Gå til hovedsiden

Mannen som bygde en robot for moro skyld

“Motivasjonen bak Mambot var rett og slett å forstå hvordan roboter og robotikk fungerer. Og den beste måten å forstå det på er å bygge en robot selv”, forklarer Ahmed. Dette resulterte i roboten Mambot, som er integrert med Visma eAccounting.

Roboten er integrert med Visma eAccounting
Mannen som bygde en robot for moro skyld

En robot blir født

Som utvikler er Ahmed lidenskapelig opptatt av teknologi og har alltid hatt en ekstra stor forkjærlighet for roboter. Denne forkjærligheten, kombinert med en god dose nysgjerrighet, gjorde at han bestemte seg for å bygge en robot selv – helt fra bunnen av. Dette resulterte i roboten Mambot!  

“Motivasjonen bak Mambot var rett og slett å forstå hvordan roboter og robotikk fungerer. Og den beste måten å forstå det på er å bygge en selv”, forklarer Ahmed. Han har laget et par roboter tidligere også, men ingen på langt nær så avanserte som Mambot. Utgangspunktet hans var at han ville “få to hjul til å gå rundt” ved hjelp av datakoding. Men prosjektet utviklet seg raskt til å bli mye mer omfattende enn det, ettersom Ahmed var ivrig på å finne ut hva mer han kunne legge til av funksjonalitet på egen hånd.

Stort pågangsmot til tross, prosjektet var ikke akkurat fritt for stein i skoen underveis. “Den beste måten å beskrive prosjektet på er at det var en veldig merkelig blanding av enorm glede, skuffelse og frustrasjon. Det var utallige øyeblikk hvor jeg hadde lyst til gi opp hele greia. Men nøkkelen er å holde ut og komme opp med nye ideer”, sier Ahmed.

Og endelig, etter ett års utvikling og en god del frustrasjon, ble Mambot født. En robot nokså unik i sin klasse, om du spør en som har peiling på den slags. Mambot er proppfull av ulike teknologier som gjør at han både kan snakke, høre, se, bevege seg, og – forutsi hendelser.  Noe som kommer veldig hendig med for å effektivisere behandlingen av ordre som kommer inn i Visma eAccounting.

Selve hjernen i Mambot er en Raspberry Pi 3, en mini-datamaskin på størrelse med et kredittkort, og Ahmed har for det meste brukt programmeringsspråket Python for å lage applikasjonene som utfører de ulike oppgavene til Mambot.

Integrert med Visma eAccounting

Visma eAccounting har et intuitivt og gratis API. Alle som ønsker kan lage en integrasjon til regnskapsprogrammet. Og Mambot er integrert. Ved å bruke API’et til Visma eAccounting håndterer Mambot ordre sendt fra regnskapsprogrammet.

Slik fungerer integrasjonen med Visma eAccounting:

Hvert 10.sekund sjekker roboten om det har kommet inn en ordre i Visma eAccounting. Når en ny ordre kommer inn gir Mambot deg beskjed om bestillingen, og kjører så frem for å feie. Så snart feieoppdraget er utført får du ny beskjed av Mambot.

Feiefunksjonen er mest for å illustrere mulighetene, ikke for å feie unna hybelkaniner – her kan vi jo for eksempel se for oss at Mambot henter en bestemt vare fra et varelager hver gang ny ordre kommer inn. Her er jo mulighetene uendelige!

Etterhvert som flere like ordre kommer inn har Mambot via maskinlæring lært seg å gjenkjenne mønstre. Mambot gjør seg derfor klar til å feie når han forventer en ordre. Jo flere ordre som kommer inn, jo bedre vil Mambot bli på å gjenkjenne mønstre og forutsi ordrene. Mambot blir rett og slett smartere og smartere!

 

Utvidelser og en storebror på vei

Ahmed kommer til å jobbe videre med Mambot og legge til nye teknologier, i tillegg til å integrere seg med flere av ERP-løsningene til Visma. Men den største nyheten er at Mambot vil få en storebror! Med foreløpig kallenavn “Mambot 2” vil dette vil være en større og mer robust robot bygget i metall, og spekket med enda mer avansert funksjonalitet enn sin lillebror.

Hvor avansert denne roboten blir til slutt er det foreløpig ingen som vet. “I dette prosjektet endrer alt seg veldig raskt underveis”, poengterer Ahmed avslutningsvis. “Alt fra komponenter til programvare til navn endrer seg fortløpende, og det er ingen overordnet plan, kun “freestyling” hele veien”.

Vi kan vel ikke si annet enn at denne freestylingen har vært særdeles vellykket så langt, så vi gleder oss veldig til å følge Ahmed og Mambot’ene videre!

 

Har du en løsning du ønsker å integrere med Visma eAccounting? Klikk her.

 

Mest populære