Skip to main content

Total og Finale blir til Visma Periode & År

De gamle årsoppgjørsystemklassikerne, Finale og Total, synger nå på siste verset. Nå går de begge i skyen i samme drakt i Visma-nykommeren Periode & År.

Periode & År tar over for Finale og Total
Periode og År tar over for Finale og Total

Denne saken stod på trykk i Finansavisen 3.mars 2022.

Årsoppgjør er høytid både i regnskap- og revisjonsbransjen. Fra januar til mai  går det på høygir og man skal lete uhyre godt for å finne en regnskapsfører eller revisor som ikke har brukt utallige timer foran pc-en med et av markedets årsoppgjørssystemer. Finale og Total er definitivt to av klassikerne i dette markedssegmentet. Begge har vært med helt siden slutten av 1980-tallet og hadde i 2021 en markedsandel på til sammen 35 prosent.

Total ble opprinnelig utviklet av Mokastet Data, hvor Roar Mokastet var med fra starten i 1985. Finale kom på banen et par år senere. I 2014 ble begge selskapene kjøpt av Visma.

– Vi var hele tiden konkurrenter, men aldri bitre konkurrenter, sier Roar Mokastet, som nå jobber som utviklingsleder for Periode & År. 

Hermod Gundersen har fagansvaret i Finale, med over 20 år bak seg i årsoppgjørsbransjen. Nå jobber de i et storteam sammen med mange erfarne og dyktige kollegaer fra Finale og Total.

– Nå legger vi opp til et slags ekteskap mellom de to årsoppgjørssystemene i skyen. Automatikk har hele tiden vært driver for det vi gjør. Vi har alltid jobbet for å lage systemer som gjør det effektivt å gjøre årsoppgjør, slik at både regnskapsførere og bedriftene har et godt verktøy i en veldig hektisk periode, sier Gundersen.

Går i skyen

Både Finale og Total er lokalinstallert programvare. Mokastet og Gundersen har lenge visst at neste generasjon årsoppgjør måtte være i skyen og sånn sett at en æra snart er forbi. 

Visma har de siste årene jobbet med å forberede overgangen til et skybasert program for årsoppgjør.

– Periode & År er oppe og går og har egentlig vært det et par år allerede. Vi har testet det grundig hos et utvalg av kunder, men den offisielle lanseringen skjedde nå  i desember, sier Roar Mokastet

Foreløpig er det noen tusen klienter som kjører Periode & År, men Mokastet er overbevist om de får med seg de aller fleste Total- og Finale-kundene opp i skyen i løpet av relativt kort tid.

– Vi har totalt rundt 200.000 selskaper som vi skal ha med oss over i skyen, men det er regnskapsbyråene som styrer dette. Vi tilrettelegger for at byråene skal gjøre dette i sitt eget tempo og det er ikke slik at de må gjennomføre denne flytteprosessen i år. Både Total og Finale vil være under Visma-paraplyen en god stund til.

Nytt skatteregime

Det er Skatteetatens planer for et nytt skatteregime som virkelig har pushet årsoppgjørssystemene opp i skyen.

– Det at Skatteetaten samtidig planla for et helt nytt skatteregime, gjorde at vi også kunne tenke nytt rundt neste generasjons årsoppgjørløsning fra Visma, forklarer Gundersen.

Skatteetaten har i flere år varslet overgang til ny digital skattemelding for personlig næringsdrivende og andre selskapstyper, kjent for mange som SIRIUS. Ny skattemelding innebærer en ny måte å jobbe på og å sende inn data for regnskapsførere. Målet med prosjektet er å redusere tidsbruken og heve kvaliteten på innsendte opplysninger. Den nye skattemeldingen vil være obligatorisk for enkeltmannsforetak fra årsoppgjøret 2022,   mens aksjeselskaper  kan vente et år til før de må gå over til den nye skattemeldingen.

Blanke ark

Da det nye systemet skulle utvikles, ønsket både Gundersen og Mokastet å starte med blanke ark, men samtidig var det viktig å ta med seg det beste de hadde fra de gamle løsningene til både Total og Finale:

– Vi var utviklere og fagpersoner som satte oss ned ved skrivebordet og begynte å tegne Periode & År. Vi ønsket å ta med oss den erfaringen vi har fra 30 år i markedet, og flytte det beste fra Finale og Total opp i skyen, sier Mokastet. 

Resultatet er ifølge de to et mer pedagogisk system, der det er en rød tråd i prosessene som gjør det enklere å arbeide. 

– Ikke minst har vi gjort det mulig for flere i bedriften å kunne ta del i deler av årsoppgjøroppgavene. I et regnskapsbyrå har du folk som jobber med årsoppgjør, og folk som ikke gjør det. I vårt nyutviklede system kan alle være med på ulike trinn i årsoppgjøret. Resultatet bør bli mer produksjon, mindre unødvendig støy og unødvendige prosesser og funksjoner.

Gundersen og Mokastet har lenge sett at det er stor etterspørsel etter skybaserte løsninger hos regnskapsbyråene.

– Skybasert løsninger er uten tvil en bra ting og det er definitivt ikke bare vi på leverandørsiden som ser det. Både store og små regnskapsbyråer står klare til å gå over i skyen, sier Gundersen.

Ønsker du å lære mer om neste genreasjonssystem for årsoppgjør?

Les mer om Periode & År her

Most popular