Elefanten i rommet

På tide å snakke om elefanten i rommet?

Som elefanten i rommet har man det ganske bra, så lenge ingen snakker om deg. Så lenge alle bare fortsetter som før. 

I 1814 skrev forfatteren Ivan Krylov om en mann som går til et museum og legger merke til alle slags små ting, men ikke klarer å legge merke til en stor elefant som står midt i rommet.  I dag er Elefanten i rommet et velkjent og mye brukt metaforisk begrep om noe som alle kjenner til, men som ingen snakker om.

Vi i Visma liker å kalle rutinene du vet er ineffektive, men som ingen snakker høyt om, for “elefanten i rommet”. Oppgaver som kunne vært digitalisert og forenklet, men som man av en eller annen grunn ikke gjør noe med.

Visste du for eksempel at

  •  64 % norske bedrifter fremdeles puncher KID-numre manuelt, når man kan få fakturen direkte inn i bedriftens økonomisystem? 
  • 67 % norske bedrifter scanner papirkvitteringer, når det finnes løsninger som gjør det mulig å ta bilde av kvitteringen, laste den opp digitalt og sende en elektronisk reiseregning?  
  • 35 % av norske bedrifter godkjenner fakturaer på papir eller e-post, når du enkelt kan godkjenne elektronisk fra mobil eller pc? 

Les rapporten Digital Index og se hvordan du kan digitalisere dine viktigste prosesser.  

Har din bedrift en elefant (eller to) i rommet?

Flere undersøkelser viser at en norsk bedriftshverdag i dag består av mange elefanter. Vismas Digitale Index viser blant annet at over halvparten av norske bedrifter fremdeles gjør sine vanligste økonomiske og administrative prosesser fullstendig papirbasert. Dette på tross av at det i dag er enkelt å erstatte rutinepregede manuelle prosesser med gode digitale løsninger. Løsninger som kan gjøre de kjedelige tingene for deg. Hvorfor er det slik?  Undersøkelser viser at det er flere årsaker til det, og at det å gjennomføre forandringer, alltid er tøft. Men når du tenker deg om, så er vel alternativet verre, er det ikke? 

Skal vi snakke om dine elefanter?

 

Kaja Falck-Ytter jobber med kommunikasjon og som tekstforfatter i Visma Software AS. Kaja har mastergrad i språkvitenskap fra NTNU, og har jobbet med tekst og formidling i flere år. Kaja startet i Visma i 2015.
Connect with Kaja: