Gå til hovedsiden

Pass på fristen for å søke om årlig merverdiavgiftsoppgjør

Dette er en mulighet du har dersom din mva-pliktige omsetning og eventuelle uttak ikke overstiger én million kroner i året (mva ikke inkludert i denne summen). Dette gjelder altså relativt få selskaper med flere ansatte, men mange enkeltpersonforetak, og mange aksjeselskap med bare eieren som ansatt, er i denne kategorien. Fordeler og ulemper En av […]

Dette er en mulighet du har dersom din mva-pliktige omsetning og eventuelle uttak ikke overstiger én million kroner i året (mva ikke inkludert i denne summen). Dette gjelder altså relativt få selskaper med flere ansatte, men mange enkeltpersonforetak, og mange aksjeselskap med bare eieren som ansatt, er i denne kategorien.

Fordeler og ulemper

En av fordelene med årlig mva-oppgjør er at du i praksis låner penger av staten rentefritt dersom virksomheten din er slik at du skylder merverdiavgift ved oppgjørets time. Dette er for øvrig et tegn på at du driver en virksomhet med plusstall.

Samtidig krever årlige mva-oppgjør at du er flink til å passe på likviditeten: At du har penger på kontoen til å betale det du skylder når det kommer til mars året etter.

Hvis du driver forholdsvis smått, og har færre enn 600 bilag i året, holder det også at du ajourfører regnskapet én gang per år. Det vil si at du i prinsippet kan redusere tiden du bruker på administrasjon, og bruke en større del av kreftene på å skape inntekter.

NB! Denne medaljen har også en bakside: Du må være pinlig nøyaktig med å ta vare på og ha orden på bilagene underveis i året. Hvis du ikke er det, vil du få et voldsomt arbeid med å rydde opp i bilagsbunken året etter. Dette kan gjøre at denne ordningen koster mer enn den smaker.

Oppgjøret skjer 10. mars

Hvis du for eksempel går over til årsterminoppgave fra og med 2014 (se framgangsmåte nedenfor), er 10. mars en sentral dato neste år.

10. mars 2015 er nemlig oppgave- og betalingsfristen for merverdiavgiften som har gått ut og inn i din bedrift i 2014. (Sjekk skattekalenderen for å være helt sikker på datoen. Vi tar forbehold om at den kan endres).

Slik ordner du årlig mva-oppgjør

  1. Finn «Samordnet registermelding» hos Altinn.
  2. Logg deg inn.
  3. Velg «Registrerte opplysninger» under «Merverdiavgiftsregisteret» når du kommer inn på siden for hva som skal endres.
  4. Gå til neste side, og velg «Omsetningsoppgaven».
  5. Da kan du krysse av for «Søknad om årsterminoppgave»
  6. Følg de videre anvisningene på skjermen.

NB! Hvis du ser at omsetningen vil overstige en million kroner i løpet av kalenderåret, må du straks melde fra til skattekontoret.

 

 

Mest populære