Sjonglering, Gitarspill og MVC

Tre ting som ikke har så mye til felles i utgangspunktet, de hadde i alle fall ikke det før jeg satt her i tidsklemma og skulle skrive blogginnlegg.

På bordet ligger det en bok om MVC, på en stol på kjøkkenet ligger tre sjongleringsballer, og ved siden av tv`en står det en gitar. Det disse tre tingene har til felles er at for et år siden behersket jeg ingen av delene. Nå kan jeg derimot sjonglere sånn tålelig greit, jeg kan noen få enkle gitarriff, og jeg kan grunnprinsippene bak MVC og sette de ut i praksis.

Når jeg skriver MVC mener jeg ikke det generelle programmeringsmønsteret definert i 1988, men Microsoft sitt rammeverk for webprogrammering, ASP.Net MVC. De fleste som har en bakgrunn med IT fra en høyskole, et universitet eller årevis med erfaring kjenner til mønsteret der man deler applikasjonen i tre deler med hvert sitt ansvarsområde. En del for å modellere domenet, en del for logikken i applikasjonen og en del for det brukeren ser.

MVC

MVC – Bilde: Wikipedia

Det er nettopp dette mønsteret ASP.Net MVC bygger på. Det å basere seg på et slikt mønster er ikke unikt. Det finnes mange rammeverk som gjør det, og som gjør det bra. Derimot er Microsoft sin versjon det rammeverket som jeg synes tilbyr den beste funksjonaliteten og gjør det enkelt og raskt å få opp en nettside. Rammeverket er fylt opp med automagi og abstraksjoner som gjør livet som utvikler behagelig og enkelt, samtidig som det lar deg grave i dybden, modifisere og overstyre slik at du får det nøyaktig  som du vil, helt ned til minste detalj.

Å lære seg MVC har vært en mellomting mellom å lære seg sjonglering og å spille gitar. Når jeg prøvde å lære meg gitar gjorde jeg det fordi jeg syntes det virket kult å kunne spille gitar, men etter ca. tre uker gikk jeg lei og la det fra meg. Det ble for vanskelig og fremgangen for treg. Sjongleringen ga jeg meg også med etter ca tre uker, men fordi det da ble for repetativt og enkelt. MVC vil jeg si at jeg lærte meg på tre uker, i alle fall de grunnlegende konseptene, dette fordi jeg ble utfordret til å lære det bort. Jeg tok utfordringen og det var tre uker til kurset skulle holdes.  Hadde det ikke vært for denne utfordringen hadde nok MVC boka vært blant de mange andre skum-leste bøkene i hylla mi.

Nå, nesten et år etterpå har jeg  fortsatt motivasjon til å utforske MVC rammeverket både i dybden og i bredden. Det dukker stadig opp nye finurligheter, og jeg koser meg når jeg kan lære det bort til andre.

I fremtiden er planen å skrive mer tekniske innlegg her. jeg ønsker å demonstrere finurligheter og praktiske elementer fra MVC. Men hvis du er som meg så holder det ikke å sitte å vente på et blogginnlegg eller to. Jeg anbefaler derfor at du hopper ut i det og starter med MVC allerede i dag på asp.net/mvc. Ikke nøl med  ta kontakt dersom du lurer på noe MVC relatert.

Jeg håper du finner like mye glede i det som jeg har gjort, eller at du finner gleden i sjonglering eller gitarspilling. Jeg utfordrer deg herved til å lære deg noe nytt!

 

Vil du jobbe med spennende IT-prosjekter i Visma Consulting? Les mer og søk her!

 

0