Gå til hovedsiden

Skattemelding for næringsdrivende

Driver du egen bedrift, og lurer på hva du må foreta deg med tanke på skatt og næringsoppgave?

Skattemelding for næringsdrivende
Skattemelding for næringsdrivende

Det er mange skjemaer å forholde seg til både som bedrift og selvstendig næringsdrivende. Skattemelding for næringsdrivende er en oversikt over inntekter, fradrag, formue og andre opplysninger om bedriften for ett kalenderår. Opplysningene i skattemeldingen danner grunnlaget for ditt årlige skatteoppgjør og den skal leveres hvert år.

Frist for levering av skattemelding for næringsdrivende

Fristen for levering av skattemeldingen med lovpålagte skjemaer og vedlegg er 31. mai hvert år. Leverer du etter fristen kan skatten bli skjønnsfastsatt. Dersom du ikke rekker fristen er det mulig å søke om utsettelse.

Hvem skal levere skattemelding for næringsdrivende?

Alle som driver en skattepliktig virksomhet skal levere skattemelding for næringsdrivende. Det er viktig å merke seg at du også skal levere skattemelding selv om det ikke var aktivitet i bedriften i fjor eller selv om bedriften ikke eksisterer lenger, dersom du har mottatt skattemeldingen.

Hvilken skattemelding for næringsdrivende skal du levere?

Hvilken skattemelding for næringsdrivende du skal levere, avhenger av selskapsform.

  • Enkeltpersonforetak (ENK) skal levere skattemelding for selvstendig næringsdrivende, RF-1030.
  • Aksjeselskap (AS) skal levere skattemelding for aksjeselskap, RF-1028. 
  • Selskap med deltakerfastsetting (SDF) skal levere selskapsmelding for selskap med deltakerfastsetting, RF-1215
  • Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF skal levere skattemelding for aksjeselskap, RF-1028

Hva slags rapporteringsform skal du velge?

Hva slags rapporteringsform du skal velge, avhenger også av selskapsform og kompleksitet i bedriften. Skattemelding for næringsdrivende med tilleggsskjema skal leveres elektronisk. Her ser du en oversikt over alternative rapporteringsformer. Velg det alternativet som passer din bedrift.

  • Skattemelding med næringsoppgave og tilleggsskjema: Dette er den vanligste rapporteringsformen. Du leverer skattemelding med næringsoppgave og tilleggsskjema basert på den bedriften du driver. Alt dette finnes på Altinn.
    Denne rapporteringsformen gjelder for både enkeltpersonforetak som må levere Næringsoppgave 1 eller 2 og for aksjeselskap og NUF som må levere Næringsoppgave 2
  • Skattemelding og næringsrapport skatt: Denne rapporteringsformen gjelder for enkeltpersonforetak og aksjeselskap med enklere skattemessige forhold. Denne formen anbefales av Skatteetaten dersom løsningen passer din bedrift.
  • Forenklet levering for virksomheter med driftsinntekter på kr 50 000 eller lavere: Har du som enkeltpersonforetak omsetning under kr 50 000 kan dette rapporteres direkte i skattemelding for næringsdrivende. Les også Dette gjør du hvis ditt enkeltpersonforetak tjener under 50 000 kr

Sjekk ut vår guide: Hvilken næringsoppgave skal jeg velge?

Slik fyller du ut skattemelding for næringsdrivende

Skattemelding for næringsdrivende er tilgjengelig i din innboks fra  7. April. Skattemeldingen er delvis forhåndsutfylt med opplysninger fra Skatteetatens registre, banker og finansinstitusjoner, offentlige etater og arbeidsgivere. 

Det er viktig at du går nøye gjennom og kontrollerer det som er forhåndsutfylt.Det er ditt ansvar at opplysninger er riktige og fullstendige. Eventuelle feil endrer du enkelt selv ved å endre beløpet. Har du andre opplysninger av betydning for fastsettingen, må du legge til disse.

Husk å føre opp alle fradrag du har krav på slik at du unngår å betale for mye i skatt. Er du usikker på hva du kan trekke fra kan du følge Skatteetatens fradragsveiviser for enkeltpersonforetak.


Les også: Skattefradrag for hjemmekontor

Utsatt frist?

Frist for levering av skattemelding for næringsdrivende er som nevnt 31. mai. Du kan søke om utsettelse hvis det er svært vanskelig for deg å levere innen fristen, for eksempel på grunn av sykdom. Søker du elektronisk får du straks svar på din søknad om utsettelse.

Velg det beste verktøyet for jobben!

Med regnskapsprogrammet Visma eAccounting kan du med skattemodulen hente regnskapstall automatisk inn i de ulike skatteskjemaene, beregne skatten og sende direkte til Altinn. Her får du også muligheten til å disponere årets resultat, og automatisk sluttpostering tilbake til regnskapet. Du har kontroll på hele prosessen fra ett sted og sparer tid på å lete etter riktige tall!

Lykke til med skatt og årsoppgjørsperioden! Nøl ikke med å ta kontakt med oss dersom du skulle stå fast. 


Se også: Hjelp til årsavslutningen

Mest populære