Gå til hovedsiden

Hvorfor bør du rapportere i en skybasert løsning?

Dagens arbeidsmarked stiller nye krav til rapportering. Med et skybasert rapporteringsverktøy har du til enhver tid innsikt i bedriftens økonomiske helse.

Atle Hoel Eriksen tror på en digitalisert rapporteringsløsning
Atle Hoel Eriksen tror på en digitalisert rapporteringsløsning

Det er sårbart å bruke rapporteringsverktøy som Excel eller Sheets. Det mener CFO i Visma Software, Atle Hoel Eriksen. Dette er ikke bare på grunn av manuelle feil, som at en formel forsvinner eller manglende utfylling av en celle. I dagens marked er det avgjørende å ha rapporter som automatisk oppdateres med tall i sanntid.

– For å opprettholde kontrollen må du kunne samle inn mye data raskt, i tillegg til god tilgangsstyring. I dag går ting så fort at du må kunne snu deg om i den retningen tallene peker.

Et moderne rapporteringsverktøy må kunne hente inn store datamengder og plukke opp avvik. Dette kan bidra med stor innsikt i bedriftens økonomiske situasjon. Med mulighet for å ta ut sanntidsdata kan du utarbeide prognoser, som gir svar på den sannsynlige utviklingen. Med et skybasert rapporteringsverktøy blir du bedre rigget for det moderne arbeidsmarkedet, som vokser i et skyhøyt tempo.

Dette bør du se etter i et rapporteringsverktøy

Rapporteringsverktøyet gir deg innsikt

Tallene i regnskapet er ikke bare tall – det er innsikt. En av de store fordelene med skybaserte rapporteringsverktøy er muligheten det åpner for å tenke fremover. Ikke bare får du som leder frigjort tid du ellers ville brukt til å grave etter tall – du får også bedre oversikt, og finner ut hvilke grep du bør ta for å jobbe mer effektivt.

Erstatter du Excel med et skybasert verktøy for rapportering, blir det enklere og mer effektivt å lage budsjetter. Du kan til enhver tid holde deg oppdatert med bedriftens økonomiske helse. Og med riktige tall i regnskapet, kan du som leder stole på at du går fremtiden i møte med beslutninger tatt på et godt grunnlag.

Alltid oppdatert med data i nåtid

Under pandemien ble det uvurderlig å ha god styringsinformasjon. Bilutleieselskapet Sixt Norge gikk fra tradisjonell budsjettering til en skybasert rapporteringsløsning med budsjettmodul, og det har de opplevd stor gevinst med. Nå har de til enhver tid innsikt i tingenes tilstand.

– Nå kan vi analysere, styre og optimalisere driften på detaljnivå. Og det går raskt,  forteller Andreas Bragda Eisaa, CFO i Sixt Norge.

Den nye hverdagen gir økonomisjefen sanntidsinformasjon om alle driftsselskaper, helt ned til hver enkelt bil. Han får data på hvor langt bilen har kjørt, og til hvilken kostnad, i tillegg til at de nå kan sammenligne merker, bilgrupper og modeller. 

– Skal vi sitte i førersetet i fremtiden også, er det helt nødvendig for oss å analysere dagens data mot historiske data. Derfor er et godt rigg i bunn en forutsetning for å klare å fortsette å jobbe proaktivt.

Sixt Bilutleie fikk en ny hverdag med OneStop Reporting

Skaper strategisk økonomistyring

Eriksen trekker en parallell til de som styrer landet. Under pandemien måtte Bent Høie & Co skisse opp ulike scenarier – fra det positive til det nøkterne til det dystre. Det har vært helt nødvendig å forutse alle mulige utfall for å geleide landet trygt gjennom pandemien.

– Det er det samme prinsippet for bedriftene. Å se for seg ulike økonomiske scenarier i budsjettet er verdifullt for å teste ut om strategiene som er satt, fungerer. Da kan du hele tiden følge med på hvordan det faktisk går, og ta beslutningene deretter, råder Eriksen.

Fra dette perspektivet blir rapportering og budsjettering mer enn bare tall i celler.

– Du kan bruke det som et analysegrunnlag. Hvordan vil for eksempel salg utvikle seg i den kommende perioden? På denne måten kan du bruke det som et rapporteringsverktøy for å legge opp til veksten du skal ha.

Les mer: Slik budsjetterer du smartere i bedriften

Mest populære