Gå til hovedsiden

Skattemelding for næringsdrivende

Driver du egen bedrift, og lurer på hva du må foreta deg med tanke på skatt og næringsoppgave?

Skattemelding for næringsdrivende
Skattemelding for næringsdrivende

Det er mange skjemaer å forholde seg til både som bedrift og selvstendig næringsdrivende. Skattemelding for næringsdrivende er en oversikt over inntekter, fradrag, formue og andre opplysninger om bedriften for ett kalenderår. Opplysningene i skattemeldingen danner grunnlaget for ditt årlige skatteoppgjør og den skal leveres hvert år.

Tips! Se opptak av webinar: Ny skattemelding for næringsdrivende

Frist for levering av skattemelding for næringsdrivende

Fristen for levering av skattemeldingen med lovpålagte skjemaer og vedlegg er 31. mai hvert år. Leverer du etter fristen kan skatten bli skjønnsfastsatt. Dersom du ikke rekker fristen er det mulig å søke om utsettelse.

Ny skattemelding i 2022

Skatteetaten forenkler skattemeldingen for næringsdrivende. Kort fortalt erstattes alle næringsoppgaver og vedleggsskjemaer med en næringsspesifikasjon.

Skatteetaten anbefaler at innsendingen skjer gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram. Programmet kan på forhånd oppdage eventuelle feil før du sender inn, noe som vil spare deg for mye hodebry og ikke minst tid.

Les mer om endringene her.

Hvem skal levere skattemelding for næringsdrivende?

Alle som driver en skattepliktig virksomhet skal levere skattemelding. Det er viktig å merke seg at du også skal levere skattemelding selv om det ikke var aktivitet i bedriften i fjor eller selv om bedriften ikke eksisterer lenger, dersom du har mottatt skattemeldingen.

Hvilken skattemelding for næringsdrivende skal du levere?

Hvilken skattemelding for næringsdrivende du skal levere, avhenger av selskapsform.

  • Enkeltpersonforetak (ENK) oppfordres til å levere ny skattemelding som innføres i 2022. Les mer her.
  • Aksjeselskap (AS) skal levere skattemelding for aksjeselskap, RF-1028. 
  • Selskap med deltakerfastsetting (SDF) skal levere selskapsmelding for selskap med deltakerfastsetting, RF-1215
  • Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF skal levere skattemelding for aksjeselskap, RF-1028

Hva slags rapporteringsform skal du velge?

Hva slags rapporteringsform du skal velge, avhenger også av selskapsform og kompleksitet i bedriften. Skattemelding for næringsdrivende med tilleggsskjema eller den nye næringsspesifikasjonen skal leveres elektronisk. Her ser du en oversikt over alternative rapporteringsformer. Velg det alternativet som passer din bedrift.

  • Skattemelding med næringsspesifikasjon: Dette er den nye rapporteringsformen skatteetaten innfører for inntektsåret 2021 for de fleste Enkeltpersonforetak. Denne vil også innføres for AS fra inntektsåret 2022. Næringsoppgaven med alle vedleggsskjemaene erstattes av en næringsspesifikasjon som leveres sammen med skattemeldingen. Det anbefales å levere gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram.
  • Skattemelding med næringsoppgave og tilleggsskjema: Dette er den vanligste rapporteringsformen for AS. Du leverer skattemelding med næringsoppgave og tilleggsskjema basert på den bedriften du driver. Alt dette finnes på Altinn.
    Fra inntekståret 2022 vil ny skattemelding med næringsspesifikasjon innføres for AS.
  • Forenklet levering for virksomheter med driftsinntekter på kr 50 000 eller lavere: Har du som enkeltpersonforetak omsetning under kr 50 000 kunne dette frem til levering i 2021 rapporteres direkte i skattemelding for næringsdrivende. Fremgangsmåten kan være annerledes når du skal levere skattemeldingen din for 2022, blant annet fordi Skatteetaten innfører ny skattemelding for næringsdrivende. Les mer om endringene.

Slik fyller du ut skattemelding for næringsdrivende

Skattemelding for næringsdrivende er tilgjengelig i din innboks fra  7. April. Skattemeldingen er delvis forhåndsutfylt med opplysninger fra Skatteetatens registre, banker og finansinstitusjoner, offentlige etater og arbeidsgivere. 

Det er viktig at du går nøye gjennom og kontrollerer det som er forhåndsutfylt.Det er ditt ansvar at opplysninger er riktige og fullstendige. Eventuelle feil endrer du enkelt selv ved å endre beløpet. Har du andre opplysninger av betydning for fastsettingen, må du legge til disse.

Husk å føre opp alle fradrag du har krav på slik at du unngår å betale for mye i skatt. Er du usikker på hva du kan trekke fra kan du følge Skatteetatens fradragsveiviser for enkeltpersonforetak.


Les også: Skattefradrag for hjemmekontor

Utsatt frist?

Frist for levering av skattemelding for næringsdrivende er som nevnt 31. mai. Du kan søke om utsettelse hvis det er svært vanskelig for deg å levere innen fristen, for eksempel på grunn av sykdom. Søker du elektronisk får du straks svar på din søknad om utsettelse.

Velg det beste verktøyet for jobben!

Med regnskapsprogrammet Visma eAccounting kan du med skattemodulen hente regnskapstall automatisk inn i de ulike skatteskjemaene, beregne skatten og sende direkte til Altinn. Her får du også muligheten til å disponere årets resultat, og automatisk sluttpostering tilbake til regnskapet. Du har kontroll på hele prosessen fra ett sted og sparer tid på å lete etter riktige tall!

Lykke til med skatt og årsoppgjørsperioden! Nøl ikke med å ta kontakt med oss dersom du skulle stå fast. 


Se også: Hjelp til årsoppgjøret

Mest populære