Elefanten i rommet

På tide å snakke om elefanten i rommet?

Som elefanten i rommet har man det egentlig ganske bra, så lenge ingen snakker om deg. Så lenge alle bare fortsetter som før. 

I 1814 skrev forfatteren Ivan Krylov om en mann som går til et museum og legger merke til alle slags små ting, men ikke klarer å legge merke til en stor elefant som står midt i rommet.  I dag er Elefanten i rommet et velkjent og mye brukt metaforisk begrep om noe som alle kjenner til, men som ingen snakker om.

Vi i Visma liker å kalle unødvendige oppgaver du har på jobben, for “elefanter i rommet”. Oppgaver som kunne vært digitalisert og forenklet, men som man av en eller annen grunn ikke gjør noe med.

Hvorfor puncher vi KID-numre, når vi kan få fakturaene direkte inn i økonomisystemet?

Hvorfor scanner vi papirkvitteringer, når du kan lage en reiseregning heldigitalt med bilder fra mobilen?

Hvorfor godkjenner vi fakturaer på papir eller e-post, når det finnes løsninger som gjør det mulig å godkjenne alt på mobilen?


Hvem vil ha en elefant i rommet, egentlig?

Flere undersøkelser viser at en norsk bedriftshverdag i dag består av mange elefanter. Vismas Digitale Index viser blant annet at norske bedrifter har en digitaliseringsgrad på bare 46 %.  Det betyr at over halvparten av norske bedrifter fremdeles gjør sine vanligste prosesser fullstendig papirbasert. Hvorfor er det sånn?  Årsaksbildet er sammensatt. Men å gjennomføre forandringer er alltid tøft. Men når du tenker deg om, så er vel alternativet verre, er det ikke? 

Kanskje på tide at vi snakker om elefanten i rommet? 

 

Kaja Falck-Ytter jobber med kommunikasjon og som tekstforfatter i Visma Software AS. Kaja har mastergrad i språkvitenskap fra NTNU, og har jobbet med tekst og formidling i flere år. Kaja startet i Visma i 2015.
Connect with Kaja: