Gå til hovedsiden

Starte ny virksomhet? Slik kan du finansiere din oppstart

Som bedriftseier er det viktig å kunne ta rasjonelle økonomiske beslutninger basert på fakta. Pengene du tjener har naturligvis verdi for din bedrift, men dette gjelder også for de pengene du bruker.

Starte ny virksomhet? Slik kan du finansiere din oppstart
Starte ny virksomhet? Slik kan du finansiere din oppstart

Som bedriftseier er det viktig å kunne ta rasjonelle økonomiske beslutninger basert på fakta. Pengene du tjener har naturligvis verdi for din bedrift, men dette gjelder også for de pengene du bruker. Derfor bør du tenke på at det finnes ulike måter hvordan du kan finansiere din oppstart.

Her er 11 tips til hvordan du kan finansiere din oppstart på:

 1. Betal alle regninger i tide for å unngå renter. Da unngår du også negativt påvirkning på din kredittscore.
 2. Vurder fordelene og ulempene med å akseptere ulike betalingsmåter som kontanter, kredittkort, PayPal og andre alternativer. Kostnader for å motta betalinger vil redusere din profittmargin, men samtidig bidrar det til at kundene betaler deg raskere.
 3. Undersøk kostnadene forbundet med kjøp eller leie av utstyr. Det kan finnes skjulte avgifter for vedlikehold eller skade, og skattemessig kan det oppføres på forskjellige måter.
 4. Spar penger ved å lære mer om lover og regler rundt skatt, forsikringskrav og pensjonsfond finansiering.
 5. Vurder barteravtaler (utveksling av varer og tjenester) om det kan bidra til reduksjon av kostnader. Vær oppmerksom på at mange land behandler dette som en skattepliktig transaksjon.
 6. Gode regnskapsprogrammer vil gi deg tilgang til dine bedriftsdata, slik at du får fullstendig kontroll over regnskapet.
 7. Få et banklån. Før du søker om lån i banken, bør du vite hva du kan bruke som sikkerhet. For eksempel eiendom eller andre eiendeler du måtte ha.
 8. Prøv crowdfunding. Test ut ulike crowdfundings-nettsteder, f.eks. Kickstarter.com. Crowdfunding kan være en effektiv måte å samle inn penger til en relativt lav kostnad. For å komme i gang, sett deg et mål på hvor mye penger du ønsker å samle inn over en bestemt periode. For eksempel ønsker du å samle inn 2000 kr over 50 dager. Etter at du har satt opp din crowdfunding nettstedet, kan du dele dine mål med familie, venner og fremmede, som kan bruke nettstedet til å sette av pengene.
 9. Tiltrekk deg en engelinvestor. Engelinvestor eller engel (også kjent som forretningsengel eller uformell investor) er en eufemisme som brukes for å betegne innflytelsesrike og/eller formuende personer som tilfører kapital til start av næringsvirksomheter, normalt mot eierandeler eller konvertibel gjeld. Når du pitcher til en engelinvestor gjelder alle tradisjonelle regler: være konsis, unngå sjargong, ha en exit-strategi. Her er noen triks:
  1. Legg til erfaring: Noe grå hår på din ledergruppe vil lette investorenes frykt om selskapets evne til å håndtere en tøff økonomi.
  2. Ikke vær en “fad-follower”. Startet du din bedrift fordi du er lidenskapelig opptatt av idéen din eller fordi du ønsker å tjene raske penger på den siste trenden? Engelinvestorer kan oppdage forskjellen.
 10. Innovasjonsmiljøer. Regjeringen og private organisasjoner kan bidra med nyttig informasjon om hvordan du kan finansiere din virksomhet.
 11. Endre dine planer. Hvis du ikke finner penger til å finansiere virksomheten din må du kunne omstille deg og endre på planene. Det kan være smertefullt, men en re-vurdering av din strategi på grunn av manglende finansiering kan være lurt.

Disse 11 alternativer har vist seg å fungere for andre, men de er ingen garanti for suksess. Bare du kan gjøre det. Vellykkede bedrifter er de som holder det gående når andre gir opp. Den indre drivkraften er det som definerer en vellykket bedriftseier. Mer enn noe annet, vil din holdning avgjøres om din bedrift blir en suksess eller ikke. Fortsett, og husk at hardt arbeid og engasjement vil lønne seg. Vær forberedt på utfordringer og handle rask når det trenges. Go for it!

Hvis du er interessert å lære mer om å starte din egen bedrift, se vår gratis guide, “Slik etablerer du egen bedrift”.

Lykke til!

Mest populære