Gå til hovedsiden

5 nyttårsforsetter for større bedrifter

Alright, 2020! Du var litt av et år, og det er nok helt greit for de fleste at du går mot slutten. På tide å vende blikket fremover. Her er fem forsetter som gir deg full fart inn i 2021.

Nyttårsforsetter for større bedrifter
Nyttårsforsetter for større bedrifter

Forsett 1: Jeg skal sette meg inn i hvilke muligheter vi har for å bli best på det vi allerede er gode på.

Å frigjøre tid på unødvendig arbeid er en forutsetning for å få mer tid til det du egentlig holder på med. Dette er en kjepphest for mange ledere. Det er bra! Norske bedrifter er på offensiven. Det har vi sett utallige eksempler på i år.

Samtidig er det fremdeles mange som jobber manuelt og tungrodd. Det er dårlig butikk, både for deg som bedrift og for kundene dine. Derfor står både vi i Visma og andre leverandører i kø for å gjøre det enda smidigere for deg å utnytte tiden din. Finn ut av hvilke muligheter du har. Driver du for eksempel nettbutikk, bør du tenke over:

  • Hvordan skal du levere varer (Bring, PostNord, PorterBuddy, Helthjem)?
  • Hvilken e-handelsløsning passer deg best (WooCommerce, Magento, Shopify)?
  • Hvordan vil kunden din betale (PayPal, Klarna, Stripe)?

Vårt tips er: vær på hugget i 2021! Finn ut av hva som rører seg. Om ikke du har tid selv, sett noen andre på saken. Nye digitale tjenester utvikles i en eksponentiell fart – det som ikke var umulig å gjøre i går, er kanskje en selvfølge i morgen.

Hvor digitalisert er bedriften din? Ta testen her

Forsett 2: Jeg skal ikke ha alle svar i hodet, men jeg skal vite akkurat hvor jeg kan finne dem.

«Kjetil! Ser du skjermen min nå? Et kjapt spørsmål, bare. Hvordan kan jeg finne salgstallene for Q2 i 2015? Jeg lurer på om det kan ha noen sammenheng med den utviklingen vi har sett på slutten av dette kvartalet».

Det er kanskje en ønskedrøm å kunne svare på alt på stående fot. Det bør imidlertid være et mål å ha enkel tilgang til informasjon som kan hjelpe deg med å ta beslutninger.

Skal du holde deg konkurransedyktig, er det en fordel å kunne avdekke trender og forandringer. Da er oppdatert informasjon og god innsikt i relevante data en forutsetning. Det er her gode verktøy for rapportering og analyse kommer inn.

Har du rapporter som er tilpasset bedriften din, kan du for eksempel se utestående fordringer, resultat hittil i år i henhold til budsjettet eller hvilke kunder som er mest lønnsomme. I 2021 er det lenge siden rapportering var sett på som et «nødvendig onde». Tvert imot er det en forutsetning for bedrifter som jager etter å utnytte potensialet sitt.

Og hva slags rapporter kan du lage med de løsningene som finnes på markedet i dag? Det er det faktisk (nesten) bare fantasien som setter grenser for.

Les også: Hva er skybasert rapportering budsjettering?

Forsett 3: På slutten av året skal jeg ha glemt hva “papirkvittering” egentlig var for noe.

Reiseregninger i annen valuta ble det ikke mye av i 2020, men det betyr ikke at utlegget er dødt. For så lenge det finnes ansatte, finnes det som regel en del utlegg. Hva er fordelene med en elektronisk løsning?

Det blir enkelt for de ansatte

Å føre utlegg på papir er kjedelig. Alle slike oppgaver som henger over oss, er det lett å utsette – eller til og med glemme. Hvis du åpner opp for at de ansatte kan føre utlegg digitalt, fjerner du to fluer i én smekk: både en byrde og en tidstyv.

Du får et mer nøyaktig kostnadsbilde

Hvis det er enkelt å levere inn utlegg, er det også lett å gjøre det med én gang. Og når utleggene kommer på løpende bånd, gir det et mer nøyaktig bilde av økonomien i selskapet.

Les også: Hvorfor er elektronisk reiseregning og utlegg så smart?

Færre feil og mindre regler

Å fylle ut reiseregninger kan være komplisert fordi man må holde seg oppdatert på gjeldende satser og stadige regelendringer. Digitale løsninger har alle satsene og reglene innebygd, også når lovverket endres. Du får beskjed om mangler, og kan stole på at utregningen blir riktig – i stedet for å være nervøs for at du har oversett eller misforstått noe.

Ps! Visste du at kravet om å ha originalbilaget ble opphevet i 2014? I dag holder det å legge ved bilde av kvitteringen eller en elektronisk kvittering.

Hvor digitalisert er bedriften din? Ta testen her

Forsett 4: Jeg skal ikke punche et eneste KID-nummer i hele 2021. Farvel, 000045999933112!

Snipp snapp snute, så var eventyret om brevåpneren ute. Å bestemme seg for å sende og motta alle fakturaer elektronisk, er et enkelt og effektivt sted å starte det nye året. Her er det rett og slett mye lavthengende frukt! 

Du får bedre likviditet

Å motta elektronisk faktura er enkelt for kunden din også. Noen få klikk, og fakturaen er betalt. Det kan gi deg lavere kredittid og bedre likviditet.

Du sparer tid og penger

Mange ordre skal kontrolleres, og mange kunder har kort betalingsfrist. Bruker du efaktura, går mye av det manuelle arbeidet automatisk. Fakturaen går rett til mottakeren fra regnskapssystemet ditt. Du slipper dessuten punching og pakking – og ikke minst å betale for papir, konvolutter og porto.

Du vet alltid hva status er

Hvor blir det av innbetalingen din? Har fakturaen i det hele tatt kommet frem? Den kan jo faktisk bli borte i posten – eller spamfilteret, hvis du sender den som en e-post. Som et resultat, må du purre. Og purring tar tid. Med efaktura ser du alltid status på utsendelsen og får feilmelding om noe ikke stemmer.

Les også: Hva er efaktura (elektronisk faktura)?

Forsett 5: Work-life balance.

Trenger vi å si mer?

Hvor digitalisert er bedriften din? Ta testen her

Mest populære