Gå til hovedsiden

Undersøkelse: 7 av 10 nordmenn ønsker e-faktura

En undersøkelse fra 2019 viser at 7 av 10 nordmenn ønsker elektronisk faktura, mens bare 40 % av alle fakturaer sendes elektronisk. Dette misforholdet må vi gjøre noe med, sier Erlend Sogn i Visma.

7 av 10 nordmenn ønsker efaktura
7 av 10 nordmenn ønsker elektronisk faktura

Visma har nå i snart 10 år kjempet en hard kamp med å få bedrifter, privatpersoner, stat og kommune over på efaktura. Nå mener systemleverandøren at de har folket med seg.

–  Dette går alt for tregt, sier adm. direktør Erlend Sogn i Visma Software.

Les også: Hva er elektronisk faktura?

Det han sikter til er nordmenns bruk av efaktura. Nå viser estimater fra flere ulike kilder at omkring 40 prosent av fakturaer som sendes fra norske bedrifter er elektroniske. Sogn er langt fra fornøyd og Visma sine analyser viser at andelen i har vært tilnærmet lik helt siden 2015. Det samme viser også estimatene til SSB fra 2018.

 – Et forsiktig anslag viser at næringslivet og det offentlige samlet kan spare hele 30 milliarder kroner dersom alle går over til å benytte e-faktura fremfor mer kostnadskrevende og mindre effektive metoder for betaling. Da er ikke hensyn som likviditet- og renteeffekter, miljøperspektivet eller gevinster ved redusert svart økonomi tatt med i beregningen.

Prøv priskalkulatoren: Så mye kan du spare på efaktura

Folket ønsker elektronisk faktura

Ifølge Sogn skal det imidlertid ikke skorte på efaktura-viljen til det norske folket. En undersøkelse som er utført av Respons Analyse på vegne av Visma viser at mer enn 7 av 10 nordmenn vil ha efaktura fremfor faktura på epost eller papir.

– Undersøkelsen er ikke til å ta feil av. En stor majoritet av det norske folk ønsker elektroniske betalingsløsninger, og de ønsker det nå. Dessverre viser det seg at norske bedrifter ikke er like digitalt fremoverlente som de burde være, og dermed i utakt med sine kunder, sier Sogn.

– Norske bedrifter er ikke like digitalt fremoverlente som de burde være, og dermed i utakt med sine kunder.

64 prosent av respondentene i undersøkelsen mener i tillegg at det er større sannsynlighet for at de betaler innen forfall om fakturaen kommer til nett-, mobilbank eller en mobilapp, sammenlignet med om den kommer på papir, via digitale postkasser eller på epost.

Les også: Derfor bør du ikke sende faktura på epost

Faktura på epost fører til flest purringer

Tall fra en tidligere Visma-undersøkelse viser at kun 10 % av fakturaer som sendes elektronisk må purres. Sendes derimot faktura på e-post må hele 40 % purres, og andelen er enda større ved bruk av elektroniske postkasser.

– Fordelene ved å benytte elektronisk faktura er store. Vedkommende slipper å bruke tid og ressurser på å følge opp utestående betalinger. I tillegg får bedriften bedre likviditet når pengene kommer i tide. Har egentlig norske bedrifter råd til å la være å velge den mest effektive betalingsformen?

Prøv priskalkulatoren: Så mye kan du spare på efaktura

Mest populære