet det. Det er en av grunnene til at din tittel endres til statsautorisert regnskapsfører når den nye regnskapsførerloven trer i kraft.

Din ekspertise av avgjørende for at Norges næringsliv skal gå sin gang. Du har et ansvar om å holde deg oppdatert på lover og regler, og kompetansen til å implementere dette i oppdragene. Som regnskapsfører går mye av tiden din til å undersøke og analysere kundenes behov, og ditt innblikk kan være uvurderlig for selskapets fremgang. I tillegg til dette, så avlaster du kunden ved å gjøre en jobb som de rett og slett ikke har tid eller tilstrekkelig kompetanse til å gjennomføre på en kostnadseffektiv måte.

Kunden har heller ikke innsikten du har i de ulike systemene som finnes på markedet, og hvilken som er mest lønnsom for deres selskap. De nye verktøyene som nå finnes for årsoppgjøret gjør at du kan jobbe raskere og mer fleksibelt, og du kan hjelpe kunden til å velge systemet som passer for dem. Du står også i en posisjon til å anbefale prismodellen som passer best, noe som skaper forutsigbarhet og lønnsomhet for både deg og kunden din.

Hvordan bør du prise tjenestene til ditt regnskapsbyrå?

Din erfaring og kompetanse som autorisert regnskapsfører

Du er personen som kan ta vurdering av selskapets helse. Med din kunnskap og vurderingsevne er det du som kan velge hvilke regnskapsprinsipper som bør anvendes. Tenker du noen gang over dette? For det er nettopp din erfaring og kompetanse som gjør at du kan opparbeide nødvendig forståelse av oppdragsgivers virksomhet, og derfor kunne vurdere usikkerheter og estimater for dette selskapet opp i mot andre. 

Din kompetanse gjør også at du kan påta deg ansvaret for kundens årsoppgjør. Ansvaret innebærer selvfølgelig også at at årsregnskapet tilfredsstiller de øvrige krav og opplysninger skatteetaten skal ha.

Kan du gjøre årsoppgjøret enda enklere?

Derfor gjør skybaserte systemer jobben din enklere

De skybaserte årsoppgjørssystemene er utviklet for å gjøre ditt arbeid enklere. Systemet hjelper deg med å heve kvaliteten og presisjonen på arbeidet du gjør betraktelig, og dermed sørge for at du kan fokusere på tilstrekkelig kvalitetssikring. Det blir lagt ytterligere fokus på tilstrekkelig kvalitetssikring med den nye regnskapsførerloven, og derfor er dette en prioritet når vi utvikler systemer. Funksjoner som innebygde sjekklister basert på nettopp GRFS og kontrollsjekker mot Altinn gjør at du kan levere raskere OG bedre.

Visma utvikler systemer for regnskapsbransjen, med regnskapsføreren i fokus. Vi har sett på markedets behov og etterspørsler, og tilrettelagt for fremtidens årsoppgjør. Løsningene skal tilpasses brukerne, ikke omvendt. I skyen får du alle oppdateringer på sekundet, som sparer deg for flere dager tapt arbeid. Vi vet alle at fremtiden er i skyen, med automatiserte prosesser og en fleksibilitet bransjen aldri har opplevd tidligere. Vi ser at mange av dere allerede er på god vei til å implementere dette, og vi hører også hvor mye enklere jobben deres har blitt.

Din forretningsmodell som autorisert regnskapsfører

Husk også at valget av forretningsmodell er viktig når byrået skal opprettholde marginer og øke fortjenesten. La meg avslutte med et konkret eksempel fra et regnskapsbyrå jeg snakket med om tematikken. Regnskapskontoret fikk en henvendelse fra en ny kunde som hadde ført regnskapet sitt løpende gjennom året og ville at byrået skulle ta årsoppgjøret. Byrået sa ok, det koster 25.000 kr. 10.000 kr for jobben og 15.000 kr for ansvaret. Derfor er både forretnings- og prismodell avgjørende for lønnsomheten til ditt regnskapsbyrå.

Lær mer om fordelene med et skybasert årsoppgjørsystem
Vårt skybaserte system Visma Periode & År gjør opphopning av arbeid til historie. Med en avstemmingsmodul som alltid er oppdatert kan du jobbe løpende gjennom året. Forenkle hverdagen og reduser antall systemer du trenger i regnskapsbyrået.

Les mer om vårt årsoppgjørsystem her, eller se en rask intro av systemet.

Se systemet her

Mest populære