Gå til hovedsiden

Passord-manager – hva er det og hva er fordelene?

Bruker du et par passord i ulike varianter? Kanskje med «123» til slutt? Hvis ja, slutt med alt du har gjort til nå og skaff deg en password manager.

Hva er password manager?r
I snitt har vi opptil 150 ulike kontoer vi må huske passordene til.

Har du et par passord du bruker flere steder? Kanskje med en 123 eller !? til slutt? Hvis ja, slutt med alt du har gjort til nå og skaff deg en password manager. 

I snitt har vi opptil 150 ulike kontoer vi må huske passordene til. Samtidig vet vi at 80 % av alle hackingrelaterte innbrudd, er knyttet til passord. Utfordringen er at vi generelt ikke er flinke nok til å lage gode, sterke passord. Som vi samtidig klarer å huske.

Blir passordet ditt stjålet, har tyven både en epostadresse, brukernavn og/eller et passord de kan prøve på andre nettsider. Hvis du har samme innlogginsdetaljer brukt på flere sider – ja, da sier det seg selv hva som kan skje. 

Les også: Hvorfor og hvor ofte bør bedrifter ta backup?

Selv store selskaper som Facebook og Linkedin opplever store datainnbrudd med jevne mellomrom. For ikke lenge siden ble det rapportert om at data fra 1,1 milliard brukerkontoer var kommet på avveie. 

Heldigvis finnes det råd. Og rådet er Password Manager. 

Hva er passord-manager?

Password manager, eller på norsk: passordbank, er en bank der du lagrer alle passordene du bruker over hele internett. Passordene er kryptert, og du får tilgang til dem gjennom ett hovedpassord. Hovedpassordet er det eneste du må huske – til gjengjeld er det det passordet som er nøkkelen til hele banken din av passord, så det må være både sterkt og unikt. 

Hva er fordelene med passord-manager? 

Først og fremst gjør password manager livet mye enklere for deg. Du slipper rett og slett å huske selv, samtidig er du sikret både gode og trygge passord som ikke kommer på avveie. Bruker du Password Manager og skal logge inn på en nettside, skriver du bare inn hovedpassordet ditt, og vipps så er du inne. 

Fordelen er at password manager kan lage komplekse og unike passord for hver enkelt tjeneste/konto du logger inn på, og du kan synkronisere på tvers av alle enhetene du bruker, slik at du får tilgang til tjenestene uansett om du logger på fra mobilen, pc eller tablet.

Risikoen for å bli lurt, minsker også. Om du har fått en phising e-post som linker til en falsk innloggingsside, vil ikke brukernavn og passord fylles ut. 

Les også: Har du kontroll på IT-sikkerheten i bedriften?

Hvilken passord-manager skal du velge?  

Det finnes mange ulike Password managers på markedet. Du kan blant annet velge mellom 

  • Gratisvarianter eller noen du betaler for

Skytjenester eller eller de som er lagret lokalt på en arbeidsstasjon/enhet. 

Dashlane, Lastpass and 1Password er eksempler på Password Managers som støtter både privat- og bedriftskontoer. Visma har gjort en grundig gjennomgang av tilbydere, og landet på å tilby 1Password til alle sine ansatte. Slik kan vi sikre vår sikkerhet når det kommer til passord i hele selskapet. De ansatte kan bruke password manageren både på jobb og til private kontoer. Målet er å gjøre ansatte bevisste på nettsikkerhet, både på jobb og hjemme. 

Les også: Hva er ransomware (løsepengevirus)?

IT-sikkerhet: Dette må du ha kontroll på

Grunnleggende sikkerhetsfaktorer, slik som gode passordrutiner og definerte tilgangsnivåer til ulike moduler i skytjenesten, er et absolutt must. I tillegg bør du ha kontroll på: 

  • PC-er 
  • Mobiltelefoner
  • Interne IT-systemer
  • Persondata
  • Etterlevelse av GDPR

Hvordan gjøre risikovurderinger av it-sikkerheten din?

En risikovurdering vil si å liste opp mulige hendelser og vurdere hvordan bedriften er rustet mot hver enkelt av disse. Vi har laget en sjekkliste som gir deg oversikt over hva du må ha kontroll på og hvordan du kan gjøre gode risikovurderinger av bedriftens it-sikkerhet. 

Last ned sjekklisten din her

Mest populære